– Asiakkaalla voi olla mikä tahansa taloudellinen haaste tai tavoite, jota lähdetään yhdessä ratkomaan, asiakkuusneuvoja Ossi Mannisenmäki kertoo.

Mannisenmäki on yksi kuudesta Tampereen OP:n talousvalmentajista. Palvelu on vasta alkamassa Tampereella.

– Se on pilotoitu Oulussa vuosi sitten, ja tulokset olivat lupaavia. Valmennusta saaneet asiakkaat olivat oikeasti kokeneet hyötyneensä siitä.

Ajan talousvalmennukseen voi varata OP:n verkkosivuilta. Ilmoittautuessa vastataan muutamaan omaa taloutta koskevaan kysymykseen. Samalla voi päättää, haluaako valmennuksen alkavan heti vai vasta myöhemmin.

– Talousvalmentaja soittaa ja sopii aloitusajankohdan. Samassa yhteydessä asiakas saa täytettäväkseen lomakkeen, johon kirjataan omat tulot, kulut, varat ja velat. Jo se voi olla monelle silmät avaava kokemus, kun näkee, mihin rahat oikeasti menevät.

Valmennus maksaa OP:n omistaja-asiakkaille 49 euroa, muille 169 euroa. Se käsittää kolme henkilökohtaista tapaamiskertaa, jotka järjestetään puolen vuoden aikajaksolle. Mannisenmäen mukaan talousvalmennus sopii kenelle tahansa, jolla on talouden suhteen unelmia tai tavoitteita. Esimerkiksi mittavaa pääomaa ei tarvita.

– Valmennuksessa voi käydä läpi esimerkiksi sitä, miten oman talouden saisi paremmin hallintaan ja rahat riittämään paremmin. Myös iso elämänmuutos, esimerkiksi avioero, voi olla hyvä syy tulla valmennukseen.

Myös säästäminen ja sijoittaminen ovat olleet suosittuja aihealueita.

– Tärkeintä on, että asiakas itse oivaltaa, mitä hänen kannattaa tehdä. Emme välttämättä anna valmiita ratkaisuja, vaan autamme asiakasta ymmärtämään taloutta.

Valmennuksessa käydään läpi myös sitä, mikä on asiakkaan suhtautuminen rahaan ja kuluttamiseen. Silloin liikutaan isojen ja joskus kipeidenkin asioiden äärellä.

– Välillä itketään ja välillä nauretaan. Tärkeintä on se, että lopulta asiakas on päässyt askeleen lähemmäs omia unelmiaan.