Olet tuorein kasvo OP Turun seudun hallituksessa, johon sinut nimettiin 22.10.2022 alkaen. Miten suhtauduit kutsuun tulla mukaan?

– Ehdottomasti innostunein mielin! Ensin ajattelin, että pankkisektori on minulle ammatillisessa mielessä täysin uutta ja tuntematonta, mutta nopeasti havahduin siihen, että epäsuoria kontakteja on urani aikana tullut useammassa yhteydessä; aluksi asianajotoiminnassa lähinnä insolvenssiasioiden parissa, ja sittemmin teollisuudessa esim. projektirahoituksen ja yritysjärjestelyiden yhteydessä.

Pankin operatiivisessa toiminnassa en kuitenkaan ole koskaan ollut mukana, joten opiskeltavaa on paljon. Tässä vaiheessa uraa on oikeastaan todella kiitollinen siitä, että saa tilaisuuden opetella uutta. Koska hallituksen toiminta on suhteellisen tiivistä, ja kokouksia on reilusti toistakymmentä vuodessa, on vain heittäydyttävä täysillä mukaan. Tämä vaatii tietysti jonkin verran aikaa, mutta onneksi olosuhteet yksityiselämän puolella ovat sellaiset, että päivää voi välillä venyttää suuremmitta huolitta.

Jukka-Heinonen-OPMEDIA.jpg
Jukka Heinonen Cargotec Oyj:stä tarttui pankin hallintoneuvoston kutsuun tulla mukaan Turun Seudun Osuuspankin hallitukseen, johon hänet virallisesti nimitettiin 22.10.2022.

Kerro lyhyesti omasta urastasi ja nykyisestä päivätyöstäsi, millaisia näköaloja se antaa hallitustyöskentelylle meillä OP Turun Seudussa?

– Aloitin urani asianajotoiminnassa, jonka koin jonkinlaisena juridisena ammattikorkeakouluna; monipuolisten toimeksiantojen kautta opin juristin käytännön taitoja, ja uskon tuon kokemuksen koulineen analyyttiseen ajatteluun ja selkeään argumentointiin. Viimeiset 21 vuotta olen toiminut teollisuuden palveluksessa Cargotec-konsernin (tai sitä edeltäneiden yhtiöiden) palveluksessa. Aluksi työskentelin juristina ja sittemmin liiketoiminnan kehitystehtävissä, joista kuusi vuotta myös toimitusjohtajana konsernin tytäryhtiössä.

Cargotec on globaali lastin- ja kuormankäsittelyratkaisuihin erikoistunut yritys, joka työllistää noin 11 000 ihmistä 49 eri maassa. Erilaiset kansainväliset rakenne- ja yritysjärjestelyt ovat työni ydinsisältöä. Olen aktiivisesti tähdännyt generalistin rooliin siten, että ymmärtäisin asioita laajemmalti. Lähes aina asiat nivoutuvat jollakin tavoilla toisiinsa, ja siksi niiden monipuolinen tarkastelu on paitsi tarpeellista, myös älyllisesti haastavaa ja mielenkiintoista. Uskoisin, että kokemukseni hallinnollisista asioista sekä rakennejärjestelyistä tuo kokemusta hankkeiden läpiviemisestä ja näkemystä siihen, miten pankin tavoitteet voidaan kulloinkin parhaiten saavuttaa.

Mihin se johtaa, jos sinä teet työsi hyvin?

– Uskon pystyväni auttamaan pankkia tietyillä osa-alueilla juuri omaan ammattiosaamiseeni ja pitkään kokemukseeni perustuen. Ensinnäkin laadukkaan toiminnan varmistaminen on varmasti kestoaihe pankin agendalla. Sääntelyn ja vaatimuksenmukaisuusasioiden lisääntyessä laadun varmistaminen käy kuitenkin jatkuvasti monimutkaisemmaksi ja enemmän aikaa vaativaksi. Tämä on osa-alue, jossa näkisin, että taustallani pystyn tukemaan pankin operatiivista johtoa – laadusta ei tingitä, sillä loppujen lopuksi laatukriteereistä kiinni pitäminen on niin asiakkaiden kuin pankkilaisten yhteinen etu.

Toiseksi voisin todeta OP Ryhmässä tällä hetkellä käynnissä olevan voimakkaan rakennekehitysprosessin. Minulla on huomattavasti kokemusta erilaisten yritysten rakennejärjestelyistä, ja mikäli OP Turun Seutu olisi lähivuosina mukana sellaisissa prosesseissa, uskoisin kokemuksestani olevani juuri tämänkaltaisissa asioissa hyötyä.

