Kyse on harjoituksesta, jossa Lasten Liike -kerholaiset kokeilevat eri eläinten liikkumistyylejä. Tänään teemana on parkour, joka tarkoittaa yksinkertaisimmillaan juoksemista, esteiden ylityksiä ja kuperkeikkoja temppuradalla. Kerho kokoontuu kerran viikossa 45 minuutin ajan koulupäivän jälkeen.

– Tutustumme kerhossa monipuolisesti eri liikuntalajeihin. Kyse ei ole lajivalmennuksesta. Meillä on syksyn aikana muun muassa perushippaa, salibandyä sekä kori-, lento- ja jalkapalloa. Ulkona olemme pelanneet frisbeegolfia, kertoo toiminnasta vastaavan Pirkkalan Pirkat ry:n ohjaaja Toni Valkeejärvi.

Jos 1.-3.-luokkalaiset saisivat itse päättää, joka kerta leikittäisiin kaupunkisotaa pehmopalloilla.

Toivion kerho on yksi reilusta 400:sta Lasten Liike -kerhosta sadalla paikkakunnalla ympäri maata. Matalan kynnyksen kerhotoimintaa koordinoi Suomen Olympiakomitea, ja sen rahoittavat lukuisat yrityskumppanit ja lahjoittajat. OP Tampere mahdollistaa tänä vuonna kymmenen liikuntakerhoa toiminta-alueellaan.

Kerhojärjestäjinä on liikunta- ja urheiluseuroja, 4H-, lastensuojelu-, vanhempain- ja luonnonsuojeluyhdistyksiä sekä kulttuuripuolen toimijoita. Kaikki haluavat lisätä lasten liikuntaa ja tehdä tylsästä iltapäivästä päivän parhaan hetken.

– Tutkimusten mukaan liikunta vaikuttaa oppimiseen, kehitykseen, terveyteen, unen laatuun ja sosiaalisiin taitoihin. Kuitenkin kaksi kolmasosaa lapsista liikkuu liian vähän, mikä on hälyttävää. Ideana liikuntakerhossa on ruokkia innostusta liikuntaan ja auttaa jokaista löytämään oma liikuntaharrastus, selvittää projektipäällikkö Carita Riutta Olympiakomiteasta.

Nykysuositusten mukaan alakoululaisen pitäisi liikkua päivässä vähintään yksi kaksi tuntia. Osa siitä tulee olla reipasta niin, että sydämen syke nousee ja hengästyttää jonkin verran.

Kaikkien kerhojen vanhemmilta on saatu erinomaista palautetta: 26 prosenttia heistä kertoo lapsen liikunnan lisääntyneen kerhon myötä ja myönteisen suhtautumisen liikuntaan kasvaneen. 12 prosentin mukaan lapsen koulumenestys on parantunut.

OP on pitkäaikainen Suomen Olympiakomitean yhteistyökumppani. Osuuspankit ovat lisäksi tukeneet Lasten Liike -kerhoja paikallisesti ympäri maata.