Näin avaat pankkipalvelut lapsellesi

Uusia palveluita lapselle avattaessa (oli kyse sitten tilistä, pankkikortista tai verkkopalvelutunnuksista) tarvitaan aina kaikkien huoltajien suostumus. Suostumuksen pystyy luonnollisesti antamaan paikan päällä konttorissa, mutta helpoiten se onnistuu antamalla valtakirja op.fi-verkkopalvelussa. Tilin avaamisen ja rahastosäästämisen aloittaminen pystyy tekemään kätevästi verkossa, mutta pankkikorttia ja verkkopankkitunnuksia varten tulee asioida pankin konttorissa.

 - Konttorikäyntiin on suositeltavaa tehdä ajanvaraus, jotta ei joudu odottamaan. Alaikäisen tulee itse olla paikalla, sillä hän allekirjoittaa sopimuksen kortista ja verkkopalvelutunnuksesta. Vähintään yhden huoltajan tulee myös olla paikalla. Mikäli lapsella on useampi huoltaja, muilta huoltajilta riittää verkossa annettu valtakirja, jossa paikalle tuleva huoltaja saa tehdä valtakirjan mukaiset toimenpiteet. Toki kaikki ovat tervetulleita tapaamiseen. Samalla voidaan tarkistaa, että myös huoltajien pankkiasiat ovat ajan tasalla, kertoo OP Turun Seudun palvelupäällikkö Samuel Immonen.

Koska alaikäinen allekirjoittaa sopimukset itse, on hyvä muistaa ottaa voimassa oleva henkilöllisyystodistus mukaan konttoriin. Hyväksyttäviä henkilöllisyystodistuksia ovat passi ja henkilökortti. Paikalle tulevien huoltajien tulee myös todistaa henkilöllisyytensä.

Yli 15-vuotias voi asioida yksin huoltajien suostumuksella

 - Jokaiselle alaikäiselle, kenellä on henkilötunnus, voidaan avata tili ja aloittaa säästäminen vaikkapa OP:n rahastoihin, samoin sijoitusvakuutuksen voi avata. Säästäminen kannattaakin aloittaa mahdollisimman aikaisin, jotta pääsee hyötymään korkoa korolle -efektistä, muistuttaa Immonen. Lapsi on hyvä liittää myös omistaja-asiakkaaksi, niin lapsenkin säästöt kerryttävät perheelle bonuksia, Immonen jatkaa.

Tilin avauksen ja rahastosäästämisen aloittamisen tekee kätevästi verkkopankissa, eikä siihen tarvita konttorikäyntiä tai ajanvarausta. Sijoitusvakuutuksen avaaminen ei vielä onnistu itsepalveluna, joten ajan varaaminen kannattaa.

Palvelupäällikkö Samuel Immonen
Oman tilin ja kortin kanssa on turvallista harjoitella järkevää rahan käyttöä. Oman talouden hallintaa on hyvä harjoitella yhdessä lapsen kanssa, kertoo OP Turun Seudun palvelupäällikkö Samuel Immonen.

Kaikki yli 7-vuotiaat, joilla on OP:n tili, voivat saada OP Visa Basic -kortin. Tilin saldon maksutilanteessa varmistava Basic-kortti sopii erinomaisesti lapselle, kun ei tarvitse pelätä tilin ylittyvän. Kortin kanssa on näin ollen turvallista harjoitella oman rahan käyttöä. Huoltaja voi myös asettaa lapsen kortille ja tilille turvarajat, jolloin päivittäinen käyttö on rajattu sopivaksi jo ennalta.

Myös verkkopankkitunnukset voi hankkia 7-vuotta täyttäneelle. Näin lapsi voi itse seurata OP-mobiilissa tilin tapahtumia ja saldoa sekä vahvistaa maksuja verkossa, sovelluksissa ja palveluissa. Tällä tunnuksella ei kuitenkaan voi kirjautua vahvaa tunnistautumista edellyttäviin palveluihin, kuten op.fi-palveluun, Kelaan tai Omakantaan. Vahvaa tunnistautumista vaativat tunnukset vanhemmat voivat pyytää lisäämään yli 12-vuotiaalle.

Kun nuori täyttää 15 vuotta, hän voi avata itse tilin omille tuloilleen. Nuori voi näin tallettaa esimerkiksi kesätöistä saamansa rahat omalle tililleen tulevaisuuden tarpeita odottamaan. Tähän tiliin ei vanhemmilla ole käyttöoikeuksia ilman alaikäisen lupaa. Kun nuorella on omia menoja ja harrastuksia, nuoren omaan tiliin liitetty pankkikortti helpottaa arkea.

Nuoren kanssa on hyvä jutella myös raha-asioihin liittyvistä vastuista. Ei jätetä nuorta yksin raha-asioiden kanssa, vaan neuvotaan hänelle järkevää rahankäyttöä ja opetellaan yhdessä oman talouden hallintaa.

Muistilista lapsen pankkipalveluiden avaamiselle:

  • Avaa lapselle tili
  • Liitä lapsi omistaja-asiakkaaksi (säästöt kerryttävät perheen OP-bonuksia)
  • Aloita lapselle säästäminen verkossa
  • Varaa aika konttoriin kortin ja verkkopankkitunnuksen hankkimista varten
  • Varmista, että mukana on voimassa olevat henkilöllisyystodistukset
  • Vähintään yksi huoltajista lapsen kanssa pankkiin, muilta huoltajilta tulee olla valtakirja.