Suur-Savon Osuuspankin teemaruokia
Kokeile pankkimme 120-vuotisjuhlavuoden teemaruokia! Serviini Oy:n Timo Hyöppinen loihti meille nämä reseptit. Kuvassa aprikoosikuivakakku.
Aprikoosikuivakakku – valkosuklaaraitoja ja pistaasia
- 400 g tuoreita aprikooseja
- 1 dl sokeria
- 2 dl vettä
- 200 g voita
- 1 kananmuna
- 3,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl soodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- n. 2 dl kuivattuja hedelmiä hienonnettuina
- 0,5 dl Cointreau sitruslikööriä mausteeksi
Lisäksi:
- 2 rkl voita vuoan voiteluun
- 1 dl korppujauhoja
- Leikkaa aprikoosit pieniksi paloiksi ja nosta ne kattilaan. Lisää sokeri ja vesi.
- Hauduta miedolla lämmöllä, niin että aprikoosit pehmenevät. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
- Lisää voi ja anna sulaa tasaiseksi.
- Lisää hieman jäähtyneeseen aprikoosiseokseen muna.
- Yhdistä kuiva-aineet ja sekoita taikinaan.
- Lisää hienonnetut, kuivatut hedelmät ja likööri taikinaan.
- Kumoa taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan.
- Kypsennä kakku 175 asteessa n. 40–50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla ja anna kakun jäähtyä vuoassa hetki ennen kumoamista.
Halutessasi voit koristella kakun seuraavasti:
Sulata valkosuklaa ja tilkka kermaa mikrossa. Sekoita tasaiseksi massaksi. Koristele kakku valkosuklaa raidoilla ja ripottele päälle raastettua (ei suolattua) pistaasipähkinää.
***
Bataatti-vuohenjuustokeitto neljälle & chilikrutonkeja
- 300 g bataattikuutioita
- 200 g vuohenjuustoa tai tuorejuustoa
- 1 sipuli
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- 6 dl vettä
- 2 rkl sokeria
- 2 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- ripaus chiliä
- 0,5 tl muskottipähkinää
- 2 dl kookoskermaa
Chili-krutongit:
- Leipäkuutioita kuivaneesta vaaleasta leivästä
- Chilijauhetta
- Oliiviöljyä
- Suolaa
- Kuori ja paloittele bataatit kuutioiksi.
- Paloittele myös vuohenjuusto ja sipuli kuutioiksi.
- Freesaa sipulia ja mausteet tilkassa oliiviöljyä. Lisää muut ainekset kattilaan.
- Keitä n. 20 minuuttia hiljalleen, välillä sekoittaen.
- Soseuta keitto sauvasekoittimella ja tarkista maku.
Chili-krutongit:
Leikkaa vanhasta leivästä n. 1 cm kokoisia kuutioita. Mausta oliiviöljyllä, chilijauheella ja ripauksella suolaa. Paahda leipäkuutioita uunissa 175 asteessa n. 12 minuuttia, jotta leivät hieman ruskistuvat.
Annostele keitto lautasille ja tarjoa krutongit keiton päällä.
***
Porkkana-kvinoapihvit neljälle
- 400 g karkeaksi raastettua porkkanaa
- 400 g kypsää kvinoaa
- 2 kananmunaa
- 4 tl maissijauhoja
- 2 tl currya
- 1 tl hienonnettua valkosipulia
- 1 rkl hienonnettua minttua
- n. 2 tl suolaa
- oliiviöljyä
- Kuori ja keitä porkkanat n. puolikypsäksi.
- Jäähdytä ja raasta porkkanat.
- Keitä kvinoa hieman suolalla maustetussa vedessä (n. 150 g raakaa vastaa 400 g kypsää).
- Sekoita kypsä kvinoa, karkeaksi raastettu porkkana ja muut ainekset huolellisesti kulhossa.
- Niin että massasta tulee hieman löysä, mutta muotoiltava. Muotoile massasta n. 100 g painoisia pihvejä.
- Painele pihvit korppijauhoissa ja paista oliiviöljy/voi seoksessa paistinpannulla n. 4 minuuttia/ puoli, niin että ruskistuu sopivasti.
- Tarjoa kvinoa-porkkanapihvit esim. kesäisen salaatin ja kylmän kermaviilikastikkeen kanssa.
***
Appelsiini-kanapataa neljälle
1 kg broilerin reisipaloja
Mausteseos:
- n. 2 tl suolaa
- n. 2 tl currya
- n. 1 tl paprikajauhetta
- tilkka ruokaöljyä
- 100 g porkkanapaloja
- 100 g tuoretta herkkusientä lohkottuna
- 100 g paprikasuikaleita
- 100 g puolikkaita appelsiiniviipaleita
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- 4 dl l appelsiinimehua (tuoreista appelsiineistä)
- 4 rkl raastettua appelsiinin kuorta (puolet ennen paistoa, puolet paiston jälkeen)
- 4 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
- tuoretta korianteria hienonnettuna
- Hiero raakoihin broilerin reisipaloihin öljy, mausteet ja suola.
- Lado reisipalat uunivuokaan porkkanapalojen, herkkusienten, paprikasuikaleiden, appelsiiniviipaleiden ja raastetun appelsiininkuoren kanssa.
- Lisää tilkka valkoviiniä, appelsiinimehua ja hunaja.
- Paahda 180 asteessa n. 45 minuuttia.
- Mausta lopuksi tuoreella korianterilla ja raastetulla appelsiinin lopulla kuorella.
Tarjoa pata esim. kasvisliemessä keitetyn riisin tai bulgurin kanssa.
***
Nautinnollisia herkkuhetkiä!
Voit halutessasi jakaa tekemiesi teemaruokien kuvia somessa hästägillä: #opsuursavo120, jaamme ruokakuvia pankin somessa!
Siirry OP Suur-Savon verkkosivuille täältä.