Tulin OP Turun Seudun asiakkaaksi hyvin kauan aikaa sitten, 90-luvun alun ”säästöpankkikriisin” aikaan, kun piti yksinkertaisesti löytää uusi pankki.  Siitä asti OP Turun Seutu on ollut koko perheemme pankki. Pankkiaktiivisuus kiinnosti minua ja aloitin itseasiassa alun perin vuonna 2014 henkilöasiakasliiketoiminnan asiakastoimikunnassa, jossa olin mukana kaksi kautta, minkä jälkeen vuonna 2017 asetuin ehdolle edustajiston vaaleihin. Pankin edustajisto on melko iso toimielin ja koenkin, että ääneni tuli paremmin kuuluviin asiakastoimikunnassa, jossa saimme kunnolla haastaa pankkiamme monelta kantilta”, Vesa naurahtaa pilke silmäkulmassaan.

”Minusta on osittain harmillista tämä nykypäivän trendi, jossa kaikki palvelut viedään verkkoon ja asutusalueilta häviää palvelupisteet ja asiointipaikat. Erityisesti palveluiden katoaminen vähempiosaisten tai vanhusten asuinalueilta on ikävää. Ja nyt puhun isosta kuvasta, jossa on mukana niin terveys- ja sosiaaliasemat kuin muut palvelut. Ihmisen näkeminen kasvokkain on monessa asiassa äärimmäisen tärkeää. Se kertoo enemmän kuin täytetty verkkolomake tai etäältä toteutettu asioiden hoito”, Vesa toteaa.

Vesalla, jos kenellä on kokemusta ihmisten kohtaamisesta, heidän tarpeistaan ja arkisista haasteistaan. Entisessä siviiliammatissaan hän on nimittäin toiminut poliisina ja uran viimeiset 16 vuotta Varissuon pidettynä aluepoliisina. Vesa on luottamusta herättävä, suoraselkäinen ja mukavan oloinen mies; hän tietää mistä puhuu. Myös Vesan aiempi rooli koulupoliisina on antanut hänelle näköalapaikan kaupunkimme koulumaailmaan ja erityisesti maahanmuuttajataustaisten kohtaamiin haasteisiin.

Olisi ehdottoman tärkeää, että alueemme ja koulumme ylipäätään täällä Turun seudulla olisivat tasaisesti värikkäämpiä ja monikulttuurisempia, ja että integroituminen onnistuisi paikallisten ihmisten vetoavulla. Kun maahanmuuttajataustainen ihminen pääsee osalliseksi paikalliseen kulttuuriin, harrastuksiin ja kaveriporukoihin, syntyy yleensä hyvää jälkeä ja molemmin puolista ymmärrystä”, Vesa summaa näkemystään alueidemme kehittymisestä.

 

”Luottamus on aina kaiken A ja O; minulle pidettiin muun muassa kolmet eläköitymisjuhlat tai läksiäiset, kun jätin pestini poliisina. Muun muassa somaliyhteisö nimitti minut päälliköksi, mikä on suurin kunnian osoitus, jonka kyseisessä yhteisössä voi saavuttaa. Monissa vieraissa kulttuureissa ikä tuo kunnia-aseman ja ikääntyviä ihmisiä kunnioitetaan aivan eri tavalla kuin omassa kulttuurissamme. Monikulttuurisuus on hyvästä, ja vieraista kulttuureista tulisikin ammentaa enemmän oppia. En ole koskaan hyväksynyt rasismia tai syrjintää – päinvastoin, olen pitänyt näissä asioissa aina avoimen mielen ja pyrkinyt selvittämään ja ymmärtämään ennemmin kuin syyttämään tai tuomitsemaan ketään suoralta kädeltä. Kun pelataan sääntöjen ja lakien mukaan ollaan turvallisilla vesillä. Laki on kaikille sama”, Vesa toteaa vakuuttavasti.

Vesa jäi eläkkeelle poliisin tehtävistään loppuvuodesta 2022. Kuvassa somaliyhteisön lahjoittama villashaali, jonka lisäksi Vesa sai yhteisöltä ”päällikkö” -tittelin.

Ensimmäinen eläkevuosi on selkeästi pitänyt tämän entisen poliisin hyvin kiireisenä, eikä ihme, sillä hän on todella monessa mukana niin harrastustensa kuin vapaaehtoistoimintansa puitteissa.

