Vilho Knuutila, 15, työskenteli digiapurina Tampereen 4H-yhdistyksessä ja viihtyi ensimmäisessä kesätyössään erinomaisesti.

– Halusin kesätyöpaikan, ja työ 4H:ssa vaikutti mukavalta ja rennolta. Olen kiinnostunut kuvauksesta ja kuvannut droonilla videoita YouTubeen sekä koulussa näytelmäprojekteja, kertoo nuorukainen.

Vilho suunnitteli, kuvasi ja kirjoitti markkinointimateriaalia sosiaaliseen mediaan muun muassa syksyn 4H-yritysvalmennuksesta yrittäjyydestä kiinnostuneille nuorille ja yleistä yhdistyksen toiminnasta, kuten nuorten kesätorista. Lisäksi hän kuvasi droonilla yhdistyksen vuokraamia ja hallinnoimia viljelypalstoja.

Parasta olivat kivojen tehtävien lisäksi työkaverit. Hihaan tarttui arvokasta oppia työelämästä.

– Opin työskentelemään paremmin toisten ihmisten kanssa, toimimaan erilaisissa tilanteissa ja ratkaisemaan ongelmia itsenäisesti. Säästän palkkani ja käytän myöhemmin ehkä mopoon.

Kuvassa yllä: Vilho Knuutila työskenteli Tampereen 4H-yhdistyksessä digiapurina, joka muun muassa päivitti yhdistyksen kuulumisia somekanaville. (Kuva: Tampereen 4H)

Työsopimusasiat tutuiksi

Myös Minttu Mattila, 15, työskenteli Tampereen 4H-yhdistyksessä pankin piikkiin.

– Palstaneuvojan apulaisen työ oli huippupaikka ensimmäiseksi kesätyöksi. Kiersimme toisen kesätyöntekijän kanssa 4H:n palstaviljelyalueilla, mittasimme palstoja ja tarkistimme niiden kuntoa. Jätimme viljelijöille huomautuksia huonosti hoidetuista palstoista. Lisäksi uusimme Tampereen 4H-yhdistyksen nettisivuja ja päivitimme kuulumisia someen, Minttu listaa.

Työn tekoon olennaisesti kuuluva työsopimus edustaa nuorille uutta ja vierasta maailmaa, niin myös Mintulle.

Minttu Mattila arvioi työtään palstaneuvojan apulaisena Tampereen 4H-yhdistyksessä erinomaiseksi ensimmäiseksi kesätyöpaikaksi.
(Kuva: Tampereen 4H)

– Kävimme työnantajan kanssa työsopimukseni läpi tarkasti. Sain kysyä, jos en ymmärtänyt jotain kohtaa.

Palkkarahansa Minttu laittoi tilille ja käyttää tarpeen mukaan hankintoihin joskus myöhemmin.

Kesäsomettaja esitteli TampereMission työntekijöitä

Aava Simonen, 15, toimi OP:n tuen turvin kesäsomettajana yleishyödyllisessä sosiaalialan järjestö TampereMissiossa.

– Olen kiinnostunut kuvaamisesta ja uusien ihmisten tapaamisesta. Haastattelin ja kuvasin TampereMission työntekijöitä sekä myös muutamia asiakkaita ja kirjoitin postauksia järjestön Instagram- ja Facebook-tileille. Kiersin eri toimipisteissä tutustumassa, mitä niissä tapahtuu ja ketä niissä työskentelee, hän selvittää.

TampereMission kesäsomettaja Aava Simonen (vas.) kävi juttukeikalla muun muassa Senioripysäkillä, jossa tutustui Maaritin, Jukan ja Markon työhön vanhusten parissa. (Kuva: TampereMissio)

Aava kiittelee hyvää työporukkaa, johon pääsi heti mukaan.

Opin tosi paljon TampereMission laajasti toiminnasta sekä yleisesti työelämästä ja siitä, millaista on olla töissä.

– Sain myös lisää kokemusta kameran käytöstä.

Tärkeää työtä omaishoitajien hyväksi

Elias Simelius, 17, työskenteli kesäkuussa harjoittelijana Pirkanmaan Omaishoitajat ry PIONIssa.

– Hain sinne, koska järjestö tekee tärkeää työtä, ja halusin olla mukana sen toiminnassa, hän kertoo.

Elias auttoi toimistotöissä, kuten arkistoinnissa ja jäsenlehden postituksessa, sekä PIONI-kahviossa. Mukava työyhteisö, avulias esimies ja monipuoliset tehtävät saivat hänet viihtymään kesäduunissa. Palkka meni tilille säästöön.

Elias Simelius työskenteli Pirkanmaan Omaishoitajat ry PIONIn toimistossa ja sai kehuja täsmällisyydestään, vastuuntuntoisuudestaan ja oma-aloitteisuudestaan puheenjohtaja Aarre Alaselta.
(Kuva: Pirkanmaan Omaishoitajat ry PIONI)

Parasta oli saada työkokemusta ja kuvaa siitä, millaista toimistotyö on. Voin suositella paikkaa muillekin nuorille, jotka hakevat opettavaista kesätyötä. OP:n Kesäduuni-systeemi on hyvä!