Salla Rahkala saapuu juhlakahveille kahden tyttärensä kanssa. Mukana ovat esikoinen Eevi, 4 vuotta, ja juhlien keskipiste, nelikuinen Iida. Lastenhoitajan työstään äitiyslomalla parhaillaan oleva Salla asuu Liedon asemalla ja elää tavallista lapsiperheen arkea, johon juhlallisuudet toivat pienen katkon ja käynnin Turussa.

–Olen ollut reilut kymmenen vuotta Osuuspankin asiakas ja yhtä kauan omistaja-asiakas. Sen merkityksen ymmärsin heti, keskittämisen kautta pääsen nauttimaan eduista ja bonuksista minulle parhaimmalla tavalla. Lasten liittäminen omistaja-asiakkaiksi oli hyvin luontevaa, kun itse olin jo tyytyväinen asiakas. Asia hoitui kätevästi lapsen ensimmäisen tilinavauksen yhteydessä. Ja onhan tämä hienoa, että Iidasta tuli kertaheitolla sitten vielä omistaja-asiakasjulkkis, Salla sanoo iloisesti. Hänelle pankin kanssa asiointi on ollut joustavaa ja ihmisläheistä.

-Näin alkuvuodesta päivitettiin kaikki raha-asiat ajan tasalle. Se on kivaa palvelua, että kysellään missä mennään ja mikä on taloudellinen tilanne. Tehdään pankin kanssa yhteistä suunnitelmaa mitä on tulossa, niin pystytään myös varautumaan erilaisiin tilanteisiin. Se luo turvaa arkeen, Salla pohtii.

-Elän tyttöjeni kanssa kolmestaan eli olen itsellinen nainen. Realistisesti yhden vanhemman taloudessa täytyy ennakoida ja tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia. Avasin molemmille lapsille heti tilit ja rahastot. Siinä vaiheessa, kun tytöt ovat vanhempia niin suurempiin hankintoihin tai vaikka opiskelujen aloittamiseen on sitten vähän rahallista puskuria valmiina, Salla kertoo. Lasten liittäminen jo pienestä pitäen omistaja-asiakkaiksi oli myös kokonaisuuden kannalta taloudellisesti fiksua. Eevi ja Iida ovat molemmat nuoresta iästään huolimatta myös rahastosäästäjiä.

-Sehän kannattaa myös sitäkin kautta, että bonustili voidaan liittää perheen yhteiseksi. Kun Salla sinäkin säästät lapsille, niin niistäkin kertyy bonukset hyötykäyttöön. Ja onhan se kiva Eevistä ja Iidasta 18-vuotiaana, kun äiti on tehnyt pitkäkantoisen päätöksen omistaja-asiakkaaksi liittämisestä jo pienenä ja sitä kautta aloittanut myös rahastosäästämisen, kertoo kokonaishyödyistä 90 000:n omistaja-asiakkaan sopimuksen tehnyt Matti Sahko.

-Sitä itsekin mietin, että pienistä puroista saan kerrytettyä tytöille kuitenkin kivat säästöt sinne ensimmäisiin isompiin hankintoihin. Pääsen eri tavalla suunnittelemaan ja ennakoimaan tulevaisuutta, varsinkin kun tulotkin heittelee. Voin myös ennakoida pahan päivän varalle tai tyttöjen kohdalla hyvän päivän varalle. Se tässä on hienoa, että ihan muutamalla kympillä pääsee alkuun, kun se pitkäjänteisyys on valttia. Arki voi sekin yllättää ja vaikka pesukone hajota tai tarvitaan se mopo, niin on sitten sukanvarressa siihen, Salla pohtii omaa säästämisen ideologiaansa. Ja kyllä pienellä perheellä on myös isompia haaveita, joita säästämisellä tavoitellaan. Salla haaveilee lapsuudenkotinsa ostamisesta ja tavoite pitää säästämisen hienosti mukana arjessa. On jotain, mitä kohti kurotella. Äidin sylistä 90 000:s omistaja-asiakas Iida kajauttaa ilmoille hyväksyvän kiljahduksen.

Kuvassa vasemmalta Salla Rahkala, sylissä palkittu omistaja-asiakas Iida, Asiakkuus- ja myyntijohtaja Petri Leino, Muutos- ja tulevaisuusjohtaja Irma Hyvärinen ja Matti Sahko. Sohvalla istuu Eevi.

Kuva Peter Sebastian