Alumiinitikkaat luistivat Hilkka Riihivuoren alta, kun hän puhdisti omakotitalon rännejä.

– Hyppäsin tikkailta puolittain alas ja kaaduin vasemman käteni varaan. Tunsin heti, että nyt jotain murtui.

Hän meni torstaina kivuliaan ranteensa kanssa Taysin tapaturmapäivystykseen, missä ranne kipsattiin. Murtuma oli niin pirstaleinen, että se oli pakko leikata. Leikkausaikaa ei löytynyt lähipäiville.

– Perjantaina aloin selvittää vakuutusturvaani ja soitin yhteyshenkilölleni Pasi Paulamäelle OP Vakuutukseen. Kuulin, että pääsisin halutessani hoitoon Tampereen Pohjola Sairaalaan. Meninkin maanantaina Pohjola Sairaalaan käsikirurgi Jouni Havulinnan vastaanotolle.

Havulinnakin totesi murtuman leikkausta vaativaksi. Riihivuoren ranne leikattiin kuntoon heti tiistaiaamuna.

Kuntoutus vie aikaa

Kuukauden päästä leikkauksesta Riihivuori käy ortopedi Havulinnan ja Pohjola Sairaalan fysioterapeutin Ari Välitalon vastaanotoilla. Luutuminen on röntgenkuvan mukaan edennyt normaalisti. Fysioterapeutti avaa ranteen liikeratoja ja antaa uusia ohjeita kotikuntoutukseen.

– Kipsi poistettiin kaksi viikkoa sitten. Nyt käytän rannetukea ja teen harjoitteita kolme kertaa päivässä, Riihivuori kertoo.

Polte Lapin ensilumille on kova, mutta Välitalo kehottaa malttiin. Hänkään ei osaa vielä tarkasti sanoa, koska käteen voi sovitella sauvaa.

– Tärkeintä on, että saan käteni kuntoon, sillä olen liikkuva ihminen ja haluan jatkaa harrastuksiani.

Riihivuori on työskennellyt 36 vuotta Tampereen kaupungilla liikunnanohjaajana ja jää eläkkeelle maaliskuussa.

– En ole juuri sairastellut, mutta nyt loppuun tulikin sitten vähän pidempi sairausloma.

Riihivuori on erittäin tyytyväinen Pohjola Sairaalan hoitoketjuun. Kaikki sujui nopeasti ja ammattitaidolla. Vakuutuskorvauksetkin pystyi hakemaan aulassa olevasta OPn palvelupisteestä.

– Opiksi otan sen, että seuraavilla kerroilla joku pitää tikkaista kiinni, kun kiipeän katon rajaan.

Nopeus ratkaisee urheilussa – ja vammojen hoidossa

Pohjola Sairaalan urheiluklinikka tarjoaa palveluja urheilijoille ja aktiiviliikkujille. Ortopedi Jussi Elo hoitaa työkseen polvivammoja. Polvivammat eivät tarvitse aina leikkaushoitoa, kuntoutus usein riittää. Jos leikkaus tarvitaan, on kuntoutus silloinkin toinen puoli paranemista. Se aloitetaan usein jo ennen leikkausta.

– Ammattitaitoiset fysioterapeutit ovat olennainen osa hoitoketjuamme. He, samoin kuin lääkärimme, tuntevat eri urheilulajien vaatimukset. Lupa harjoitteluun ja lajiin palaamiseen annetaan vasta, kun se on turvallista. Hyvin varusteltu kuntosalimme tarjoaa hyvät mahdollisuudet ohjattuun ja omatoimiseen kuntoutukseen, Elo kertoo.

Urheiluvammojen hoidossa nopeus on valttia, jotta paraneminen pääsee heti käyntiin.

– Meille voi soittaa suoraan kentältä, ja asiat lähtevät rullaamaan. Haluamme tarjota nopeimman hoitopolun. Se onnistuu, kun kaikki palvelut kuvantamista myöten ovat saman katon alla. Päivystyksemme on avoinna myös iltaisin ja viikonloppuisin. Osa vammoista pitää leikata heti, ja se onnistuu joskus jopa vuorokauden sisällä.

Useilla lajiliitoilla on lisenssivakuutus OP Vakuutuksessa. Se korvaa hoidot Pohjola Sairaalassa.

– Haluamme panostaa vammojen ennaltaehkäisemiseen yhdessä urheiluseurojen ja lajiliittojen kanssa. Tavoitteenamme on saada urheilijalle mahdollisimman paljon terveitä harjoittelu- ja kilpailupäiviä.

Oikea vakuutus junnulle ja arkiliikkujalle

Urheiluseuran tai -liiton järjestämiin otteluihin, kilpailuihin ja harjoituksiin osallistuessa tarvitaan urheilulajin kattava vakuutus. Jos lisenssiin sisältyy vakuutus, niin tiedätkö, mitä se korvaa? Esimerkiksi hammasvammat eivät useimpien vakuutusten piiriin kuulu. Turvaa voi täydentää helposti ja edullisesti OPn Sporttiturvavakuutuksella, joka korvaa paitsi hammasvammoja myös esimerkiksi akillesjänteen katkeamisen. OPlla on sopimus yli 80 liiton kanssa, mutta ellei seuran tai liiton jäsenyyteen tätä turvaa sisälly, voi kausikohtaisen Sporttiturvan ostaa lisenssin yhteydessä verkossa.

Myös omaksi ilokseen liikkuvan kannattaa turvata terveytensä urheiluvammojen varalta. Valitse OPn Terveysvakuutus, kun lenkkeilet, hiihdät, pyöräilet, pelaat pallopeliä kotipihalla tai kuntoilet muuten omaksi iloksesi. Terveysvakuutus takaa, että pääset nopeasti hoitoon Pohjola Sairaalaan.

Vakuutuksen voi ottaa myös sairauksien varalta. Jos tapaturman taustalla on sairaus, esimerkiksi välilevyn pullistuma, saa urheilija hoitoa siihenkin vaivaan.

Lue lisää osoitteessa op.fi/urheilu

TEKSTI Markku Pulkkinen KUVAT Sami Helenius