– Jotkut ajattelevat, että sähköautolla ajaessa pitää muuttaa omaa ajamistaan tai että auto on kovin erilainen. Ajo on kuitenkin ihan samanlaista kuin bensiini- tai dieselkäyttöisellä autolla, sanoo automyyjä Ville Mäkinen Autotalo Laakkoselta.

Toki pidempiä matkoja on suunniteltava tarkemmin latauspaikkojen mukaan. Nykymalleilla ajaa noin 300 kilometriä. Latauksen kestävyyteen vaikuttaa oma ajotapa: mitä nopeampaa ajaa, sitä suurempi on ilmanvastus ja sähkönkulutus.

– Monet kysyvät, mitä tapahtuu, kun lataus loppuu. Kyllä matkanteko tyssää samalla tavalla kuin jos autosta loppuisi polttoaine. Sähköautojen latauspisteverkosto kasvaa koko ajan ja on Ouluun saakka jo kattava. Akkua voi ladata myös verkkovirrasta, mikä tosin on hitaampaa, kuvailee Mäkinen.

On myyjältä tiedusteltu sitäkin, saako sähköautoon esimerkiksi polttoainekäyttöisen lisälämmittimen.

– Ei saa, koska siinä ei ole polttomoottoria.

Sähköauton saa lämpimäksi sen omalla lämmittimellä, jota pystyy kännykkäsovelluksen kautta ohjaamaan vaikka etänä.

Myös sähköavusteiset pyörät lisäävät suosiotaan. Nuoret ovat innostuneet etenkin sähkökäyttöisistä maastopyöristä.

– Jos ajaa maastossa eikä oma kauramoottori jaksa polkea jyrkimpiä mäkiä, sähkömoottorin avulla pääsee hetkessä ylös. Töihin pääsee hiettömästi vaikka puku päällä, kun mäet voi hurauttaa ylös, valottaa yrittäjä Hannu Peltola Emilia Sportista.

Sähköpyörien akkujen koot ovat pienentyneet ja latausajat lyhentyneet: nopeimmillaan lataus vie viisi tuntia. Pisimmillään akut kestävät 120 kilometriä.