Pelko. Se oli aikoinaan Turkuseuran puheenjohtajana olleen Atte Varjon mielestä kotiseutuyhdistyksen perustamisen syy. ”Pelko siitä, että Turkuun ja varsinkin Turun ulkopuolelle oli syntymässä ryhmä, jonka päätarkoituksena oli mollata turkulaisuutta."

Turkulaisuus on tunnetila. Turkuseura on jokaisen turkulaisen ja turkulaisuutta kannattavan yhdistys, joka pitää Turun ja turkulaisten puolta.

Olemme aktiivisesti keskustelemassa kaupungin kaavoituksesta ja vetovoimatekijöistä. Teemme tulevaisuuden Turkua ja Turun aluetta, joka on koko Suomen kasvun veturi. Viime aikoina olemme todenneet Turun kasvavan merkityksen muun muassa lääkeyhtiö Bayerin uuden tehdasinvestoinnin kautta.

Ymmärrämme nykyisyyttä historian avulla. Siksi on ajoittain palattava myös juurillemme: mistä tarinamme lähtee ja miten meistä on tullut me.

Julkaisemamme Suomen TurkuÅbo vår stad -lehti kertoo turkulaisen identiteetin rakennuspalikoista esimerkiksi juttusarjalla, jossa valotetaan turkulaista yrityshistoriaa.

Tiesitkö esimerkiksi, että Olavi Toivonen perusti vuonna 1935 Räntämäen Graniitti -nimisen kivenlouhimon, jonka tuotteesta, ”Räntämäen mustasta” tuli hyvin tunnettu myös ulkomailla? Kiveä vietiin raakakivenä sekä kiiltävän mustaksi hiottuna muun muassa Englantiin, Hollantiin ja Kanadaan.

Urusvuoresta louhittua graniittia on käytetty paljon suomalaisissa hautamuistomerkeissä ja julkisissa rakennuksissa. Esimerkiksi Alvar Aalto käytti sitä Helsingissä Kansaneläkelaitoksen pääkonttorissa ja Kulttuuritalossa. Ja hei: Turussa kiveä on käytetty Osuuspankin talossa Maariankadulla!

Me turkulaiset olemme olleet tekijäkansaa ennen ja nyt.

Turkuseura haluaa tuoda historiaa esille hauskasti ja elävästi: järjestämme Turun murteeseen liittyviä tapahtumia, mielenkiintoisia kävelykierroksia ja onpa meillä vireillä Turku-aiheinen pakopelikin!

Joulukuussa julkaisimme Manu-tuotesarjan presidentti Mauno Koiviston kunniaksi. Hänhän oli turkulainen – ja muuten Turkuseuraa perustamassa vuonna 1957. Havainto idean taustalla oli herättävä: Kekkonen on brändätty isosti, miksei siis Manukin? Meidän on nostettava suurmiehiä ja -naisiamme esille. He vahvistavat turkulaisten yhteenkuuluvuutta ja Turku-henkeä.

Turkuseura on tehnyt jo vuosia pitkäjänteistä työtä Turun vanhankaupungin elävöittämisen puolesta, ja nyt alueen kehittäminen on vihdoinkin yksi kaupungin kärkihankkeista. Yhdistyksen keskiössä on nimenomaan Vanhan Suurtorin alue – sijaitsevathan tilamme ja Turku-övereitä tarjoava Föripuotimme siellä.

Haluamme Suurtorista ja Brinkkalan pihasta kaupunkilaisten ja Turussa vierailevien olohuoneen, jossa on tarjolla kulttuuria, taidetta, turkulaisuutta ja varsinaissuomalaisia herkkuja. Turun sydämessä olevaa aluetta ei voi hukata arvokkaiden rakennusten taakse. Rakennukset ja alue pääsevät arvoiseensa asemaan, kun ihmiset ottavat ne käyttöönsä. Missään muualla Euroopan kaupungissa ei ole varaa jättää käyttämättä tällaista aarretta.

Nyt työstämme alueen muiden toimijoiden kanssa Vanhalle Suurtorille tapahtumakonseptia ja brändiä. Kesä mennään täysillä pitämällä avoinna upeita paikallisia putiikkejamme ja syksyllä järjestämme tapahtumia.

Elokuussa lapset pääsevät suunnittelemaan mitä he haluavat kokea, nähdä ja maistaa Suurtorilla ja Brinkkalan pihalla. Taiteiden yönä taiteilijat valtaavat torin. Turun päivänä Turku-tapahtumat valtaavat alueen.

Turku ja Turun seutu tarvitsevat tekijöitä. Turkuseura on tekijäporukkaa ja toiminnallamme on merkitystä. Meidän kauttamme saa äänensä kuuluviin.

Tervetuloa mukaan, turkulaisten huippujengiin!

Turun Seudun Osuuspankki on Turkuseuran yrityskumppani.