Onko aika päivittää asumisen suunnitelmasi?

Tämä kevättalvi on tuonut pilviä asuntounelmiemme auringon eteen. Arkitodellisuuttamme on nyt epävarmuus ympärillämme, jonka kanssa opettelemme tässä elämään.

Arkisten kulujen noustessa on syytä hetki tarkistella omaa asumisen budjettia uusin silmin. Miten paljon olen valmis sijoittamaan asumiseen? Joskus joku viisas välittäjä minua neuvoi, että kaikkea rahaa ei kannata seiniin laittaa kiinni. Se, mistä heräät aamulla, vaikuttaa kuitenkin perheesi ja sinun arkesi sujuvuuteen monella tasolla. Nykyinen asuminen tuntuu jossain määrin saavutetulta edulta, josta et mielelläsi olisi valmis ehkä luopumaan.  Kuitenkin asioita on ajoittain ajateltava ja erityisesti nähtävä toisin.

Inflaatio- mitä se tarkoittaa minun talouteeni? 

Kustannusten yleinen nousu eli inflaatio on laukannut nyt Euroopassa viime kuukausina jo 5,8 prosentin vauhtia ja Suomessakin aletaan nousta näille tasoille. Tiistaina 12.4. näimme sen päivän, kun asuntolainojen yleisin viitekorko, 12 kk:n euribor, nousi nollan yläpuolelle ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen.  Lainanhoitomenoihimme ja sitä kautta asumisen kustannuksiin on tullut nousupainetta. Pakollisten menojen nousu heikentää kuluttajan ostovoimaa, isoja hankintoja kuten asunnon ja auton hankintaa pohditaan aiempaa tarkemmin. Sähkölaskua on odotettu monessa taloudessa kauhunsekaisin tunnelmin viime kuukausina.

Asuntomarkkinoista Turun seudulla

Kevät on perinteisesti asunnonvaihdon kulta-aikaa. Kun nurmikot alkavat vihertää moni miettii oman pihan tai mökin hankintaa.  Tiettyä rauhoittumista on havaittavissa ja ostopäätöksiä harkitaan hippusen tarkemmin, mikä onkin viisasta. Hyviä koteja tulee kuitenkin joka viikko myyntiin, ja keskusteluja oman asunnon myynnin suhteen käydään vilkkaasti. Turku ja Turun seutu kuuluvat Suomen mittakaavassa kuitenkin suosittuihin asuntomarkkinoihin, joihin liittyy tälle vuodelle positiivisia odotuksia hintakehityksen suhteen.

Hyvän asumisen elementit

Jokaisen on hyvä pohtia omalta osaltaan sitä, mitkä asiat omassa asumisessa on ne must have-jutut, mistä ei halua tinkiä ja mitkä arvottaa korkealle omassa arjessaan.

Toinen arvostaa sitä, että arjen tekemiset löytyvät läheltä. Ei ehkä tarvitse kahta autoa. Joku taas miettii, että Voltin ja Foodoran palveluiden äärellä on hyvä asua.  Kodin muunneltavuus on hyvä juttu monelle. Välillä pitää löytyä tilat työnteolle kotoa ja joskus taas tilaa tarvitaan perheen käyttöön. Jos arvostaa liikkumista luonnossa, voi olla kätevämpää asua niin, että päivittäistä metsäretkeä varten ei tarvitse autoa alleen.  Muutoinkin vihreän energian ratkaisut nousevat asumisessa arvoon arvaamattomaan. Maalämpö, aurinkoenergia ja muut jo toteutetut energiaratkaisut miellyttävät asunnon ostajaa.  

Kannustan kaikkia meitä rohkeasti tekemään omannäköisiämme ratkaisuja, asumisen malleja on tarjolla moneen lähtöön. Itse voit määrittää ne asiat, jotka ovat juuri sinun elämäsi kodin näköisiä. Tässä me asumisen asiantuntijat olemme käytettävissäsi, jotta voit vertailla ja miettiä ratkaisut itsesi näköiseksi ja omaan talouteesi sopiviksi.  Koti on enimmäkseen kuitenkin elämistä varten ja siksi kannattaa rohkeasti tarttua asiaan, talouden ja maailman myllerryksistä huolimatta.

Tutustu lisää OP Koti Turun palveluihin täältä.

Teksti: Satu Astala, toimitusjohtaja, OP Koti Turku