Oman vaikeuskertoimen toi lisäksi energian hinnan raju nousu. Erilaisten lämmitysmuotojen tuntemus nousikin asuntokauppaa tehdessä kultaakin kalliimmaksi. Turussa myytyjen omakotitalojen keskikoko pieneni vuoden 2022 kolmannen ja neljännen kvartaalin välillä jopa 20 neliötä. Omaa asumista koskevat ratkaisut siirtyivät monen talouden osalta tulevaisuuteen. Epävarmuus ympärillä kävi liian suureksi tehdä suuria oman talouden päätöksiä. Loppuvuoden asuntomarkkinassa korostuikin tarvepohjainen kodinvaihto.

Asuntosijoittamisen monivuotinen suosio hyytyi mäessä, ja markkinoilla erityisesti sijoittaja-asiakkaat vetivät henkeä. Keskustan tunnetusti hyvien alueiden yksiöitä ja kaksioita ilmestyi markkinoille totuttua paljon pidemmiksi ajoiksi.

Vaikutuksia hintaan ei vielä viime vuonna mainittavasti nähty, ja eri asuntotyypeissä olikin isoja eroja. Haluttuja ovat edelleen perhekolmiot ja neliöt hyviltä paikoilta sekä rivitalot ja kohtuuhintaiset ja -kokoiset omakotitalot seutukunnallamme.

Näkymät vuodelle 2023 ovat vielä utuisat, mutta valoa vuoden alkuun tuo asuntonäyttöjen runsaat kävijämäärät ja selvästi lisääntyneet myyntitoimeksiantomäärät. Asuntoportaalien kävijämäärät ovat pysyneet korkealla tasolla läpi vaihtelevien markkinoiden. Asuminen on kuitenkin päivittäin arjessamme läsnä ja muuttuvat elämäntilanteet tekevät sen, ettei sama koti palvele meitä läpi elämän. Kauppoja tehdään keväisin perinteisestikin eniten ja uskon, että monen kuukauden hiljaisuus alkaa purkautua ja pääsemme jälleen asuntokaupoille!

 

  • Turun seudun asuntomarkkina hyytyi kahden edellisen vuoden ennätysmenosta tavallistakin alkutalvea hiljaisemmaksi. Vuoden 2022 viimeisen neljänneksen aikana tehtiin kauppoja vähemmän kuin kertaakaan vuosien 2008–2009 vaihteen jälkeen. Silloin kansainvälisen pankkikriisin yllettyä Suomeen kaupankäynti hiljeni lokakuussa 2008, mutta vilkastui sitten ennätyslukemiin maaliskuussa 2009.
  • Voimakkaasti vähentyneellä kysynnällä ei kuitenkaan ole ollut suurta vaikutusta hintatasoon Turun seudulla, sillä laskua on keskimäärin vain -5 % vuoden takaisesta.
  • Turun kiinnostavuus asuinpaikkana on parantunut työssäkäyntialueiden suurennuttua etätyömahdollisuuksien kasvaessa. Moni valitsi Turun asuinkaupungikseen kaupungin viehätysvoimatekijöiden ja napakan koon johdosta.
  • Turkulainen asuntomarkkina onkin liikkunut pääkaupungin sekä Tampereen kanssa samassa vauhdissa. Turun kauppaluvut notkahtivat – 23,2 % vuodessa, Helsingissä -26,2 % ja Tampereella -21,7 %. Olemme nousseet kolmen suuren sarjaan tässäkin mielessä.
  • Vapaa-ajan kiinteistöjen kauppamäärä laski viime vuonna myös selvästi vuoteen 2021 verrattuna, suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2019. Hintataso laski asuntojakin vähemmän, vain noin -3 %.

HSP-raportti 20228.jpg

Satu_Astala-3.jpg
"Vaikka näkymät vuodelle 2023 ovat vielä utuisat, on ilahduttavaa huomata, miten alkuvuoden asuntonäyttöjen runsaat kävijämäärät sekä lisääntyneet myyntitoimeksiannot antavat valoa markkinaan."

Satu Astala, toimitusjohtaja
OP Koti, Turku