Tilaisuuden avasi OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen, jonka jälkeen sukellettiin OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemen johdolla yhteen finanssialan megatrendeistä, tekoälyyn ja sen hyödyntämisen maailmaan.

Eri näkökulmat samaan aiheeseen korostavat tekoälyn merkitystä

Korona Investin toimitusjohtaja, Pasi Lehtinen kertoi puheenvuorossaan, miten tekoälyä hyödynnetään pääomasijoittajan toiminnassa ja portfolioyhtiöissä.

– Pääomasijoittajan on entistä tärkeämpää huomioida tekoälyn kehityksen mahdollisuudet ja uhat eri toimialoilla ja työtehtävissä, Lehtinen kertoi.

 ”Tekoälyn hyödyntämistä tulee nyt jo harjoitella, ettei myöhemmin tarvitse lähteä niin sanotusti lankun takaa opettelemaan

Pareto Software Oy:n toimitusjohtaja Juha Latvala. 

Softlandian teknologiajohtaja Mikko Lehtimäki kertoi puheenvuorossaan yrityksen tekoälyvalmiudesta eli siitä, kuinka kyvykäs organisaatio on tällä hetkellä ottamaan tekoälyn käyttöön osana tuotettaan tai palveluaan.

Tulee pohtia, onko yrityksessä tekoälyn hyödyntämiseksi strategiaa. Strategia voi olla aluksi se, että systemaattisesti tutkitaan, miten yrityksessä voidaan hyödyntää tekoälyä.

Myös tekoälyn suoriutumista on mitattava, sillä ihan aina se ei suoriudu samaan tapaan kuin ihminen, Lehtimäki jatkaa.  

EU:n datasäädös vapauttaa pääsyä muiden yritysten dataan 

Eversheds Sutherland Finlandin asianajaja ja osakas Ismo Kallioniemi muistutti ensi vuonna voimaan tulevasta EU:n datasäädöksestä:

Säädöksen nojalla liikesalaisuuden suoja voi muuttua rajatummaksi. Saman säädöksen nojalla myös ulkopuolinen voi hakea yrityksen dataa ja päinvastoin toinen toisen yrityksen.

Kallioniemi kehotti yrityksiä tutkimaan dataansa ainakin siltä osin, mistä se on kertynyt ja mikä osa siitä pitää sisällään henkilötietoja tai liikesalaisuuksia.

– Myös menettelytapa tulee olla pohdittuna saapuvien datan luovutuspyyntöjen hallinnoimiseksi ja omien luovutuspyyntöjen tekemiseksi, Kallioniemi jatkoi.

Tekoälyn käyttöönotto ja hyödyntäminen yrityksissä on väistämätöntä

Puheenvuorojen päätteeksi monialainen asiantuntijapaneeli summasi, että tekoälyn käyttöönotto ja hyödyntäminen on yrityksissä väistämätöntä.

Paneelikeskusteluun osallistuivat Keitaanniemi, Lehtisen ja Lehtimäen lisäksi hallitusammattilainen ja business enkeli Pertti Aimonen sekä asianajaja Akseli von Koch. Paneelia luotsasi Antti Husa, järjestäjä Eversheds Sutherland Finlandin osakas.

 ***

Kiitos tilaisuuteen osallistuneille mielenkiinnosta ja Eversheds Sutherland Finlandille ja Tampereen kauppakamarille yhteistyöstä tilaisuuden toteuttamiseksi.

Kuva: M&A Forum Tampere 2024 – Tekoäly, Tieto ja Transaktiot -tilaisuus keräsi tiistaina 28.5. Technopolis Tampereen Häggman-saliin joukon yrityskaupan ostajia, myyjiä, rahoittajia ja muita aiheesta kiinnostuneita.