Kun Sveitsissä asuva Mikko Leimio myi kaksiotaan Tampereella, hän varautui matkustamaan paikan päälle kaupantekotilaisuuteen allekirjoittamaan kauppakirjaa kasvotusten ostajan ja välittäjän kanssa. Asunnon myynnistä vastanneesta OP Kodista hän sai kuulla digitaalisesta asuntokaupasta (DIAS).

– Se sopi minulle hyvin, koska minun ei tarvinnut kaupan takia tulla käymään Suomessa. Kaikki myyntiprosessiin liittyvät paperit allekirjoitettiin sähköisesti DIAS-järjestelmässä, jota oli yksinkertaista käyttää, Leimio kertoo.

DIAS-kauppa säästää merkittävästi aikaa ja vaivaa – etenkin, jos asuu ulkomailla. Kiireinen mies hyväksyi kauppakirjan pankkitunnuksilla myöhään illalla työkiireidensä jälkeen kotona lähes 2 000 kilometrin päässä Tampereelta.

– Vaikka kaupan osapuolet asuisivat samassa kaupungissa, yhteisen ajan löytäminen voi olla haastavaa, koska tänä päivänä monet ovat kiireisiä. Lisäksi sähköisessä asuntokaupassa voi lukea ja hyväksyä sopimukset omassa rauhassa juuri silloin, kun itselle parhaiten sopii, eikä pikaisesti silmäillen kaupantekotilanteessa

Mikä on digitaalinen asuntokauppa (DIAS)?

Ajasta ja paikasta riippumaton

Asunto-osakekauppa ei ole enää sidottu aikaan, paikkaan tai papereihin. Digitaalinen asuntokauppa mahdollistaa asuntokauppojen allekirjoittamisen ja eri osapuolten velvoitteiden hoitamisen sähköisesti.

Turvallinen ja helppo

DIAS-järjestelmään tunnistaudutaan ja allekirjoitukset hoidetaan pankkitunnuksin. Allekirjoitusten yhteydessä ostaja ja myyjä valtuuttavat oman pankkinsa hoitamaan tarvittavat maksut ja siirtomerkinnät.

Pankkien ja välittäjien kehittämä DIAS-järjestelmässä ovat mukana Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP ja S-Pankki sekä yli 2 000 kiinteistönvälittäjää. Digitaalisia asuntokauppoja tehdään jo kymmenillä miljoonilla euroilla kuukausittain.