Moni talouden turvaamisen ratkaisu liittyy entä jos -ajatukseen. Entä jos työttömyys, vakava sairastuminen tai vaikka korkotason nousu osuu omalle kohdalle?

-Eihän meistä kukaan halua, että yhdestäkään vakuutuksesta saisi korvauksia. Silloin on aina tapahtunut jotain, jos näin käy. Vakuutus on kuitenkin se selkänoja, jonka avulla voi keskittyä itse olennaiseen kuten tervehtymiseen tai uusien töiden etsimiseen eikä tarvitse niin kovin murehtia vaikkapa sitä, miten asuntolainasta selviää. Lienee suomalaista mentaliteettia, että silti auto tai asunto vakuutetaan ennemmin, kuin vaikkapa oma terveys, pohtii johtaja Petri Leino OP Turun Seudusta.

Talouden turvaaminen kokonaisvaltaisesti lähtee aina asiakkaasta ja hänen yksilöllisistä tarpeistaan. Tarkoitus on, että asiakas saa mahdollisimman sujuvasti ja helposti kaikki erilaiset talouden turvaamisen palvelut ja ratkaisut OP Turun Seudusta ´yhden luukun´ -periaatteella.

-Meillä johtavana ajatuksena on se, miten voimme laaja-alaisesti ja eri näkökulmista huomioida asiakkaidemme erilaiset elämäntilanteet. Meidän tehtävämme on pitää huolta siitä, että heillä on neuvojemme myötä sellainen taloudellinen turva, jonka kanssa on hyvä mennä tulevaisuutta kohti. Lyhyesti on kyse siitä, että asiakas voi nukkua yönsä hyvin ja olla rauhallisin mielin, kun talous on turvattu, Leino tiivistää.

Mistä kannattaa aloittaa?

Talouden turvaamisessa on luontevaa tehdä ensimmäisenä oman talouden analyysi. Tulojen, menojen ja säästöjen rehellinen kirjaaminen ylös auttaa muodostamaan kokonaiskuvaa siitä, missä kunnossa oma talous onkaan. Tämän voi toteuttaa aivan itsekin, ilman erityistä palvelua. Joillekin oman talouden rehellinen luotaus voi olla pelottava asia, mutta silloin on erityisen tärkeää ettei jätä sitä tekemättä. Yksin asian kanssa ei ole, apua on tarjolla.

-Meillä on olemassa ratkaisuja oman talouskunnon tarkasteluun eli OP Talousvalmentaja -palvelun myötä tällaisen keskustelun voi käydä meidänkin kanssa. Tämän jälkeen, olipa oman talouden tila mikä tahansa, suunnitellaan yhdessä tulevaisuuteen varautumista ja sen keinoja esimerkiksi säästämisen avulla. Siinä ei ole kyse siitä, millainen oma tulotaso on. Vielä tänäkin päivänä pitää paikkansa vanhan kansan viisaat sanat siitä, että enemmän vaikuttavat ne pienet menot kuin suuret tulot, Leino muistuttaa.

Toinen hyvä ajankohta lähteä miettimään talouden turvaamista on ensiasunnon osto tai kodin vaihto, näissä tilanteissa tulee luontevasti käytyä turvaamisen ratkaisuja tarkemmin läpi. Kyseessä on pitkä sitoutuminen, jolloin matkan varrella saattaa todennäköisemmin tulla muutoksia esimerkiksi elämäntilanteeseen tai korkoihin liittyen. Pahimmillaan jokin näistä lainaan liittyvistä osa-alueista voi heilauttaa taloutta melkoisesti, joten varautuminen on viisasta.

-Moni näistä turvaavista ratkaisuista liittyy tavalla tai toisella asuntolainaan, mikä on luontevaa, sillä kyse on isosta päätöksestä, joka tehdään harvoin. Mutta missään nimessä se ei ole mitenkään niin, että talouden turvaamisen pitää alkaa siitä! Me pyrimme jatkossa olemaan entistä enemmän mukana näissä elämän taitekohdissa tarkastelemassa asiakkaan kanssa yhdessä, onhan turva oikealla tasolla kuhunkin elämäntilanteeseen nähden. Oma turva- ja palvelukokonaisuus löytyy, olipa asiakas sitten opiskelija tai eläkeläinen ja meidän puoleen voi kääntyä missä elämäntilanteessa tahansa. Keskustelu oman talouden turvaamisesta on aina hyödyllinen ja on meille luonteva tapa olla asiakkaan arjessa läsnä. Me voimme finanssitalona tarjota ratkaisut niin pankki- kuin vakuutusasioissa yhdeltä luukulta, Leino muistuttaa.

Tärkeää on tietysti myös se, että keskustellaan siitä mikä on turvaavien ratkaisuiden kustannus. Yleensä keskustelu saadaan lähemmäs arkea, kun viedään kulut kuukausitasolle. Se antaa helpommin ymmärrettävän kulukontekstin, kuin kulujen tarkastelu vuositasolla tai laina-aikana yhteensä.

-Hinnan lisäksi toivon keskusteltavan myös tarpeesta ja siitä, mitä rahalla saa. Eli siitä tunteesta ja mielenrauhasta, minkä asiakas ratkaisuidemme kautta saa elämälleen, Leino tarkentaa.

Lue lisää talouden turvaamisen palveluistamme.