Olemme Turun NMKY:n kuntosalilla ”Kuntokämpällä”, jossa Vesa toimii salivalvojana ja yleisenä toimintamiehenä. Hän valvoo ja ohjeistaa muita salivalvojia ja huolehtii, että jäsenmaksut kilahtavat kassaan. Sali on siisti ja toimiva; paikat ja laitteet ovat kunnossa ja uusin hankinta hiihtolaite kerää kehuja salin tyytyväisiltä käyttäjiltä. Lisäksi Vesa on mukana vapaaehtoisena kouluvaaritoiminnassa tutussa ympäristössä Varissuon koulussa sekä Turun normaalikoulussa.

Koen, että monessa kohtaa on säästetty väärästä päästä eli lapsista. Koulutoiminnan leikkaukset näkyvät nyt liian isoina ryhminä, joihin erityislapset eivät yksinkertaisesti sulaudu. Opettajan työaikaa ja resursseja kuluu luvattoman paljon juuri erityislasten asettamien haasteiden ratkomiseen, mikä on yleisesti luokan opetustyöstä pois.

Mielestäni kouluissa pitäisi ehdottomasti palata hyödyntämään pienryhmäluokkia. Samoin peräänkuulutan myös vanhempien ryhtiliikettä kasvattajina; opettajan ammattitaidon kyseenalaistaminen ei olisi tullut kuuloonkaan menneinä vuosikymmeninä. Meillä opettajat tekevät arvokasta työtä, ja heillä pitäisi olla työrauha ja ammattiarvostus ”, Vesa summaa havaintojaan nykyisestä koulumaailmasta.

Ehditkö itse harrastamaan jotain tiettyä lajia kaiken muun aktiivisuutesi keskellä?

”Turun NMKY:n toiminnassa olen ollut mukana vuodesta 1981. Tällä hetkellä olen myös työllistettynä vastaavana NMKY:n rakennusprojektissa, jossa Harvan saaren leirikeskukseen nousee uusi kotarakennus. Käynnit saaressa käyvät kyllä työstä, mutta pidän huolen, että aikaa jää myös kuntoilulle. Liikunta on aina ollut lähellä sydäntäni ja nykyään tärkeimmät lajini ovat lentopallo ja hiihto (kesällä rullaluistelu) sekä punttisali. Metsässä liikkuminen ja luonnossa oleminen sekä lukeminen rauhoittavat mukavasti ja tuovat vastapainoa hektiseen arkeen”, kertoo Vesa ja vilkaisee kiireisenä kelloa. – Seuraava paikka odottaa jo Vesaa.

Vesa on tuttu kasvo muun muassa NMKY:n Kuntokämpällä, jossa hän toimii salivalvojana ja toiminnan vetäjänä.

Palkinnot ja tunnustukset:

  • Nuorisopolliisi 80-luvulla, KaksPlus -lehti ennalta ehkäisevästä työstä
  • 2003 sisäministeriön palkinto tyky-toiminnan kehittämisestä

Poliisihallinto:

  • 2011 Varsinais-Suomen poliisin titteli
  • 2019 Valtakunnallinen vuoden poliisin titteli

Omistaja-asiakkaan ääni -artikkelisarjassa esittelemme OP Turun Seudun omistaja-asiakkaita eri puolilta pankkimme toiminta-aluetta. Pankkimme arvot ovat ihmisläheisyys, vastuullisuus ja yhdessä menestyminen, joita haluamme toteuttaa jokapäiväisessä tekemisessämme. Tuomme esiin tarinoita ja ihmisiä tarinoiden takana, sillä arvostamme omistaja-asiakkaidemme näkemystä, kokemusta sekä alueemme hyvää ja monipuolista tuntemusta.  

Omistaja-asiakkaana sinulla on mahdollisuus olla aktiivisesti mukana ja vaikuttaa oman pankkisi toimintaan esimerkiksi asettumalla ehdolle joka neljäs vuosi järjestettäviin edustajiston vaaleihimme. Lisäksi nautit yhteistyökumppaneidemme tarjoamista niin paikallisista kuin valtakunnallisista eduista ja elämyksistä sekä kerrytät OP-bonuksia. Omistaja-asiakkaana saat vuoden 2023 aikana 30 % enemmän OP-bonuksia. Ylimääräiset bonukset vähentävät asiointisi kuluja ja tuovat helpotusta arjen raha-asioihin erityisesti silloin, kun hyödynnät palveluitamme laajasti.

Lue lisää omistaja-asiakkuudesta ja sen eduista:

https://www.op.fi/web/op-turun-seutu/edut