Vastuullisuus on yhdessä tekemistä
Lisää aiheesta
Vastuullisuus on yksi OP:n kantavista arvoista ja tiivis osa toimintaa. Osuustoiminnallinen yritysmuoto mahdollistaa kaksoisroolin, jossa liiketoiminta luo taloudellista hyvää, jota hyödynnetään yhteisöllisessä roolissa. Tässä yhteisöllisen ja liiketoiminnallisen roolien rajapinnassa syntyy juuri osuuspankeille tyypillisiä vaikutuksia, mikä erottaa meidät muista pankeista. Vastuullisuutta ei mitata puheiden vaan tekojen kautta ja siksi OP Turun Seutu halusi selvittää toimintansa alueellisia vaikutuksia.
Vaikutusketjujen riippumattoman alueellisen tarkastelun suoritti Gaia Consulting. Tietoja kerättiin muun muassa suoraan pankilta sekä sidosryhmiltä kyselyiden ja haastatteluiden avulla. Tarkastelun kohteeksi otettiin neljä olennaista vaikutusketjua, jotka olivat:
- Ilmastoteot ja digiyhteiskunnan rakentaminen
- Paikallisen urheilu-, kulttuuri- ja vapaaehtoistoiminnan tukeminen
- Alueellisen yritystoiminnan rahoituksen vaikutukset
- Nuorten ja nuorten aikuisten työelämän taitojen ja taloustaitojen parantaminen
Ilmastoteot ja digiyhteiskunnan rakentaminen
Yhteiskunnan digitalisoituessa OP:n tavoitteena on tarjota maailman parhaat sähköiset pankkipalvelut. OP Turun Seutu on sitoutunut kulkemaan asiakkaidensa rinnalla tässä murroksessa. Jo nyt asiakkaat voivat hoitaa pankkineuvottelut verkossa tai puhelimitse ja säästää näin aikaa sekä ympäristöä. Lisäksi dokumentteja voi hyväksyä sähköisen allekirjoituksen avulla, jolloin poistuu tarve mahdolliselle uusintakäynnille pelkkien asiakirjojen allekirjoitusta varten.
-Sähköinen asiointi on monella tapaa asiakkaan ja ympäristön kannalta aivan erinomainen asia. Pankki- ja finanssipalveluiden hoitaminen verkossa säästää kiistatta aikaa ja on tänä päivänä myös helppoa ja kustannustehokasta erityisesti asiakkaalle. Lisäksi ympäristö kiittää, kun turhat matkat palvelupisteille esimerkiksi omalla polttomoottorikäyttöisellä autolla vähenevät. Toki kasvokkain tapahtuvilla kohtaamisilla on pysyvästi oma paikkansa palvelupaletissamme, kun asiakas kaipaa asioidensa syvällisempää yhdessä tapahtuvaa pohdintaa, mutta tällaisetkin kohtaamiset voidaan kätevästi hoitaa verkkoneuvotteluna, kertoo OP Turun Seudun varatoimitusjohtaja Petteri Rinne.
Vuoden tarkasteluajanjaksolla järjestimme asiakkaillemme 1 263 verkkotapaamista, 19 332 puhelinneuvottelua ja 22 815 sähköistä allekirjoitusta. Pelkät puhelimitse käydyt etäneuvottelut ja sähköiset allekirjoitukset säästivät asiakkaiden palvelupisteelle matkustamiseen käyttämää aikaa arviolta yhteensä 8 300 tuntia. Ja pelkkien etäneuvotteluiden takia tekemättä jääneet matkat palvelupisteille vähensivät liikenteen kasvihuonepäästöjä neljän maailmanympärimatkan verran! Tätä kautta pieniltä vaikuttavat yksittäiset teot kertaantuvat merkittäviksi kokonaisuuksiksi.
Paikallisen urheilu-, kulttuuri- ja vapaaehtoistoiminnan tukeminen
OP Turun Seudun tekemät lahjoitukset ja sponsorointi mahdollistavat paikallisten yleishyödyllisten yhdistysten toimintaa. Tuen avulla yhdistykset pystyvät toteuttamaan ja kehittämään toimintaansa ja tarjoamaan palveluita useammille unohtamatta sitä, että yhdistykset työllistävät nuoria ja erityisryhmiä. Suuri osa tuetuista yhdistyksistä toimivat lasten- ja nuortentoiminnan saralla.
