Oman talon rakentaminen on monelle omakotitalon ostamisen vaihtoehto. Jos rakentaa aivan uuden talon, asunnon etsijä varmistaa, että saa alusta asti juuri sellaisen kodin kuin itse haluaa. Omiin tarpeisiin sopivan pohjaratkaisun ja silmää miellyttävät pintamateriaalit.

Rahoituksen osalta talon rakentaminen ei eroa juurikaan asunnon ostamisesta. Vakuuksia vain käsitellään hiukan eri tavalla ja laina nostetaan osissa.

Pidä nämä asiat mielessä, kun suunnittelet omat talon rakentamista:

Suunnittele huolella

Huolellinen suunnittelu on onnistuneen rakennusprojektin a ja o. Laadi ammattilaisen kanssa tarkka ja mahdollisimman realistinen kustannusarvio, jonka esität pankissa.

Varaa aika pankkiin jo siinä vaiheessa, kun alat suunnitella rakentamista. Pankin antama lainatarjous on hyvä olla olemassa, kun sopiva tontti osuu kohdalle. Myös tonttia varten on mahdollista saada lainaa pankista.

Kun löydät sopivan tontin, tutustu tarkkaan sen kaavamääräyksiin, rasituksiin, kiinnityksiin ja lainhuutoihin. Kartoita myös tontin maaperä ja se, miten erilaiset maapohjat vaikuttavat perustusten tekoon.

Ennakoi yllätykset ja riskit

Muista, että rakentamiseen liittyy usein kustannuksia, joita et ehkä heti tullut ajatelleeksi. Esimerkiksi maarakennustöiden osuus omakotitalon hinnasta saattaa yllättää: ne ovat useita kymmeniä tuhansia euroja.

Mieti etukäteen, kuinka paljon osallistut itse rakentamiseen. Oman työn osuus voi säästää kustannuksissa, mutta on ehdottoman tärkeää ottaa huomioon sen riskit. Mitä jos loukkaat itsesi rakennusprojektin ensimmäisenä päivänä? Omatoimisten rakentajien on erityisen tärkeää pitää vakuutuksensa kunnossa tapaturmien varalta.

Harkitse myös asuntolainan lisäpalveluksi esimerkiksi takaisinmaksuturvaa yllättävän työttömyyden varalle.

Vakuudet

Rakentamisen alkuun pääsemiseksi tarvitset lisävakuuksia, sillä rakennettavalle kohteelle tulee vakuusarvoa vasta rakennustöiden edetessä. Nämä muut vakuudet voivat olla esimerkiksi omistusasunto, sijoitusomaisuus, tai jotakin muuta, omaa tai toisen henkilön vakuudeksi tarjoamaa omaisuutta.

Asuinkiinteistö tontteineen ja taloineen riittää vakuudeksi 70 prosenttiin kiinteistön käyvästä arvosta.

Lainan nostaminen

Rakentamista varten asuntolainaa ei nosteta kerralla vaan sitä mukaa, kun rakennusprojekti etenee. Rakennustyömaan vastaava mestari varmistaa projektin edistymisen ja kirjoittaa valmiusastetodistuksia, joita vastaan lainaa nostetaan.

Pidä kiinni budjetista

Rakentajan on tärkeää pysyä kärryillä budjetista koko rakennusprojektin ajan, jotta sen yli ei lipsuta. Jos budjetti on tiukka, kannattaa muistaa, ettei esimerkiksi kaikkia pintamateriaaleja voi päivittää kalliimpiin vaihtoehtoihin. Laadukkaammista laatoista ja lattiamateriaaleista tulee helposti paljonkin lisäkuluja.

Muista, että talon valmistumisen jälkeen budjetin pitäisi riittää myös pihan laittamiseen sekä mahdollisten ulkorakennusten rakentamiseen. Monesti omaan taloon muuttaminen tarkoittaa myös enemmän sisustettavaa ja kalustettavaa.

Lainan maksaminen

Jos otat lainaa tontin ostamista varten, kyseessä on asuntolaina, kun rakentaminen aloitetaan kahden vuoden sisällä tontin ostamisesta. Tällöin lainan korot ovat verovähennyskelpoisia. Jos taas rakentamista ei aloiteta kahden vuoden sisällä, laina nähdään kulutusluottona eikä korkoja voi vähentää verotuksessa.

Asuntolainan lyhentäminen alkaa yleensä vasta, kun rakennus on valmis. Lainan korkoja maksetaan kuitenkin koko ajan, joten aikataulussa pysyminen on taloudellisestikin kannattavaa.

Asiantuntijana OP:n Business Analyst Merja Tuomala

Tutustu seuraavaksi:

Laskurilla voit arvioida rakentamisen kustannuksia.

Hae rakennuslainaa verkossa.

Lue myös:

Sillanpäät rakentavat unelmiensa taloa – mäen päälle nousee myös pihasauna