Vuodesta 2017 alkaen OP Turun Seudun Yrityspankin maa- ja metsätaloussektorista vastannut asiakkuusjohtaja Harri Vilén on pitkän linjan osuuspankkilainen. Ura alkoi kesätöistä Raision palvelupisteessä vuonna 1987, heti koulun ja armeijan jälkeen.  

- Kaarinan palvelupisteeseen siirtymisen myötä vuodesta 1988 alkaen olen hoitanut yrityspuolen asioita. Turun Puutorin palvelupisteeseen olen siirtynyt 2012.

Harrin salkussa on aina ollut maa- ja metsätalousasiakkaita.

- Meitä on nyt kaksi, jotka hoitavat tätä sektoria. Itse olen pitänyt tämän puolen asiakkuuksista aina, vaikka toki minulla on edelleen myös muitakin yritysasiakkaita. Isovanhemmilla oli pieni kasvinviljelytila Raisiossa, ja siellä olen viettänyt nuoruuttani. Minulla oli sormet savessa silloin jo, Harri kertoo.

Maatalousasiakkaita on varsinkin Vehmaan suunnalla, jonka paikallinen OP on yhdistynyt OP Turun Seutuun.

- Asiakkaitani ovat Vehmaan seudun ja Turun ympäristökuntien Ruskon, Vahdon, Raision, Kaarinan sekä Liedon maatalousyrittäjät, jotka tarvitsevat rahoitusta ja asiantuntemusta.

Yrityspankki tukena maatalouden murroksissa

Maaseudun investoinnit ovat tyypillisesti isoja. Varsinkin eläintilat ovat nykyisin suuria yksiköitä.

- Markkinatalouden haasteet ovat kovia. Käytännössä markkinat sanovat, mitä maksetaan, ja siihen täytyy tyytyä. Asiakkaidemme katteet ovat hyvin kapeita. Talouden hallinta on tärkeä asia, että tilan toiminnasta saadaan kannattavaa, sanoo Harri.

Kannattavuutta haetaankin yhä useammin yhtiöittämisen kautta. Harri pitää trendiä varsin järkevänä. 

- Myös useamman tilan yhdistymiset yhdeksi osakeyhtiöksi ovat yleistymässä. Yrittäjät pystyvät silloin jakamaan sekä työt että riskit. Pienten tilojen pärjääminen yksin alkaa nykyään olemaan haasteellista.

Iso kysymys monella maatilalla on myös, löytyykö tilalle jatkajaa.

- Sellaiset keskustelut käynnistyvät pitkälti Pro Agrian asiatuntijoiden kautta. Me olemme mukana sitten siinä vaiheessa, kun lähdetään hakemaan ratkaisua, millä siirto saadaan hoidettua ja rahoitettua sekä tarkastelemaan mihin jatkajalla on mahdollisuus, Harri pohtii.

Vahvana paikallisena toimijana OP Turun Seutu pystyy joustavasti tukemaan maaseudun asiakkaitaan isoissakin muutoksissa.

- Meillä on paikallinen palveluverkosto ja päätöksenteko. Jalkaudumme aina tarvittaessa tilakäynneille, Harri vakuuttaa.

- Tyypilliseen työpäivääni kuuluu asiakaskontaktointia ja rahoitusesityksiä, niiden toteutusta ja hankeneuvotteluja. Se on laaja-alaista tekemistä ihan asiakkuuden perustamisesta alkaen.

Asiakkaiden tarpeiden syvällistä ymmärtämistä

Kohta 34 vuoden pankkiura ja erityisesti pitkäaikainen kanssakäyminen maataloussektorin asiakkaiden kanssa on antanut Harrille syvällistä asiantuntevuutta, mitä osataan kyllä myös arvostaa.

- Asiakkaat ovat pitäneet tavastani toimia. Se on heidän tarpeidensa syvällistä ymmärtämistä ja kokonaisvaltaista asioiden hoitamista. Olen rauhallinen, asioihin syventyvä ja asiakasta huomioiva tekijä.

Harrin rauhallisuus kuvastuu myös hänen vapaa-ajan harrastuksissaan. Luonto ja varsinkin lintubongaus ovat Harrin harrastuksista ehdottomia ykkösiä, joista hän jaksaisi puhua vaikka miten pitkään.

Yrityspankin maa- ja metsätalousasiantuntija saa sormet myös omakohtaisesti saveen omakotitalon puutarhanhoidossa ja omalla tontilla puuhastellessaan.

- Siellä on vanhoja omenalajikkeita isovanhempien tilalta, jotka kasvatettu itselle varttamisesta alkaen, marjapensaita ja pieni ryytimaa, Harri kertoo hymyillen.

Harrin tavoitat puhelimitse p. 010 25 69712 sekä sähköpostitse, joka on muotoa etunimi.sukunimi@op.fi.