Suomen ensimmäinen CityHUB avattiin Puutorille perjantaina 17.5. ja toiminta on lähtenyt käyntiin aurinkoisessa säässä.

-Tässä on kyseessä ensimmäinen yhteiskäyttöinen hubi eli lähijakeluasema, jossa voi olla useampia toimijoita. Ensimmäinen toimija on kansainvälisiin pikakuljetuksiin erikoistunut DHL Express ja pikapuoliin toimintansa tässä aloittaa myös Turun Osuuskaupan Kauppakassipalvelu, kertoo Citylogistiikan uudet ratkaisut -hankkeen projektipäällikkö Jere Lumikko Turun Kaupungilta.

-Olemme pitkään halunneet tuoda katukuvaan polkupyörälähettejä ja kehittää yhteistyössä kaupungin kanssa kaupunkilogistiikkaa. Meille oli erittäin positiivinen asia päästä mukaan tähän projektiin. Saimme keskelle kaupunkia tukikohdan, johon voidaan tuoda tavaraa ja josta polkupyörälähetit pääsevät liikkeelle, jatkaa DHL Express (Finland) Oy:n Turun Operations Manager Teemu Törnström.

CityHUB toimii Puutorilla aluksi vuoden, jonka aikana pilotoidaan palveluita ja seurataan, saadaanko lähijakeluasemasta kannattavaa liiketoimintaa. Turun Kaupunki toimii hankkeen kautta mahdollistajana kokeilulle, mutta ei lähde tekemään bisnestä, siihen tarvitaan halukkaita toimijoita.

-Olemme tehneet sopimuksen koko vuodelle. Haluamme olla mukana pilotissa riittävän pitkän ajan, jonka jälkeen voidaan tehdä johtopäätökset tulevasta. Talvihan tuo haasteita pyörille, joten tarvitaan muita suunnitelmia. Potkaistaan nyt kuitenkin ensin kesä kunnolla käyntiin ja katsotaan myöhemmin, mitä tuleman pitää, Törnström naurahtaa.

Yhteistyö OP Turun Seudun kanssa mahdollistaa muun muassa alkusyksystä koulutuksia Kevytyrittäjyydestä esimerkiksi opiskelijoille tai muille lisäansioista kiinnostuneille. Lähijakeluaseman kautta voidaan siis löytää alueelle myös uusia tapoja työllistymiseen.

Kohti hiilineutraalia Turkua

Aktiivinen keskusta-alue, vähemmän kuljetusautoja ja ekologisempi arki. CityHUBin toiminta tarjoaa ratkaisun avaimia kaikkiin näihin kompaktissa koossa. Polkupyöräkuriireja toimii lähijakeluaseman kautta keskusta-alueella kaksi ja energiaa hubille tuottaa katolle sijoitetut aurinkopaneelit. Varovaisen arvion mukaan päästöjä jää kuluvan vuoden aikana syntymättä 3 000 kg jakeluautojen korvautuessa pyöräkuriireilla.

-Tätähän tehdään turkulaisia varten! Toivomme siis positiivista vastaanottoa ja sitä, että asukkaat tutustuisivat lähijakeluaseman palveluihin. Tämä tuo paljon odotettua elämää Puutorille ja toivotaan, että keskeisen sijainnin myötä jalankulkijat, työmatkalaiset sekä kevyenliikenteen käyttäjät oppisivat hyödyntämään tätä. Aina ei tarvitsisi lähteä autolla liikkeelle, kun palvelut ovat nyt tarjolla lähellä. Turun Kaupungin hiilineutraaliustavoite on asetettu vuodelle 2029, joten näitä konkreettisia toimia täytyy ryhtyä vauhdilla jo toteuttamaan, Lumikko kertoo.

Tutustu tarkemmin CityHUBin toimintaan täältä.

Kuva Peter Sebastian.