Ensiasunnon hankkiminen on kuitenkin suuri taloudellinen päätös, joka askarruttaa varsinkin nuorella iällä. OP Turun Seudun asiakkuusneuvoja Emmi Mattsson rauhoittelee, ettei asiaa tarvitse kuitenkaan miettiä yksin.

- Ensiasuntoja ostetaan kaiken aikaa ja siksi meillä OP Turun Seudussa on asiantuntijoita, joilta saa apua. Meidän kanssamme voi tulla keskustelemaan, eikä se vielä tarkoita, että lainaa tarvitsisi ottaa. Lainatarjous ja neuvonta eivät tietenkään maksa mitään, hän tähdentää.

Mattsson ja asiakkuuspäällikkö Tino Kuusniemi kertovat millaisia asioita ensiasunnon ostajat usein pohtivat.

- Lainan vakuuksista keskustellaan usein. Yleensä ostettava asunto muodostaa 70 prosenttia lainan vakuudesta. Loput 30 prosenttia on muita reaalivakuuksia, kuten pankilta ostettavaa vakuutta, omia asuntosäästöjä tai vaikkapa vanhempien rahastosijoituksia, asunto, metsä tai pelto, mikäli he lähtevät vakuuden antajiksi. Veneet, autot tai polkupyörät eivät siis vakuudeksi käy, Kuusniemi kertoo

Lainanhakijan kanssa keskustellaan siitä, miten hän pystyy maksamaan lainansa takaisin. Tulojen täytyy olla säännölliset, mutta vakituista työsuhdetta ei edellytetä, sillä monella alalla se olisi mahdoton vaatimus.  Pariskunta voi ottaa lainan yhdessä, jolloin molemmat vastaavat siitä yhteisvastuullisesti, tai molemmat lainanhakijat voivat ottaa oman lainansa. Merkinnät luottotiedoissa eivät suoraan sulje pois lainansaantimahdollisuuksia, vaan silloin tehdään selvitys, jossa katsotaan, miten velkoja on hoidettu.

- Korko voidaan sopia joko kiinteäksi tai sitoa esimerkiksi euribor-korkoon. Tätä voidaan myöhemmin muuttaa. Tulojen laskun ja korkojen nousun varalle löytyy myös ratkaisuja, joilla asiakas voi turvata talouttaan. Mikäli tulotaso väliaikaisesti heikkenee, lyhennyksiin voidaan tehdä joustoja. Tärkeintä on ottaa pankkiin heti yhteyttä - tilanteessa ei tarvitse jäädä yksin, Mattsson muistuttaa.

Monille outoja asioita ovat myös taloyhtiölainat, panttikirjat, rahoitusvastikkeet sekä velattoman ja myyntihinnan välinen ero. Näissä kaikissa asioissa pankki voi neuvoa ennen asunnon hankkimista.

Lainahakemus kannattaa tehdä ajoissa

Kuusniemen ja Mattssonin vinkki ensiasunnon etsijöille on, että lainahakemus kannattaa tehdä, vaikkei unelma-asuntoa vielä olisi löytynytkään. Näin pääsee heti rahoittajan kanssa keskustelemaan siitä, minkä hintaluokan asuntoa kannattaa lähteä etsimään. Pankista voi saada myös monta käytännön vinkkiä, mihin kiinnittää huomiota asunnon haussa.

Lainahakemuksen voi laittaa vireille verkossa osoitteessa op.fi. Sen jälkeen pankista soitetaan, ja sovitaan neuvotteluaika. Neuvottelu voidaan asiakkaan toiveesta käydä joko konttorilla, Teamsilla tai puhelimitse. Neuvottelun jälkeen asiakas saa lainapäätöksen, joka on voimassa kolme kuukautta.

- Sinä aikana voi etsiä sopivaa asuntoa ja eri vaihtoehdoista voi keskustella myös pankin kanssa. Jos tuntuu, ettei sopivaa kotia heti löydy, OP Koti auttaa mielellään asunnon etsinnässä. Tai sitten lainan ottamista voi siirtää, kunnes sopiva koti löytyy. Lainatarjousta ei siis ole pakko hyödyntää, Kuusniemi muistuttaa. 

Ensiasuntolainaa voi saada niin uuteen kerrostaloyksiöön, omakotitaloon kuin myös oman kodin rakentamiseen. Kaikki riippuu asiakkaan tilanteesta ja tarpeesta. Toisinaan haetun suuruiseen lainaan ei juuri sillä hetkellä ole edellytyksiä. Tällöin voidaan miettiä, miten tilannetta voidaan parantaa, jotta toivottuun lopputulokseen päästään, tai mikä tällä hetkellä olisi mahdollista.

- Lainaneuvottelu ei ole kuulustelu, vaan keskustelu, jossa yhdessä mietimme, mikä on taloudellisesti järkevää – millaisesta summasta lainanottaja selviytyy viidenkin vuoden päästä, Mattsson kertoo.

OP Turun Seudun asuntopalvelun ydin muodostuu pankin rahoituksen, OP Kodin välityspalvelun ja Pohjola Vakuutuksen saumattomasta yhteistyöstä. Apua löytyy kaikkiin asunnon ostoon liittyviin kysymyksiin.

- Olemme paikallinen toimija Turun seudulla ja haluamme olla mukana asunnon hankinnassa sen kaikissa vaiheissa. Emme kyllästy kysymyksiin, joten tulkaa rohkeasti juttelemaan, Mattsson ja Kuusniemi kannustavat.

Lue lisää OP:n asuntolainasta ja pyydä tarjous: op.fi/asuntolaina