Rahalahjoitukset ovat osa OP Tampereen yhteiskuntavastuun kokonaisuutta. Tänä vuonna paikallinen yhdistys tai järjestö voi saada tukea toiminnalleen pankin myöntämistä Hyvä työ -lahjoituksista. Vuonna 2019 pankki lahjoitti 20 000 euroa pirkanmaalaisten ikäihmisten, lasten, mielenterveystyön ja luonnon hyväksi.

Yksi viime vuonna lahjoituksen saaneista on tamperelainen Mielen ry, joka on järjestänyt mielenterveys- ja päihdetyön parissa monipuolista ennaltaehkäisevää, mielen hyvinvointia ja toipumista tukevaa toimintaa sekä palveluja kohta 30 vuoden ajan. Yhdistys kohdensi lahjoituksen yhdelle toimintahaaralleen, Mielen Avoimelle Opistolle.

Mielen Avoin Opisto tarjoaa monipuolisia kursseja ja koulutuksia, ryhmiä ja toimintaa kaikille omasta hyvinvoinnistaan, toipumisestaan ja itsensä kehittämisestä kiinnostuneille. Lisäksi se järjestää kokemusasiantuntija- ja vapaaehtoistoimintaa.

– Haluamme olla mukana edistämässä positiivista mielenterveyttä. Toimintaan osallistuminen ei vaadi lähetteitä, vaan kuka tahansa voi valita itseä kiinnostavaa tekemistä tarjonnastamme, kertoo opiston koordinaattori ja luontotoiminnasta vastaava Eva Romi.

Pankin rahalahjoituksella on iso merkitys toiminnalle, joka nojaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) ja Tampereen kaupungin avustuksiin.

– Kohdennamme osuuspankilta saadut eurot suoraan luonto- ja retkitoimintaamme, jonka kova kysyntä on yllättänyt meidät kaikki. Se on saanut todella hyvää palautetta, ja koko ajan mukaan tulee uusia ihmisiä. Resurssimme eivät ole riittäneet toiminnan toteuttamiseen tasolla, jota meiltä toivotaan. Nyt pystymme paremmin vastaamaan kasvavaan kysyntään.

Lahjoitusrahaa käytetään esimerkiksi varusteiden vuokraukseen, yhteiskuljetuksiin ja ulkopuolisten retkiohjaajien palkkioihin.

Luonto laskee verenpainetta ja stressitasoa

Mielen Avoimessa Opistossa kokoontuu luonto- ja retkiryhmä, joka liikkuu kahdesti kuussa Tampereen ja lähikuntien alueella. Kohteena ovat useimmiten kaupunkipuistot ja kulttuurihistoriallisesti merkittävät paikat, joihin pääsee julkisilla liikennevälineillä. Esimerkiksi Pyynikinharju ja Reuharinniemen lapinrauniot ovat jo tulleet tutuiksi.

– Haluamme innostaa ihmisiä tutkimaan omia lähiseutujaan. Moni saattaa asua jonkun kohteen vieressä, muttei ole koskaan käynyt siellä ja innostuu retken jälkeen menemään sinne uudestaan. Joskus teemme retkiä vähän kauemmas, kuten johonkin kansallispuistoon, Romi kertoo.

Opisto järjestää myös yksittäisiä retkiä ja kursseja. Tänä vuonna ohjelmassa on muun muassa suunnistuksen alkeet, villiyrttien tunnistus-, keräily- ja kokkauskurssi, tutustumista kajakkimelontaan sekä marja- ja sieniretkiä. Lumen puutteen vuoksi viime talven hiihtoretki jäi odottamaan ensi talvea.

Romi korostaa luonnon merkitystä mielenterveydelle. Tutkimukset eri puolilta maailmaa kertovat luonnon lukuisista hyvistä vaikutuksista: stressi vähenee, työstä palautuu nopeammin, mieliala kohenee ja keskittymiskyky paranee.

– Jo ihan pelkästään metsään meno ja siellä oleilu auttavat. Ei ole merkitystä, mitä metsässä tekee. Verenpaine ja stressihormonitaso alkavat laskea 5–10 minuutissa. Positiiviset ajatukset lähtevät lisääntymään, kun luonnossa oleilee vähintään 20 minuuttia kerrallaan.

Osallistujat ovat antaneet toiminnasta paljon hyvää palautetta: matalan kynnyksen retket tukevat fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia.

– Suurkiitos OP Tampereelle lahjoituksesta ja luontotoiminnan kasvun mahdollistamisesta, Romi lisää.

Hyvä työ -lahjoitusten haku käynnissä

Yhteisöllisyys, vertaistuki ja auttamisenhalu tarvitsevat myös euroja. Vuonna 2020 OP Tampere lahjoittaa 15 000 eurolla Hyvä työ -lahjoituksia toimialueensa yhdistyksille ja muille tahoille, jotka omalla pyyteettömällä toiminnallaan tukevat ja ilahduttavat pirkanmaalaista elämää. Lahjoitukset myönnetään kohteille, jotka sopivat pankkimme arvoihin: ihmisläheisyyteen, vastuullisuuteen ja yhdessä menestymiseen.

Näin haet lahjoitusta yhdistyksellenne

Lisätiedot Hyvä työ -lahjoituksista ja hakulomake ovat OP Tampereen www-sivuilla osoitteessa www.op.fi/tampere/hyvatyo. Lahjoitusta voi hakea 30.9.2020 asti, ja saajat valitaan lokakuussa, viikolla 43.