Olavi Junttila on juuri tavannut asiakkaita Loimaalla ja on seuraavaksi suuntaamassa Alastarolle. Hänen työtään on OP Private -alueyhteistyö eli alueen osuuspankkien varainhoitoasiakkaiden sijoitusten hoitaminen, ja se vie häntä Turun ympäristössä pankista toiseen.

- Hoidan asiakkuuksia yhteistyössä paikallisten pankkien asiantuntijoiden kanssa ja tapaan uusia potentiaalisia asiakkaita. Työ on vaihtelevaa niin sisällön kuin maiseman osalta ja tapaan asiakkaita alueen pankeissa useina päivänä viikossa, Olavi sanoo.

Koko työuransa osuuspankissa tehnyt Olavi on viihtynyt nykyisessä tehtävässään pian kuusi vuotta. Ensimmäinen työpaikka osuuspankissa oli kesätyö jo opiskelun alkuvaiheessa kotikonnuilla Oulun seudulla. Pankkiura tuntui luontevalta jatkumolta opinnoille.

- Jo alle kouluikäisenä laskeskelin papan rahoja ja muistan, että minusta oli lapsena hauska käydä pankissa. Tunnistan itseni OP:n mieheksi ja allekirjoitan pankkimme arvot.

Kukoistava alueellinen yhteistyö ja tyytyväiset asiakkaat

Olavi on kotoisin 700 asukkaan kylästä Oulun läheltä. Ehkä siksi maaseutu tuntuu mielekkäältä ympäristöltä tehdä työtä.

- Minussa on tähän rooliin sopivaa asennetta, jossa monet asiakkaat ovat maanviljelijöitä tai ainakin jollain lailla maatalouden kanssa tekemisissä. Omaan tietynlaista rauhallisuutta ja rentoutta. Maltan kuunnella asiakkaita. Luonteestani on hyötyä alalla, joka saattaa olla hektinen ja stressaava.

Asiakkaan kuunteleminen ja luottamuksellisen suhteen syntyminen ovat kaiken perusta. Kiitosta asiakkailta kuuluukin juuri asioiden perusteellisesta hoitamisesta ihmisläheisyyttä unohtamatta. Onnistumisetkin ovat parhaita silloin, kun ne saavutetaan yhdessä.

-  Hienointa on, kun onnistutaan sijoittamisessa yhdessä asiakkaan kanssa ja yhteistyössä paikallisen pankin kanssa. On todella palkitsevaa, jos olen tehnyt onnistuneita muutoksia asiakkaan sijoitussalkussa, pystynyt lukemaan markkinaa hyvin ja hyödyttämään asiakasta.

Monipuolisten ratkaisujen löytäminen ja asiakkaiden haastaminen kokeilemaan rohkeasti vaikkapa uusia sijoitusmuotoja ovat Olavin mukaan työn parhaita puolia.

- Olipa kyseessä varallisuuden ylläpito tai varojen ohjaaminen jälkipolville kannattaa kuitenkin aina katsoa, että itsellä on hyvä olla ja pystyy nauttimaan asioista eikä liikaa keskity verosäästöihin tai perintöasioihin. Vaikka pitkäjänteisyys on meillä se juttu, niin totta kai asioihin voidaan tehdä muutoksia. Unelmia meistä jokainen haluaa toteuttaa eikä varallisuudenhoito siinä poikkiteloin asetu, Olavi toteaa nauraen.

Ihmiset ja kulttuurit kiinnostavat

Olavi on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja yhteiskuntatieteiden kandidaatti. Kauppakorkean ohella hän suoritti matkailun tutkinnon Lapin yliopistossa.

- Matkailun tutkinto liittyy harrastuneisuuteen – tykkään matkailla. Matkaillessa on hienoa nähdä paikallisia ihmisiä sekä erilaisia kulttuureja ja luontoa. Ammennan matkoista myös paljon työhöni ja minua kiitelläänkin usein muun muassa siitä, että tulen toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa.

Korona on vienyt toistaiseksi lomamatkat ja työssä liikkuessa täytyy myös ottaa huomioon rajoitukset.

- Kun korona viime keväänä muutti työkuvioita, kaipasin asiakkaiden tapaamista. Digitaaliset kanavat tarjoavat onneksi nykyään hyvät mahdollisuudet pitää turvallisesti yhteyttä asiakkaisiin. Arvostan suuresti asiakkaideni minulle antamaa aikaa, tapahtui se sähköisten kanavien kautta tai kasvokkain. Siksi haluankin tarjota asiakkailleni aina täyden huomioni ja ammattitaitoni, jonka lopputulemana pääsen tilanteessa pintaa syvemmälle ja asiakkaalle jää rauhallinen olo raha-asioiden suhteen, Olavi kertoo hymyillen.