Aprikoosikuivakakku – valkosuklaaraitoja ja pistaasia

  • 400 g          tuoreita aprikooseja
  • 1 dl             sokeria
  • 2 dl             vettä
  • 200 g          voita
  • 1                 kananmuna
  • 3,5 dl           vehnäjauhoja
  • 1 tl              soodaa
  • 1 tl              leivinjauhetta
  • 1 tl              vaniljasokeria
  • n. 2 dl          kuivattuja hedelmiä hienonnettuina
  • 0,5 dl           Cointreau sitruslikööriä mausteeksi

Lisäksi:

  • 2 rkl            voita vuoan voiteluun
  • 1 dl             korppujauhoja
  1. Leikkaa aprikoosit pieniksi paloiksi ja nosta ne kattilaan. Lisää sokeri ja vesi.
  2. Hauduta miedolla lämmöllä, niin että aprikoosit pehmenevät. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
  3. Lisää voi ja anna sulaa tasaiseksi.
  4. Lisää hieman jäähtyneeseen aprikoosiseokseen muna.
  5. Yhdistä kuiva-aineet ja sekoita taikinaan.
  6. Lisää hienonnetut, kuivatut hedelmät ja likööri taikinaan.
  7. Kumoa taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan.
  8. Kypsennä kakku 175 asteessa n. 40–50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla ja anna kakun jäähtyä vuoassa hetki ennen kumoamista.

Halutessasi voit koristella kakun seuraavasti:

Sulata valkosuklaa ja tilkka kermaa mikrossa. Sekoita tasaiseksi massaksi. Koristele kakku valkosuklaa raidoilla ja ripottele päälle raastettua (ei suolattua) pistaasipähkinää.

***

Bataatti-vuohenjuustokeitto neljälle & chilikrutonkeja

  • 300 g          bataattikuutioita
  • 200 g          vuohenjuustoa tai tuorejuustoa
  • 1                sipuli
  • 1 rkl           oliiviöljyä
  • 2 dl            kuivaa valkoviiniä
  • 6 dl            vettä
  • 2 rkl           sokeria
  • 2 tl             suolaa
  • 1 tl             mustapippuria
  • ripaus chiliä
  • 0,5 tl          muskottipähkinää
  • 2 dl            kookoskermaa

Chili-krutongit:

  • Leipäkuutioita kuivaneesta vaaleasta leivästä
  • Chilijauhetta
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa
  1. Kuori ja paloittele bataatit kuutioiksi.
  2. Paloittele myös vuohenjuusto ja sipuli kuutioiksi.
  3. Freesaa sipulia ja mausteet tilkassa oliiviöljyä. Lisää muut ainekset kattilaan.
  4. Keitä n. 20 minuuttia hiljalleen, välillä sekoittaen.
  5. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja tarkista maku.

Chili-krutongit: 

Leikkaa vanhasta leivästä n. 1 cm kokoisia kuutioita. Mausta oliiviöljyllä, chilijauheella ja ripauksella suolaa. Paahda leipäkuutioita uunissa 175 asteessa n. 12 minuuttia, jotta leivät hieman ruskistuvat.

Annostele keitto lautasille ja tarjoa krutongit keiton päällä.

***

Porkkana-kvinoapihvit neljälle 

  • 400 g          karkeaksi raastettua porkkanaa
  • 400 g          kypsää kvinoaa
  • 2                 kananmunaa
  • 4 tl              maissijauhoja
  • 2 tl              currya
  • 1 tl              hienonnettua valkosipulia
  • 1 rkl            hienonnettua minttua
  • n. 2 tl          suolaa
  • oliiviöljyä
  1. Kuori ja keitä porkkanat n. puolikypsäksi.
  2. Jäähdytä ja raasta porkkanat.
  3. Keitä kvinoa hieman suolalla maustetussa vedessä (n. 150 g raakaa vastaa 400 g kypsää).
  4. Sekoita kypsä kvinoa, karkeaksi raastettu porkkana ja muut ainekset huolellisesti kulhossa.
  5. Niin että massasta tulee hieman löysä, mutta muotoiltava. Muotoile massasta n. 100 g painoisia pihvejä.
  6. Painele pihvit korppijauhoissa ja paista oliiviöljy/voi seoksessa paistinpannulla n. 4 minuuttia/ puoli, niin että ruskistuu sopivasti.
  7. Tarjoa kvinoa-porkkanapihvit esim. kesäisen salaatin ja kylmän kermaviilikastikkeen kanssa.

 ***

Appelsiini-kanapataa neljälle

1 kg            broilerin reisipaloja

Mausteseos:

  • n. 2 tl          suolaa
  • n. 2 tl          currya
  • n. 1 tl          paprikajauhetta
  • tilkka ruokaöljyä
  • 100 g          porkkanapaloja
  • 100 g          tuoretta herkkusientä lohkottuna
  • 100 g          paprikasuikaleita
  • 100 g          puolikkaita appelsiiniviipaleita
  • 2 dl            kuivaa valkoviiniä
  • 4 dl l           appelsiinimehua (tuoreista appelsiineistä)
  • 4 rkl           raastettua appelsiinin kuorta (puolet ennen paistoa, puolet paiston jälkeen)
  • 4 rkl           hunajaa
  • 1 tl             suolaa
  • tuoretta korianteria hienonnettuna
  1. Hiero raakoihin broilerin reisipaloihin öljy, mausteet ja suola.
  2. Lado reisipalat uunivuokaan porkkanapalojen, herkkusienten, paprikasuikaleiden, appelsiiniviipaleiden ja raastetun appelsiininkuoren kanssa.
  3. Lisää tilkka valkoviiniä, appelsiinimehua ja hunaja.
  4. Paahda 180 asteessa n. 45 minuuttia.
  5. Mausta lopuksi tuoreella korianterilla ja raastetulla appelsiinin lopulla kuorella.

Tarjoa pata esim. kasvisliemessä keitetyn riisin tai bulgurin kanssa.

***

Nautinnollisia herkkuhetkiä! 

Voit halutessasi jakaa tekemiesi teemaruokien kuvia somessa hästägillä: #opsuursavo120, jaamme ruokakuvia pankin somessa! 

Siirry OP Suur-Savon verkkosivuille täältä