Asuntolainojen suosituin viitekorko, 12 kk euribor, on elänyt aikamoista vuoristorataa viimeisen viikon ajan.  Vielä kaksi viikkoa sitten näytti täysin selvältä, että korot jatkavat reipasta nousuaan, mutta tällä viikolla pankkien yllättävät tilanteet ovat muuttaneet tilannekuvaa jälleen. Kukaan meistä ei tiedä, mihin tässä pitää oikeasti varautua, mutta selvää on, että elinkustannusten uudelleen läpikäynti on monella meistä edessä. Tällä hetkellä OP Ryhmä ennustaa, että 12 kuukauden euribor nousee yli neljän prosentin ja pysyy tällä tasolla vuoden 2023 ajan.

Se unelma asumisesta, joka hetki sitten oli ihan käden ulottuvillamme, on ehkä siirtynyt piirun verran kauemmas. Sain joskus kauan sitten erinomaisen vinkin vanhalta välittäjärouvalta, jolta ostin eron jälkeen kodin. Hänen neuvonsa oli olla laittamatta kaikkea rahaa kiinni seiniin: "se ei siellä teitä ilahduta arjessa." Tämä on jälleen erittäin viisas neuvo. Jokainen meistä on oppinut säästämään sähköä, moni on luopunut toisesta tai ainoastakin autosta, siirtynyt pyöräilemään, etsimään ruokakaupasta vaihtoehtoja. Siinä lienee kuitenkin rajansa, miten paljon voimme tehdä arjen säästöjä näissä asioissa, jos asumisen menot on joka kuukausi ylimitoitettu. Vastikkeet ovat kevään yhtiökokouksissa nousupaineessa ja korontarkistukset tuovat kevään aikana monille satojen eurojen lisälaskuja.

Keväällä omia seiniä ja nurkkia tulee tarkasteltua kriittisemmin, valo ja kesä tuovat toiveita lisätilasta ja ehkä omasta pihasta tai kesämökistä. Joku puuhailee mielellään itse paljon, toinen taas arvostaa valmiiksi hoidettua taloyhtiötä. Tärkeää voi olla asunnon sijainti suhteessa kouluihin, harrastepaikkoihin ja tottakai työpaikkaan. Tai voiko tehdä etätöitä, voi vaikuttaa tosi paljon siihen, missä voi ajatella asuvansa.

Unelmia paremmasta ei kannata haudata markkinatilanteiden muuttuessa, mutta kannattaa miettiä uudelleen, mitä oikeasti haluaa ja aina voi myös asioita uudelleen ajoittaa.  Joskus tuumaustauko on paikallaan ja toisinaan taas on syytä painaa kaasua, vaikka se tekisikin vähän kipeää.

Tartu rohkeasti vaan omaan talouteesi, se on sinun käsissäsi ja voit järjestellä sitä uudelleen. Monelle asialle voimme itse tehdä jotakin. Me asumisen ammattilaiset niin pankeissa kuin välitysliikkeissäkin olemme sinua varten, kun tarvitset neuvoja ja tukea omille päätöksillesi!