OP Tampereessa vastuullisuus on osa kaikkea tekemistä ja vastuullisuustyötä ohjaa vuotuinen vastuullisuusohjelma. Vastuullisuusohjelma koostuu kolmesta teemasta: ilmasto ja ympäristö, hyvä hallintotapa sekä ihmiset ja yhteisöt. Ihmisiin ja yhteisöihin liittyvät vastuullisuusteot ovat tavallisesti se kaikista näkyvin osa.

– Taloustaitojen opettaminen lapsille ja nuorille, ikäihmisten auttaminen sujuvampien pankkipalveluiden käytössä ja kulttuurin sekä junioriurheilun tukeminen yhteistyösopimuksin ovat esimerkkejä jatkuvasti käynnissä olevasta yhteiskuntavastuullisesta työstämme, kertoo OP Tampereen vastuullisuustyöstä vastaava HR- ja viestintäjohtaja Tarja Sara.

Keskeinen osa yhteiskuntavastuullista työtä ovat myös erilaiset lahjoitukset ja kampanjat. Viime kesänä OP Tampereen tuella työllistyi 100 paikallista nuorta eri yhdistyksissä Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa, ja tällä hetkellä käynnissä on vuotuinen Hyvä työ -lahjoituskampanja, jossa jaossa on ennätykselliset 40 000 euroa paikallisille yhdistyksille, seuroille ja järjestöille. Hyvä työ -lahjoitushaku järjestetään aina vuosittain ja viime syksynä lahjoituksia jaettiin yhteensä 20 000 eurolla – tänä syksynä lahjoituksia on jaossa siis kaksinkertainen määrä.

– Perustehtävämme on edistää omistaja-asiakkaidemme ja toimintaympäristömme kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia, joten meille on selvää, että liiketoimintamme erinomaisen tuloksen tulee näkyä myös tekemässämme vastuullisuustyössä. Näin olemmekin tuplanneet Hyvä työ -lahjoitussumman tälle vuodelle, kertoo OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen.

Vuonna 2023 OP Tampere onkin jakanut ennätysmäärän lahjoituksia paikallisille kolmannen sektorin toimijoille, kun tuplatun Hyvä työ -lahjoitussumman lisäksi vuoden alussa pankki lahjoitti 50 000 euroa vähävaraisten lasten ja nuorten harrastustoimintaan.

Hyvä työ -lahjoitukset ovat nyt haettavissa

Vuotuinen Hyvä työ -lahjoitus on OP Tampereen vastuullisuusteko, jolla pankki haluaa tukea paikallisia kolmannen sektorin toimijoita, jotka tärkeällä työllään tukevat ja ilahduttavat pirkanmaalaista elämää.

Lahjoitushaku on avoinna 18.9.–15.10. ja lahjoitusta voi hakea yhdistys, järjestö, seura tai muu kolmannen sektorin toimija, jonka kotipaikka on OP Tampereen toimialueella eli Akaan Viialassa, Hämeenkyrössä, Karkussa, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa, Tampereella, Vesilahdessa tai Ylöjärvellä.

– Lahjoituksen hakeminen tapahtuu hakulomakkeen kautta, jolla yhdistyksen tulee kertoa, minkälaiseen toimintaan lahjoitusta haetaan. Viime vuonna lahjoituksella tuettiin toimintaa aina mielenterveystyöstä pelastuskoiratoimintaan asti, kertoo Sara.

Viime syksyn 20 000 euron lahjoitus jaettiin kahdeksan eri hakijan kesken. Tavoitteena on, että lahjoituksella voidaan myös tänä vuonna tukea laajasti erilaista paikallista yhdistystoimintaa. 

– Yhteisöllisyys, vertaistuki ja auttamisenhalu tarvitsevat aina euroja ja toivommekin, että saamme myös tänä syksynä monipuolisesti hakemuksia eri puolilta toimialuettamme – erityisesti nyt, kun lahjoituksia on jaossakin kaksinkertainen määrä, täydentää Vilpponen.

 Omistaja-asiakkailla mahdollisuus vaikuttaa

Samaan aikaan OP Tampereen Hyvä työ -lahjoituskampanjan kanssa käynnistyi OP Ryhmän Kaikkien aikojen tekoja -kysely. Nyt kolmatta kertaa järjestettävään kyselyyn vastaamalla omistaja-asiakkaat pääsevät kertomaan, mihin vastuullisuuteen liittyvään teemaan he haluaisivat kohdistaa oman osuuspankkinsa vastuullisuustekoja.

– Olemme asiakkaidemme omistama, joten meille on tärkeää tietää, millaista vastuullisuutta omistaja-asiakkaamme arvostavat ja millaiseen vastuullisuustyöhön meidän tulisi heidän mielestään panostaa. Kyselyssä annettujen vastausten avulla pystymme tekemään helpommin päätöksiä erilaisiin vastuullisuustekoihin osallistumisesta, ja esimerkiksi paikallisten yhteistyökumppanuuksien, sponsorointien tai Hyvä työn kaltaisten lahjoitusten kohdistamisessa, kertoo Sara.

Viime syksynä Kaikkien aikojen tekoja -kyselyyn vastasi lähes 3000 OP Tampereen omistaja-asiakasta ja äänestetyimmiksi teemoiksi nousivat nuorten työllistymisen ja koulutuksen edistäminen, lasten ja nuorten harrastustoiminnan sekä luonnon monimuotoisuuden tukeminen. Valtakunnallisesti kyselyyn osallistui 43 000 omistaja-asiakasta.

Lue lisää vuoden 2023 Hyvä työ -lahjoituksesta

Osallistu Kaikkien aikojen tekoja -kyselyyn