Nyt tehdään bisnestä kuvitteellisesti mutta tosissaan! Yhdeksäsluokkalaiset kisaavat tiimeinä siitä, kuka parhaiten johtaa virtuaalilaseja valmistavaa Samsungia kansanvälisillä markkinoilla vuoden ajan. He laskevat tuotteen tuotantohinnan ja katteen, tilaavat raaka-aineet, valmistavat tuotteet ja myyvät ne asiakkaille Saksaan ja Kiinaan. Voiton vie tiimi, joka kasvattaa eniten liiketulosta ja jolla on parhaat mainepisteet.

Yrityskylä Yläkoulu on peruskoulun opetussuunnitelmaan perustuva oppimisympäristö, joka tarjoaa nuorille mahdollisuuden tutustua talouteen, työelämään ja yritysmaailmaan.

– Tarkoituksena ei ole tehdä kaikista yrittäjiä vaan antaa nuorille käsitys siitä, miten yritykset toimivat ja millaisia rooleja niiden työntekijöillä on, sanoo Yrityskylä Pirkanmaan aluepäällikkö Johanna Vihinen.

Taloustaidot tärkeä kansalaistaito

Yrityskylä Alakoulun oppimisympäristö on kuudesluokkalaisille suunnattu pienoiskaupunki, jossa oppilaat työskentelevät eri ammateissa, saavat palkkaa sekä toimivat kuluttajina ja kansalaisina osana suomalaista yhteiskuntaa.

Yläkoululaiset opettelevat tilanteessa myös yrityksen pankkiasioiden hoitoa: miten avataan tili, haetaan rahoitusta ja maksetaan laina takaisin. OP Tampere ja muut alueen osuuspankit ovat olleet mukana alusta saakka mahdollistamassa erilaista koulupäivää Pirkanmaan molemmissa Yrityskylissä.

– Taloustaitojen osaaminen on tärkeä osa kansalaistaitoja ja auttaa lapsia ja nuoria aikanaan elämässään eteenpäin, sanoo OP Tampereen varatoimitusjohtaja Jani Vilpponen.

Peliajan päätyttyä selviää, millä tiimillä on paras bisnesvainu. Palautteesta päätellen hauskaa on ollut kaikilla: ”Paras koulupäivä ikinä”, ”Kivempi kuin luokkaretki huvipuistoon” ja ”Saako tulla uudestaan?”

Yrityskylä on palkittu maailman parhaana koulutusinnovaationa. Toiminnan takana on Taloudellinen tiedotustoimisto TAT ja tukijoina muun muassa yrityksiä, kuntia ja säätiöitä.