Syksyllä 2022 OP Tampere lahjoitti 20 000 euroa kahdeksalle paikalliselle toimijalle, jotka sopivat pankin arvomaailmaan: ihmisläheisyyteen, vastuullisuuteen ja yhdessä menestymiseen. Lahjoituksilla tuettiin erilaista paikallista toimintaa aina pelastuskoiratoiminnasta mielenterveystyöhön ja nuorten liikuttamiseen. 

Yksi viime vuoden Hyvä työ -lahjoituksen saaneista oli Pirkanmaan Pelastuskoirat ry. Kuluvan vuoden aikana he ovat OP Tampereelta saamansa tuen avulla järjestäneet jäsenilleen erilaisia koulutuksia, kuten ensiapu- sekä koirankoulutuskursseja. Lisäksi he ovat ostaneet koirilleen kymmenen GPS-paikanninta, jotka ovat mahdollistaneet koirien seuraamisen karttasovelluksessa harjoitusten ja etsintöjen aikana.

— Harjoituksissa sekä oikeissa tilanteissa koirakot työskentelevät usein vierekkäisillä alueilla toistensa kanssa. GPS-teknologian avulla johtopaikalta nähdään helposti koirien sijainti ja myös partiot voivat seurata toistensa liikkeitä, kertoo koiranohjaaja Vilma Vestelin.

Vestelin osallistuu pelastusharjoituksiin oman koiransa, kultaisennoutajan Helgen, kanssa. Hänen mukaansa GPS-teknologia on helpottanut harjoittelua ja lisännyt turvallisuutta tehtävillä.

— Turvallisuus ja tehokkuus on näissä hommissa kaikki kaikessa, Vestelin lisää.  

Linnanmäen päiväretki auttoi lapsia ja vanhempia kohtaamaan toisensa

OP Tampereen Hyvä työ -lahjoituksen tukemana Mielenterveysomaiset Pirkanmaa -  FinFami ry, järjesti perheille heinäkuussa päiväretken Linnamäelle. Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry tukee mielenterveysomaisten hyvinvointia, ja osallistujille maksuton retki oli suunnattu lapsiperheille, joissa vanhemman mielenterveyden haasteet kuormittavat perheen arkea.

FinFamin koordinaattorin Juho Soukan mukaan toiminnan piirissä olevien perheiden lapset saattavat esimerkiksi joutua kantamaan sellaista vastuuta, joka ei heille kuuluisi. Retkipäivänä kenenkään osallistujan ei tarvinnut huolehtia järjestelyistä, sillä bussi kuljetti heidät paikalle ja mukana ollut yhdistyksen työntekijä huolehti järjestelyistä.

— Perheiden yhteinen retki Linnanmäelle antoi sekä lapsille että vanhemmille mahdollisuuden kohdata toisensa paremmin, sanoo Soukka.

Soukan mukaan se, että ihmiset voivat perheenä tehdä jotain hauskaa yhdessä on jo arvo sinänsä. Tämän lisäksi vanhemmat saavat tapahtuman ohessa vertaistukea tilanteeseensa toisiltaan ja lapsi saa tasa-arvoisen retkikokemuksen niiden perheiden lasten kanssa, joilla on taloudellisesti mahdollista tehdä vastaavia retkiä omien vanhempiensa kanssa.

— Lapsi saa esimerkiksi koulussa mahdollisuuden osallistua kesälomakeskusteluihin kertomalla omasta Linnanmäen reissustaan, täsmentää Soukka.

Nyrkkeilyharrastus opettaa toisen ihmisen kunnioittamista

Hyvä työ -lahjoituksen sai myös Respect Boxing Club ry:n Liikuttava Kaveri –toiminta, joka tarjoaa erityistä tukea tarvitseville 10—19-vuotiaille nuorille mahdollisuuden tutustua nyrkkeilyharrastukseen matalalla kynnyksellä, tuetusti ja maksuttomasti.

Liikuttava kaveri -hankkeessa vapaaehtoiset kuntonyrkkeilyä harrastavat aikuiset treenaavat yhdessä nuorten kanssa kahdesti viikossa. Nämä vapaaehtoiset ovat nuorelle sekä treenikavereita, että luotettavia aikuisia.

­— Harjoituksissa ei ole ryhmäliikunnan tavoin vaan yhtä ohjaajaa, vaan jokainen nuori saa jakamattoman huomion parinaan treenaavalta aikuiselta, kertoo hankepäällikkö Pasi Vainionperä.

Nyrkkeilyn lisäksi treeneissä harjoitellaan myös muita taitoja, kuten koordinaatiota ja yhdessä toimimista. Lisäksi itse nyrkkeilyssä opitaan toisen ihmisen kunnioittamista, joka on yksi Respect Boxing Clubin arvoista.

– Kun kongi soi niin vastustajan kanssa halataan ja siviilissä ollaan kavereita, toteaa Vainionperä.

Lahjoituksen avulla nuorille järjestettiin myös viikonloppuleiri Vahderpään vapaa-aikakeskuksessa, Kangasalla. Leirillä tehtiin kaikkia nuorten leireille kuuluvia asioita: pelattiin, uitiin ja paistettiin makkaraa —sekä tietenkin nyrkkeiltiin.

– Leiri oli nuorille ainutlaatuinen kokemus, sillä se oli monelle vuoden ainoa leiri, sanoo Vainonperä.

Syksyllä 2022 Hyvä työ -lahjoituksen saivat myös Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri ry, Tampere Hacklab ry, Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry, YAD Youth Against Drugs ry ja Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry.

Yhdistysten valinnat perustuvat OP Tampereen vastuullisuusohjelmaan, arvoihin ja Kaikkien aikojen tekoja -kyselyn tuloksiin, missä omistaja-asiakkaat saivat äänestää tulevaisuuden vastuullisuusteoista. Valintaan osallistuivat myös OP Tampereen hallinto, omistaja-asiakkaista koostuva edustajisto sekä aktiivisista henkilö- ja yritysasiakkaista koostuva asiakasfoorumi. Myös tänä vuonna lahjoitusten saajat tullaan valitsemaan samalla tavalla.

Lisätiedot ja hakulomakkeen syksyn 2023 Hyvä työ -lahjoituksesta löydät täältä.