Taloustaitotunti pidettiin Mikkelin lukiolaisille marraskuun ensimmäisellä ja toisella viikolla osana Nuorkauppakamarin Nuorten taloustaidot -kiertuetta.  

- Ihan kiva että tällaisia tunteja on, vaikka ei tässä itselle mitään uutta ollut, kertoo jo jonkin aikaa omia rahojaan sijoittanut lukion toisella opiskeleva Sauli Sappinen. Hän on tehnyt töitä jo useampana kesänä ja laittanut lähes kaikki tienaamansa rahat säästöön sekä poikimaan.

- Erityistä tavoitetta hänellä ei ole, mutta sijoittaminen kiinnostaa.  

Vanhemmat sanoi, että kannattaa ruveta sijoittamaan, hän kertoo. 

Erno Turkki sen sijaan ei ole vielä sijoittanut rahojaan, mutta työllä ansaittuja rahoja hän on säästänyt suunniteltuja diplomi-insinööriopintoja varten. 

- Ihan hyvä, että tällaisia tunteja on, koska ei näistä koulussa puhuta, Turkki arvioi. Kavereiden kesken rahasta – säästämisestä, sijoittamisesta – puhutaan kuitenkin jonkin verran. 

Myöskään Mikkelin lukion abit Sofia Koski ja Heta Rautiainen eivät muista raha-asioista puhumista varsinaisilta oppitunneilta, joten pitivät taloustaitotuntia hyvänä asiana. Kavereidenkaan kesken rahasta ei kovin paljon puhuta. 

- Minulla asiat olivat kyllä monelta osin tuttuja, sillä vanhemmat ovat puhuneet säästämisestä ja säästäneet minulle lapsilisäni, nyt jo täysi-ikäinen Rautiainen kertoo.

Myös omista tienesteistä säästöön on kertynyt vähän.

- Tällä hetkellä rahaa kuluu eniten bensaan, Rautiainen sanoo. Hän suunnittelee säästöjen hyödyntämistä oman asunnon ostamiseen sitten, kun se on ajankohtaista.

Myös Sofia Koski on laittanut työllä ansaitsemistaan rahoista osan säästöön. Mitään tarkkaa säästösuunnitelmaa hänellä ei ole, mutta taloustaitotunnin opit sijoittamisesta tuntuivat innostavilta. 

- Oli ihan hyvä kuulla, että sijoittamisen voi aloittaa jo nuorena, hän toteaa.  

Kuvassa: Sofia Koski ja Heta Rautiainen 

Yhteinen tavoite kannustaa tekemään yhteistyötä 

Mikkelin lukion historian ja yhteiskuntatiedon opettaja Eeva Pulkkinen kuuntelee nuorten palautetta hymyillen.

- Kyllä säästämisestä, sijoittamisesta ja budjetoinnista puhutaan myös varsinaisissa opetussisällöissä ja ihan varmasti matematiikassa on opetettu, mitä tarkoittaa korkoa korolle, hän sanoo, mutta ymmärtää, että asia jää paremmin opiskelijoiden mieleen, kun viesti tulee ulkopuolelta. 

Tärkeintä on, että jostain saadaan sysäys näiden asioiden ajattelemiseen. 

Lukion yritysyhteistyö- ja yrityskasvatustiimissä toimiva Pulkkinen kertoo, että Mikkelin lukiossa yhteistyötä järjestöjen ja yritysten kanssa arvostetaan ja siihen panostetaan.

- Me ajattelemme, että meillä kaikilla on yhteinen tavoite: kasvattaa nuorista vastuullisia aikuisia. Siksi yhdessä toimiminen on tärkeää, Pulkkinen toteaa.  

Parempien taloudellisten valintojen valmentaminen ja toiveikkaampien tulevaisuuksien suunnannäyttäminen ovat myös OP Ryhmän keskeisiä tavoitteita. OP:n teettämän tutkimuksen mukaan peräti yli puolet 18–24-vuotiaista nuorista huolissaan omista taloustaidoistaan.