OP-turun-seutu-hallitus.jpg
OP Turun Seudun hallitus lokakuussa 2022, eturivissä: Annina Lehtiö-Vainio ja hallituksen puheenjohtaja Juha Salonen, takarivissä: Jukka Heinonen, Jari Suominen ja Olli Manner. (Kuvasta puuttuu Liisa Ketomäki)

Miten itse näet paikallisen talousalueemme taloustilanteen tällä hetkellä? Mitä tulossa tai odotettavissa?

– Talousalueen tilanne on mielestäni sillä lailla ”upea”, että se on suotuisa lukemattomille kehitysmahdollisuuksille. Turun seudulla on lukuisia luontaisia etuja puolellaan niiden hyödyntämiseksi; esimerkiksi vahva kulttuurihistoriallinen tausta, erinomainen logistinen sijainti, vahva koulutusinfrastruktuuri ja perinteikkäät yhteydet ulkomaailmaan puoltavat kehitysmahdollisuuksia. Jos koronaviruspandemian sanelemasta ajanjaksosta täytyy jotain positiivista mainita, niin ainakin se pakotti ja opetti asioiden hoitamisen Suomen sisällä vähemmän Helsinki-keskeisesti sekä kansainvälisten asioiden hoitamisen vähemmillä lentokilometreillä.

Ruotsissa on jo pitkään ollut ainakin kolme kilpailukykyistä kasvukeskusta: Tukholma, Göteborg ja Malmön seutu. Samalla tavalla toivon, että Suomestakin löytyy muutama kansallisesti vetovoimainen ja kansainvälisesti kilpailukykyinen alue pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Uskon, että tällaiselle kehitykselle on kysyntää, ja että Turun kansallinen ja kansainvälinenkin vetovoima kasvaa entisestään. Hienot korkeakoulujen laajentumishankkeet niin Åbo Akademin kuin Turun yliopistonkin puitteissa satavat samaan laariin.

Jos Suomi on jo useaan kertaan valittu onnellisimpien maiden top-3 -joukkoon samalla Turun seudun edustaessa Suomen houkuttelevimpia paikkoja (ellei jopa houkuttelevinta paikkaa) asua ja elää, niin sitten on meidän tehtävämme vaalia ja edelleen parantaa tätä asetelmaa. OP Turun Seutu on tietysti omalla tavallaan avainasemassa tässä edistäessään asiakkaidensa ja toimintaympäristönsä kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia.

Mikä sinussa on mielenkiintoisinta? Kerro jokin seikka itsestäsi, jota ei ehkä ensi silmäyksellä osaisi aavistaa.

– Vaikea juttu arvioida tätä! Olen kyllä joskus, tai aika useinkin kuullut sellaista sanottavan itsestäni, että ensi silmäyksellä olen hillitty, hallittu ja maltillinen, mutta kun minut paremmin oppii tuntemaan, niin sanoja onkin saattanut yllättyä. Aikanaan jo esikoulun vuosikirjassa minua kuvailtiin ”jämptin työn tekijäksi; rajuksi jalkapalloilijaksi, jolla helposti kuohahtaa yli”. Jalkapalloa en ole sen koommin juuri pelannut, ja haluaisin ajatella ylikiehunnankin olevan kontrollissa, mutta jotain totuutta tuohon kuvaukseen sisältynee – urheilen nimittäin edelleen paljon, ja temperamenttiakin tarvittaessa löytyy.

Miten huolehdit, että arki pysyy hyppysissä ja aika riittää? Miten palaudut työstäsi?

– Kaikki kolme lastani ovat jo täysi-ikäisiä, joten pahimmat ruuhkavuodet ovat siltä osin ohi. Työn ja vapaa-ajan sekä palautumisen välisen tasapainon löytäminen on totta kai jatkuvaa; erityisesti tässä työssä, joka ei ole kovin säännöllistä, eikä noudata selkeitä kaavoja sisällön, ajan tai paikan suhteen. Ennakointi, valmistautuminen ja priorisointi, siinä työkalut tasapainon löytämiseksi. Jossain määrin rauhattomana persoonana palautuminen tapahtuu parhaiten tekemällä; juoksen paljon ja joskus kilpaakin, ja sen lisäksi pelaan tennistä sekä padelia. 

Mikä mielestäsi Turussa on parasta?

– Turussa on hyvä Feng Shui. Sen lisäksi monet elämänlaatuun positiivisesti vaikuttavat asiat ovat läsnä ja hyvin saavutettavissa.