OP Ryhmän Taidesäätiö lainasi helmikuussa nuorelle lahjakkuudelle, Iidamari Ahoselle, kahdeksi vuodeksi Pierre & Hippolyte Silvestre -viulun vuodelta 1843. Ranskalaisten viulunrakentajaveljesten taidonnäytteen yksityiskohdissa näkyvät kuuluisan Antoni Stradivarin työtavat.

– Viulu tuntui heti omalta. Se antaa paljon mahdollisuuksia erilaisiin sävyihin, ja siitä saa äänen helpommin. Arvoviulu lisää myös soittomotivaatiota, kertoo Ahonen.

Viisivuotiaana Tampereen Konservatoriossa soiton aloittanut viulisti käy viikoittain tunneilla Radion sinfoniaorkesterin konserttimestari Petri Aarnion luona Helsingin Konservatoriossa. Suunnitelmissa on peruskoulun jälkeen suorittaa siellä musiikkialan ammatillinen perustutkinto ja lukio.

– Tulevaisuudessa haluaisin tehdä töitä monipuolisesti musiikin saralla. Totta kai solistin ura kiinnostaa, mutta nyt keskityn vain taidon hankkimiseen ja toivon, että saan soittaa tällä viululla monia konsertteja ja osallistua kilpailuihin.

Nuoresta iästään huolimatta Ahonen on jo esiintynyt muun muassa Radion sinfoniaorkesterin nuorten solistien konsertissa, Tampere Filharmonian kanssa ja monissa kamarimusiikkikonserteissa. Hän on voittanut ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä Kaunas Sonorum 2013 -kilpailussa Liettuassa ja Giovani Musicisti 2014 -viulukilpailussa Italiassa. Hyviä sijoituksia on tullut myös muista kansainvälisistä kilpailuista.

Vain kuukausi ensikosketuksesta Silvestre- viulun kanssa taitava soittoniekka voitti Juhani Heinosen viulukilpailussa 13–15-vuotiaiden sarjan.

OP Ryhmän Taidesäätiö on vuodesta 1987 tukenut esittävää säveltaidetta lainaamalla arvosoittimiaan lahjakkaille nuorille muusikoille, jotta he voivat kehittyä urallaan. Niitä on käyttänyt yli 100 muusikkoa.

Ahosesta povataan maamme seuraavaa kansainväliselle uralle ponnahtavaa viulistia. Taiturimaista soittoa pääsee kuulemaan heinäkuussa Hauhon musiikkijuhlilla, joiden Nuoreksi Taiteilijaksi 2019 Ahonen on valittu. Syyskuussa on vuorossa oma konsertti Tampere-talossa.