-Paikallisten urheiluseurojen jäsenet ja kulttuuritapahtumien osallistujat ovat valtaosin kotoisin Turun seudulta ja sitä kautta suurelta osin meidän asiakkaitamme. Sama koskee alueella tapahtuvaa monipuolista vapaaehtoistoimintaa, jossa ihmiset ovat mukana todella suurella sydämellä. Edellä mainitut asiat ovat asiakkaillemme tärkeitä ja siksi me olemme ylpeinä ja iloisina mukana omalta osaltamme mahdollistamassa niiden toimintaa. Ja paikallisena osuuskuntana ja toimijana meillä on mahdollisuus päättää itse mukanaolostamme ja olemme kokeneet yhteistyön kolmannen sektorin kanssa varsin mielekkääksi, Rinne kertoo pankin yhteiskuntavastuullisesta toiminnasta.
Alueellisen yritystoiminnan rahoituksen vaikutukset
OP Turun Seutu rahoittaa toiminta-alueellaan paikallisia yrityksiä ja siten edistää alueen taloudellisen elinvoimaisuuden kehittymistä. Alueellisten pk-yritysten rooli aluetalouden moottoreina ja työllistäjinä on merkittävä.
-OP Turun Seutu on ollut aina mukana vahvasti seutukunnan yritysten ja yrittäjien rahoittamisessa. Se on perinteisiä vahvuuksiamme ja pyrimme vaalimaan asemaamme yritysten ja yrittäjien kumppanina. Ja onneksi Turun seudun yritykset ovat viime vuosina pystyneet muun muassa telakan hyvän tilanteen kautta kehittämään merkittävästi omaa yritystoimintaansa ja työllistämään lisää seutukunnan asukkaita, Rinne toteaa tyytyväisenä.
OP Turun Seudun osuus alueen yritysrahoituksesta on noin 50%. Yritysrahoituksella mahdollistetaan toiminnan laajentaminen ja kehittäminen uusia innovaatioita rahoittamalla sekä uusien työpaikkojen luominen. Rahoituksella voidaan turvata myös henkilöyritysten, aloittelevien yritysten sekä pienten yritysten toiminnan jatkuminen ja työpaikkojen säilyminen taloudellisesti haastavina aikoina.
-Onhan meillä valtavasti muitakin menestyviä yrityksiä seudullamme – niin pienempiä kuin suurempiakin. Yrityksen kasvu ja kehitys sitovat usein pääomia ja me haluamme olla vahvasti mukana mahdollistamassa täkäläisten yritysten menestyksen tulevaisuudessakin. Joskus kuulee sanottavan, että pankit kursailevat yritysluottojen myöntämisessä. Emme kyllä osuuspankissa oikein tunnista tätä kritiikkiä. Yritysluotonanto on tuloksemme kannalta hyvin keskeisessä asemassa ja sitäkin kautta meillä on vahva halu myöntää ihan kaikki yritysluotot, joiden takaisinmaksusta olemme riittävän vakuuttuneita, Rinne kertoo.
Nuorten ja nuorten aikuisten työelämän taitojen ja taloustaitojen parantaminen
OP Turun Seutu osallistuu aktiivisesti alueensa kouluikäisten nuorten sekä itsenäistä elämää aloittelevien nuorten aikuisten työelämä- ja taloustaitojen kehittämiseen. Pankki on mukana luomassa tilaisuuksia oppia ymmärtämään yhteiskunnan ja talouden periaatteita sekä mahdollistamassa oman talouden hallinnan harjoittelua.
-Nuorissa on tulevaisuus. Sehän on ihan selvää. Ja nuoret ovat fiksumpia kuin koskaan. Silti informaatiotulvassa osa nuorista ei tunne omaan taloudenhallintaan liittyviä perusasioita. Seuraukset löytyvät ennätystasolla huitelevista maksuhäiriötilastoista. Ja kun nuori saa maksuhäiriömerkinnän rekisteriin, moni arkinen asia tulee hankalammaksi hoitaa. Nuoren voi olla hankalaa saada mieluistaan vuokra-asuntoa tai vaikkapa kännykkäliittymää. Ja kaikki tämä vaiva koituu monta kertaa rahallisesti alun perin varsin pienen laiminlyönnin seurauksena. Koemme erittäin mielekkääksi opastaa nuoria näissä asioissa, jotta turhilta maksuhäiriöiltä vältytään ja nuori voi rakentaa omaa elämäänsä taloudellisestikin vakaalta pohjalta, Rinne sanoo.
Lue lisää yhteisöllisestä roolistamme täältä.