Jes, se hengittää taas! Mä pelastin sen!

Tää ei hengitä. Mitä mä nyt teen? Kuoliko se?

Turun Lyseon koulun aulassa kuultiin arkisena aamupäivänä hurraa-huutoja, hämmästyneitä huokauksia ja vilkasta puheensorinaa, kun seiskaluokkalaiset harjoittelivat elvytystä ja muita tärkeitä ensiaputaitoja SPR:n kouluttaja Miia Rosenqvistin johdolla.

  • Herätä, hälytä, tarkista hengitys, aloita elvytys. 30 painallusta, avaa hengitystiet ja tee 2 kevyttä puhallusta, Rosenqvist kertaa lattialle Anne-nuken äärelle kokoontuneille nuorille.

OP Turun Seutu tarjoaa Turun alueen seiskaluokkalaisille ensiapukoulutuksen yhteistyössä Punaisen Ristin kanssa. Tänä syksynä vuorossa olivat Turun Lyseon koulun oppilaat. Aiemmin kurssin ovat käyneet pankin tukemana jo Naantalin sekä Ruskon koulujen seiskaluokkalaiset.

Päivän mittaisen kurssin tarkoituksena on antaa nuorille valmiuksia hätätilanteiden kohtaamiseen. Laajempana tavoitteena Punaisella Ristillä on ensiaputaitojen tuominen osaksi kaikkien koulujen opetussuunnitelmaa.

Kun hätä on käsillä, ei ole aikaa lukea ohjeita. Silloin pitää toimia, ja toimintavalmiuden tulee olla selkärangassa. Vahinko voi sattua vaikkapa koulumatkalla, harrastusporukoissa, mökkibileissä tai kaverin kanssa mopoillessa. Juuri sen vuoksi ensiaputaitojen hallinta on tärkeää kaiken ikäisille.

Kuuden tunnin hätäensiapukurssilla opetellaan hätäensiapua, elvytystaitoja, hengitysteiden avaamista, sokkipotilaan hoitoa sekä verenvuodon tyrehdyttämistä. Tärkeä osa kurssia on myös tapaturmien ennaltaehkäisy.

Ensiapukurssin tavoitteena on lisätä paitsi taitoja ja valmiuksia, myös rohkeutta auttaa. Hätäensiaputaitojen lisäksi keskitytään myös henkisen auttamisvalmiuden kehittämiseen.

  • Tavoitteena on, että yhä useampi nuori uskaltaisi toimia hätätilanteessa ja kokisi auttamisen luontevaksi esimerkiksi onnettomuuden tai sairaskohtauksen sattuessa, Rosenqvist kertoo.

Vaikka kurssilla keskitytään ensiapuun, karttuvat samalla myös monet muut tärkeät taidot.

  • Ensiaputaitojen vahvistamisen lisäksi pyrimme vaikuttamaan nuorten asenteeseen liikenteessä sekä vahvistamaan heidän itsetuntoaan.

Jos koululaisilta kysytään, ensiaputaidot ovat tärkeitä ja mielenkiintoisia asioita. Rohkeus auttaa kasvoi silminnähden jo muutaman koulutunnin aikana.

  • Auttaminen on kivaa ja helppoa! sanovat kaverukset Ada Laine ja Ilona Anttila innoissaan.

Motivaatio tuntuu nuorilla olevan korkealla, eikä ihme, sillä ihan uusia taitoja on opittu jo varmasti enemmän kuin ihan tavallisena koulupäivänä konsanaan.

  • Osaan jo soittaa hätäpuhelun, antaa ensiapua ja elvyttää, luettelee Ilhan Ali tyytyväisenä.

Kurssin päätyttyä nuoret saavat todisteeksi osaamisestaan Hätäensiapukortin, josta saattaa olla yllättävää hyötyä myös vaikkapa tulevana kesänä ensimmäistä kesätyöpaikkaa hakiessa. Kortti on voimassa kolme vuotta ja sen voi lukioikäisenä päivittää käymällä uuden kurssin. Innokkaimmat voivat jatkaa taitojen ylläpitämistä myös Punaisen Ristin kerhoissa ja vapaaehtoistoiminnassa.

Joulun kunniaksi Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri tarjoaa OP Turun Seudun omistaja-asiakkaille lahjaedun pukinkonttiin. Omistaja-asiakkaana saat nyt kaikista ensiapulaukuista 10 prosentin alennuksen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin myymälästä. Poikkea ostoksille ja anna fiksu joululahja!