Ensi kevään ja kesän teemoja – vapautta ja iloa – ilmentäviä värikkäitä mekkoja keinahtelee tangolla Uhanan showroomilla Tampereen keskustassa. Yli sata vuotta sitten elänyt kauppias ja pukutehtailija Ruuskanen hykertelisi, jos tietäisi, että hänen uusrenessanssipalatsissaan Hämeenkadun varrella toimii taas vaatebisnestä.

– Emme ikinä halua lähteä tästä luovuutta herättävästä tilasta, toteavat pääsuunnittelijat ja -omistajat Hanna Virkamäki ja Mira Vanttaja hymyssä suin. Koronan myötä moni yritys siirtyi pienempiin toimitiloihin, mutta Uhana teki toisin.

Kumppanukset tutustuivat vaatesuunnitteluopintojen parissa ja päättivät valmistumisensa jälkeen työllistää itse itsensä ja seurata isoa unelmaansa.

– Haluamme suunnitella ja valmistaa vaatteita omien arvojemme mukaisesti eli laadukkaasti, ekologisesti ympäristöä huomioiden ja eettisesti paikoissa, joissa toteutuvat ihmisoikeudet. Yhdistimme vahvuutemme: Mira vastaa kuoseista ja printeistä, minä muotokielestä ja mallistokokonaisuuksien hallinnasta. Tuotteet suunnitellaan ihmiselle, joka etsii eleganttia mutta omaleimaista tyyliä ja haluaa seurata omaa polkuaan, Virkamäki kuvailee.

Vuonna 2012 perustettu Uhana on kasvanut 13 hengen tiimiksi ja liikevaihdoltaan liki parin miljoonan euron yritykseksi, jonka päätuotteita ovat mekot ja neuleet. Vaatteita täydentävät korut ja jatkossa laukut, kengät ja hatut. Tuotteet valmistetaan Virossa, Liettuassa, Portugalissa ja osin Suomessa. Niitä voi ostaa Uhanan omasta kivijalkakaupasta Tampereella, verkkokaupasta tai jälleenmyyjiltä.

– Luonto toimii meille isona inspiraation lähteenä. Myös kulttuuri, taide, musiikki, sarjat, elokuvat tai vaikkapa joku ihana väri saavat ideat lentoon, Vanttaja kertoo.

Pääministeri Sanna Marinin esiintyminen pari vuotta sitten Vogue-lehden jutussa Uhanan neulemekossa aiheutti melkoisen kysyntäpiikin ja toi Uhanalle nostetta.

Uhanan pääsuunnittelijat ja -omistajat Hanna Virkamäki (vas.) ja Mira Vanttaja. Kuva: Meeri Koutaniemi
Uhanan pääsuunnittelijat ja -omistajat Hanna Virkamäki (vas.) ja Mira Vanttaja tykkäävät unelmoida isosti. Tavoitteena on saavuttaa kansainvälistä tunnettuutta ja olla jonain päivänä arvostettu designmerkki Pohjoismaissa. Kuva: Meeri Koutaniemi

Pankin kasvollisuus ja paikallisuus tärkeää

Uhana on toiminut yhteistyössä OP Tampereen kanssa perustamisestaan lähtien. Suorana kontaktina toimii asiakkuuspäällikkö Sini Paloniemi, ja kaikissa maksuliikenteeseen, rahoitukseen ja vakuutuksiin liittyvissä asioissa heidän tukenaan on myös asiakkuustiimi.

– Vastuullisuusasiat ovat minulle tärkeitä, joten on hienoa työskennellä yrityksen kanssa, jonka toimintaa ohjaaviin arvoihin kuuluvat eettisyys, ekologisuus ja tasa-arvo, hän toteaa.

Yrittäjät puolestaan arvostavat OP Tampereen paikallisuutta ja kasvollisuutta. Omiin kontakteihin saa nopeasti yhteyden puhelimitse tai verkkoneuvottelussa. Myös kasvokkain tapaamiset onnistuvat kätevästi, sillä pankki sijaitsee naapurikorttelissa.

– Rahaliikenne ei ole meidän lempiosa-aluettamme, vaan haluamme keskittyä luovaan työhön. Siksi on hyvä tietää, kenen puoleen voi kääntyä matalalla kynnyksellä. Olisi tuskallista soittaa jonnekin puhelinvaihteeseen ja sitten selittää samat asiat moneen kertaan eri henkilöille, he lisäävät.

Tutustu Uhanan tarinaan ja tuotteisiin