Finanssikoutsien tehtävät ovat hyvin moninaisia. He pitävät taloustaitotunteja eri ikäisille nuorille pankilla ja kouluilla. Myös korkeakouluopiskelijat kuuntelevat mielellään asiantuntijapuheenvuoroja samaistuttavilta, nuorilta Finanssikoutseilta. Koutseiksi on valittu asiantuntijoita erilaisista finanssialan tehtävistä ja jokainen heistä hyödyntää omaa ammatillista osaamista koutsina.

– Se, millaista tukea nuori tarvitsee talousasioissa, on hyvin yksilökohtaista. Sen vuoksi mukautamme taloustaitotuntien sisältöä aina kohderyhmän mukaan. Esimerkiksi yläasteikäisten kanssa lähdetään liikkeelle perusasioista, kuten oman tilin hallinnasta ja verkkopankin käyttämisestä. Toisen koulutusasteen opiskelijoita saattaa puolestaan kiinnostaa jo säästäminen ja sijoittaminen, kertoo Finanssikoutsina toimiva asiakkuuspäällikkö Ossi Mannisenmäki.

Lisäksi Finanssikoutsit tuottavat talousaiheista sisältöä sosiaaliseen mediaan ja YouTubeen. Videoilla Finanssikoutsit kertovat muun muassa säästämisen tärkeydestä, pikavippien vaaroista ja arjen budjetoinnista. ​

Ossin mielestä yleisesti tärkeintä nuorelle on oppia tunnistamaan rahan arvo ja hallita omaa talouttaan siten, että omat menot ja tulot olisivat tasapainossa. Säästämisestä ja sijoittamisesta puhuminen puolestaan antaa nuorille mahdollisuuden tutustua aiheeseen varhaisessa vaiheessa.

– Olisin itse toivonut, että joku olisi kertonut minulle nuorena säästämisestä ja sijoittamisesta. Silloin osa nuorena bensaan käyttämistäni rahoista saattaisi nyt olla säästössä, naurahtaa Ossi.

Finanssikoutsi Olli Majuri haluaa olla nuorille helposti lähestyttävä koutsi, jonka puoleen voi kääntyä asumiseen liittyvissä kysymyksissä matalalla kynnyksellä. Hän toimii OP Koti Pirkanmaassa kiinteistönvälittäjänä. 

– Nuorelle ensimmäisen oman kodin ostaminen on iso päätös, jota on hyvä suunnitella huolellisesti ennen ostopäätöksen tekoa. Muistan itse miettineeni oman kodin ostamista hyvinkin pitkään ja käyttäneeni paljon aikaa itseäni kiinnostavan tiedon löytämiseksi, Olli kertoo.

Oman talouden hallinta luo hyvän perustan itsenäistyvän nuoren elämälle

Finanssikoutsit ovat osa OP Tampereen vastuullisuustyötä, minkä tavoitteena on lisätä nuorten taloustaitoja ja vastata heitä mietityttäviin kysymyksiin, jotta jokainen nuori saa apua oman talouden suunnittelussa ja hallinnassa. Jokaisella aikuisella on taloudellisia vastuita sekä velvollisuuksia, joten erilaisten talouden käsitteiden ja ilmiöiden ymmärtäminen on tärkeää jo nuorena.

– Taloustaitojen puute puolestaan voi johtaa nuoren sivuraiteille elämässä. Heikosta taloudenpidosta voi seurata luottotietojen menetys ja muita ikäviä seurauksia. Toivon, että me Finanssikoutsit olemme niin helposti lähestyttäviä, että nuori uskaltaa tarvittaessa kysyä neuvoa meiltä, sanoo Olli.

Taloustaidot luovat hyvän perustan oman talouden hallintaan ja siten myös aikuistuvan nuoren elämään. Lisäksi omaa taloudellista osaamista täytyy jatkuvasti ylläpitää, mitä varten nuori tarvitsee luotettavia lähteitä ja ajankohtaista tietoa.

­– Tietoa talousasioista löytyy netistä paljon, jos vaan jaksaa kaivella. Me koutsit kuitenkin tuomme tiedon nuorille helposti saatavaksi juuri heille sopivissa paikoissa, kertoo Ossi.

Kurkkaa Finanssikoutsien omat nettisivut ja tilaa YouTubessa kanava Finanssikoutsit OP Tampere. Finanssikoutsit tuottavat myös talousaiheista sisältöä OP Tampereen Instagram-tilille @optampere

Opettaja tai nuorten parissa toimiva, voit olla yhteydessä Finanssikoutsien taloustaitotunneista osoitteeseen markkinointi.tampere@op.fi.

Kuvassa vasemmalta Anna Strakh, Valtteri Virkkunen, Ossi Mannisenmäki, Olli Majuri, Susanna Kuisma ja Niina Lehtinen. Kuvasta puuttuu Lari Hiltunen, Krista Kuusniemi, Riina Heikkinen ja Emma Saarinen.