OP Privaten sijoitusjohtajana Turussa työskentelevä Juha Vihervaara sanoo olevansa varallisuudenhoidon yleisosaaja. Omalla kokemuksellaan ja ammattitaidollaan hän haluaa tehdä sijoittamisen asiakkaille helpoksi.

– Näen itseni asiakkaani sparrauskumppanina. Parhaimmillaan asiakassuhde on kaksisuuntainen. Haluan olla niin helposti lähestyttävä tyyppi kuin mahdollista. Ei ole niin pientä asiaa, etteikö sitä voisi minulta kysyä – vaikka sähköpostilla tai soittamalla, Juha sanoo.

Riskit pitää tuntea

Juhalle on tärkeää, että hänen asiakkaansa aidosti ymmärtää sijoituksen mahdollisuudet ja riskit. Kun raha on kovalla työllä tai vaikka perinnön kautta ansaittua, menettämisen pelko mietityttää asiakkaita. Työssään Juha haluaa tuoda esiin kaikki päätökseen vaikuttavat asiat mahdollisimman objektiivisesti, jotta asiakkaalla olisi parhaat edellytykset sijoituspäätösten tekemiseen.

Sijoitusmarkkinat eivät ole koskaan toimineet niin tehokkaasti kuin tänään, eikä nopean voiton tekeminen ole koskaan ollut niin vaikeaa. Mahdollisuuksia on rajattomasti ja sijoitusinstrumentit ovat monimutkaistuneet.

– Minusta on luontevaa lähestyä sijoittamista riskien kautta. Pitkä kokemukseni on tehnyt minusta nöyrän. Olen nähnyt teknokuplan puhkeamisen ja finanssikriisin, jolloin kurssit tulivat alas indeksitasolla yli 50 prosenttia. Ohjaankin asiakkaitani usein hieman konservatiivisiin ja vakaamman tuottokehityksen valintoihin – kohteisiin, jotka kestävät mahdollisten heikkojenkin aikojen yli, Juha kertoo.

Avoimuus lisää luottamusta

Sijoitusmarkkinoihin kuuluvat toisinaan myös epäonnistumiset. Silloin Juha analysoi tarkasti sijoituspäätöksen taustat ja käy analyysinsä läpi yhdessä asiakkaan kanssa.

– Joskus käy niin, etteivät päätökset tai suositukset osu kohdalleen, mutta kun päätöksen perusteena olleet asiat ovat olleet kunnossa, sekä minä että asiakkaani pystymme elämään asian kanssa. Se on minulle ihan ensiarvoisen tärkeää.

Avoimuudella ja välittömyydellä Juha on luonut asiakassuhteita, jotka ovat kestäneet jo 20 vuotta – siitä asti, kun Juha aloitti varainhoitajana OP:ssa.

– On upeaa nähdä, kun asiakkaideni jälkikasvua tulee myös asiakkaikseni tai kuulla, kun asiakas kiittää minua siitä, että olen tehnyt sijoittamisesta hänelle helppoa. Silloin olen onnistunut työssäni, Juha sanoo.

Lue lisää Private -palveluistamme täältä.

Teksti Miikka Rusi