Näyttelijät ja kirjoittajakollegat Mika Räinä ja Jukka Rasila astelevat lavalle ja katselevat hetken ympärilleen. Parin päivän kuluttua katsomo on täynnä ensi-iltayleisöä ja liki viisisataapäinen väkimäärä on otettava haltuun ensimmäisistä minuuteista alkaen. Melkoinen homma, mutta mitä sanovat maestrot?

-Viime syksyn komediahitti Miehenkäyttöopas syntyi niin, että siitä ei yhtään tiedetty millainen siitä tulee ja millaisen vastaanoton se saa. Vastaanotto olikin älyttömän hyvä ja ihmiset tykkäs siitä. Silloin jo tehdessä oli mielessä se, miten tästä sais jatkumoa. Aihe valikoitui aika nopeasti tähän, ohjaaja ja Linnateatterin taiteellinen johtaja Kalle Lamberg kertoo komedian syntyprosessista.

-Joo, mehän oltiin kaikki sitä mieltä, että seuraava osa kertoo appivanhemmista! Siinä on niin paljon hyödynnettävää ja olihan se meitä lähimpänä oleva seuraava maailma. Appivanhemmuudesta oli yllättävän helppoa ammentaa, jatkaa iloisesti nauraen näyttelijä Mika Räinä. Sama työryhmä päätyi uuden ja raikkaan aiheen äärelle siitä syystä, että yhdessä tekeminen oli edellisen osan kohdalla ollut saumatonta ja hedelmällistä.

-Kimpassa tekeminen toimi Miehenkäyttöoppaassa niin hyvin, ettei tämän kombon vaihtamiselle ollut tarvetta. Ja onhan tää ollut selvästi näiden jätkien kans myös jollain tapaa terapeuttinen kokemus. Sketsit tuli jotenkin huomaamatta omasta elämästä. Vasta jälkikäteen tajusi, miten alitajunta puhdistui, Lamberg kertoo naama peruslukemilla, kunnes koko porukka purskahtaa raikuvaan nauruun.

-Eihän katsojalla välttämättä tartte olla kokemusta appivanhemmuudesta, jotta voi tulla katsomaan ja ottaa oppia! 4%-95% sketsien sisällöstä perustuu jollain tapaa meidän omiin kokemuksiin eli tää ei missään nimessä ole fiktiivinen teos. Kuten Kalle tuossa sanoo, on tässä omista kokemuksista ammennettu, Räinä jatkaa.

-Mulla on ollut vaan yks anoppi ja hän oli niin hirvittävän mukava. Mutta kyllähän sitä tietenkin saa pyöritettyä noita asioita eri kulmaan. Liioittelulla mennään. Ja huomioitavaa on se, että tässähän ei oo keskiössä vaan anopit, vaan koko suhdetriangeli, Rasila lisää.

Mutta sopiiko aiheelle nauraa?

-Totta hemmetissä appivanhemmille pitää nauraa, myös vävyille ja miniöille! Tässä vedetään kölin alta tasapuolisesti kaikki! Lamberg innostuu aiheen herkkyydestä puhuttaessa.

-Tässähän nauretaan sille suhteelle, mihin joudutaan vähänniinku tahtomattaan, jos katsoo asiaa vävyn tai miniän silmillä. Kyllähän tämä on hyväntahtoinen komedia josta ihan varmasti jokainen saa jotain, vaikka ei olis edes vävy-miniä-vaiheessa, Räinä jatkaa. Komedian maailmaa on selvästi punnittu tarkkaan, jotta katsomoon saadaan tarjottua herätteleviäkin näkökulmia komedian keinoin. Appivanhempien ABC -komediaa esitetään syksyn 2018 aikana Turussa ja keväällä 2019 on vuorossa kiertue ympäri Suomen. Edellinen osa, Miehenkäyttöopas, kiertää saleja vielä vuosi ensi-iltansa jälkeen ja tästä odotetaan samankaltaista hittiä.

-Samanlainen paniikki tässä on, kuin Miehenkäyttöopasta tehdessä. Hittibiisiä kun ei voi säveltää, vaan se tulee katsojien mukana. Meidän pitää tässä prosessissa aina muistuttaa itseämme, että yleisö tekee näytelmän. Valintavaiheessa sketsit nauratti meitä suunnattomasti ja näin harjoituskauden loppua kohti ei enää niin paljon ja vasta yleisön naurujen myötä se olo vahvistuu, että ollaan oikean asian äärellä, Rasila summaa harjoituskauden tekemistä.

-Ja mulla kun on tässä maailman parhaat näyttelijät, kenen kanssa tehdä töitä, niin tää on mulle vähän niinku vanhuustesti. Että ku jätkät ei enää selviä vaihdoista niin sitten on aika laittaa nuo telakalle. Juoksutetaan nyt ku vielä jaksavat, Lamberg jatkaa nauraen. Entä kumpi appivanhemmista tekee perheen sijoituspäätökset?

Seuraa hiljaisuus.

-Riippuu kauheesti, mutta mun mielipide on se, että keskiarvollisesti nainen. Eli anoppi, Lamberg tuumii varoen.

-Samaa mieltä. Appiukkohan on tekevinään päätöksen sen mukaan, mitä hän on kuullut anopilta, Räinä jatkaa.

-Hei jätkät! Meidän väitteen mukaan päätöksenhän tekee terapeutti! Koska meillä on näytelmässä yks väittämä, että avioliitto on sijoitus tulevaisuuteen, Rasila oikaisee edelliset vastaajat. Ja sali täytyy työryhmän yhteisestä, hillittömästä naurusta. Yleisölle on selvästi luvassa railakas matka appivanhemmuuden äärelle!

Appivanhempien ABC -10 tapaa selvitä sai ensi-iltansa Linnateatterin Domino-salissa 28.9.2018. Esityskausi jatkuu läpi syksyn.

OP Turun Seudun omistaja-asiakas, saat etuna kaksi perushintaista lippua yhden hinnalla 1.11, 8.11. sekä 28.11. klo 19.00 Appivanhempien ABC-näytöksiin! Tarkista lunastusohjeet Pivosta.