Ennen odotettua Yrityskylä-päivää oppilaat opettelevat tehtäväkirjan avulla rahankäyttöä ja yhteiskunnan toimintaa, tekevät työhakemuksen ammatteihin ja käyvät työhaastattelussa, jonka jälkeen oma työtehtävä kylässä selviää.

Yrityskylä-päivän alussa pormestari pitää puheen, jonka jälkeen yritysten toimitusjohtajat esittelevät yrityksen ja työntekijät. Tämän jälkeen Yrityskylässä alkaa tohina: oppilaat aloittavat työskentelemään kylässä kuluttajina, että ammateissaan yrityksissä.

Yrityskylä-päivänä Osuuspankissa käy vilinä, koska jokainen yrityskyläläinen piipahtaa Yrityskylän pankissa hakemassa itselleen pankkikortin ja tunnusluvun sekä saa pääsyn verkkopankkiin. Osuuspankin henkilökunta myös opastaa ja auttaa esimerkiksi yritysten lainatarpeiden kanssa. Yrityskylä-päivän aikana saadun tienestin saa käyttää haluamallaan tavalla esimerkiksi Yrityskylän kaupassa tai kahvilassa.

Yrityskylässä toimitaan vastuullisesti ympäristö ja muut kuluttajat huomioiden sekä yhdessä asioista päättäen ja niihin vaikuttaen. Yrityskylässä jätteet kierrätetään, ja päivän aikana kukin äänestää yhteisestä asiasta. Yhdessä siis päätetään, mitä päivän aikana kerätyillä verovaroilla tehdään, rakennetaanko esimerkiksi poliisilaitos, nuorisotalo vai kirjasto. Päivän aikana valitaan myös asiakkaita parhaiten palvellut yritys.

Yrityskylässä työskentelyn lisäksi pirkanmaalaiset lapset ja nuoret voivat oppia taloustaitoja Osuuspankin asiantuntijoiden opastuksella.

- Me OP Tampereessa opetamme raha-asioita lapsille ja nuorille pitämällä taloustaitotunteja, ja lisäksi finanssikoutsit, nuoret talouden asiantuntijat, jakavat nuorille talousaiheisia vinkkejään rennolla otteella oppilaitoksissa, erilaisissa tapahtumissa ja sosiaalisessa mediassa. Asiantuntijamme ovat vapaaehtoisina mukana myös valtakunnallisessa Taloustaitohankkeessa, joka tähtää 16–29-vuotiaiden nuorten taloudenhallinnan tukemiseen ja syrjäytymisen estämiseen, kertoo OP Tampereen henkilöstö- ja viestintäjohtaja Tarja Sara. 

OP Tampere on ollut aktiivisesti mukana Yrityskylä Pirkanmaan toiminnassa siitä lähtien, kun toiminta alkoi Tampereella vuonna 2012.  Kesäkuussa 2022 solmittiin jälleen uusi, 3-vuotinen yhteistyösopimus Yrityskylän ja pirkanmaalaisten osuuspankkien, OP Tampereen, OP Etelä-Pirkanmaan, OP Kangasalan, OP Mouhijärven, OP Pohjois-Hämeen, OP Punkalaitumen, OP Satapirkan ja OP Ylä-Pirkanmaan kesken.

Talous ja nuoret TATin Yrityskylä on peruskoulun kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattu oppimiskokonaisuus työelämästä, taloudesta ja yhteiskunnasta. Maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu Yrityskylä toimii valtakunnallisesti 13 paikkakunnalla, tavoittaa noin 97 000 oppilasta vuodessa ja perustuu suomalaiseen opetussuunnitelmaan.

Kuvassa:
Osuuspankissa omana Yrityskylä-päivänään työskentelivät Isla ja Aapo. Isla toimi yritysneuvojana, ja hänen työpäiväänsä kuului tehdä metsäyrityksen edustajan kanssa SWOT-analyysi yrityksen toiminnasta. Aapo työskenteli digineuvojana asiakkaiden tukena.