Tavallisesti tiuhaan keikkaileva räppäri Laineen Kasperi on ollut kevään ja kesän työttömänä koronavirusepidemian takia. Vapautuneen tarmokkuuden hän on sijoittanut mökkiprojektiinsa.

Muusikko on säästänyt pitkän pennin, koska on ollut itse valmis hikoilemaan.

– Jos en olisi liannut näppejäni, rakennus olisi maksanut kamiinoineen ja piippuineen arviolta 40 000 euroa. Nyt materiaalien hinnaksi jää noin 30 000 euroa, Laineen Kasperi, oikealta nimeltään Kasperi Laine, arvioi.

Kymppitonnin säästö on syntynyt pitkälti aikaa vievistä projekteista, kuten lattioiden ja seinien pintakäsittelystä.

Käsisaha on viuhunut huolella, koska sähkötyökaluja on ollut käytössä vähänlaisesti. Räppäri on ottanut ruumiillisen työn kuntoilun kannalta.

– Viidenkymmenen sorakottikärryllisen kärrääminen on hyvä jumppatuokio, hän naurahtaa.

Vesurit kourassa puolison metsään

Haave itse rakennetusta talosta kyti vuosia Laineen mielessä. Idea omasta mökistä kypsyi vuosia pienempien rakennusprojektien parissa.

– Olen ajautunut tekemään ei niin konkreettisia asioita, kuten musiikkia ja kirjoittamista. Ajattelin, että jos joskus omistan talon, haluan tehdä sen itse.

Neljä vuotta sitten Laine saapui puolisonsa kanssa tämän omistamalle metsätilkulle Mäntyharjulle. Pariskunta raivasi ryteikköön vesureilla pienen polun ja aukion, jonne kyhättiin nuotiopaikka.

Nyt järven rannalla komeilee pieni hirsimökki, jossa on sauna, pesutilat ja kaksi huonetta.

– Meillä on täällä kaupunkikaksion puitteet ja hirveästi lääniä, Laine kuvailee.

Keväällä mökille saatiin oma kaivo. Kaivonkatsoja määritti pohjaveden sijainnin ja syvyyden, jonka mukaan lähistöllä urakoinut kaivuri kuopaisi. Nyt kaivossa on juomakelpoista vettä pari metriä.

Liikkeelle tyhjästä pienellä budjetilla

Mökkiprojekti käynnistyi keväällä 2019. Ensin Laine rakensi kodan, joka toimi taukotilana ja työkaluvajana. Kota oli myös ensimmäinen harjoitustyö.

– Monta juttua meni vikaan vinoista perustuksista lähtien. Sen kanssa annoin itselleni luvan testailla asioita ja ottaa hommaa haltuun käytännön kautta.

Kodan jälkeen alkoi mökin rakennus. Aivan sormi suussa Laine ei projektiin ryhtynyt, sillä pienempien väsäilyjen lisäksi hän on opiskellut metallialaa ammattikoulussa. Muusikkokavereiden lisäksi apuna oli paikallinen kirvesmies, joka toimi alusta asti räppärin mentorina.

– Hän valoi yhden perustatolpan eteen ja jätti sitten minut yksin puuskuttamaan. Seuraavana päivänä hän tuli katsomaan ja antoi kouluarvosanan. Toistaiseksi on tullut hyviä numeroita, Laine myhäilee.

Mökki pystytettiin yhteisvoimin. Viikon mittaisissa talkoissa Laine ystävineen kantoi hirret ja urakoi tönön vesikattoon asti. Siitä eteenpäin sisätiloja on edistetty pikkuhiljaa mentorin opeilla.

Laineen Kasperi kokee, että mökin rakentaminen on ollut tervetullutta vastapainoa keikkailulle.

Perehdy perusteisiin

Laineelle mökkiprojekti on näyttänyt, kuinka tärkeää on kärsivällisyys perusasioissa. Rakenteiden pitää olla vahvat, kestävät ja turvalliset. Esteetikolle tämä on ollut paikoin haastavaa.

– Musiikinteossa perustus voi olla huojuvampi, jos päällä on kaunis kuorrutus. Rakentamisessa tämä ei toimi lainkaan. Ei ole väliä, vaikka maalaat tönön kauniiksi, jos se ei pysy pystyssä.

Laine on oppinut, ettei yksi ihminen pysty kaikkeen.

– Saa olla aika ninja, jos osaa rakentaa koko talon itse muurauksista, hormeista ja vedenpoistoputkista lähtien. Kun eri ihmisten vahvuudet yhdistetään, voi kimpassa saada aikaan hienoja kokonaisuuksia.

Laine karsastaa internetistä vinkkien hakemista ja luottaa mieluummin käytännön osaajien apuun. Räppärillä on käynyt tuuri, sillä hänen tuttavapiiristään löytyy kovia rakentajia sekä rautainen asiantuntija, joka on opastanut läpi projektin.

Ensimmäiset löylyt ja uusi levy

Varastorakennus, aitta ja lasten leikkimökki ovat Laineen työlistalla. Myös isompi päärakennus houkuttelee, jos joskus rikastuisi tai uskaltaisi ottaa kunnon lainan.

Mökkiprojektin kannalta koronakevät on ollut räppärille täydellistä aikaa, sillä suomiräpin pioneerilla ole ollut näin pitkää keikkataukoa viiteentoista vuoteen.

Keväällä ilmestyneen Psyko Cowboy -levyn promootiot hän on hoitanut rakennustyömaalta käsin. Toukokuun lopussa Laine juhlisti levyn julkaisua ja saunan kastajaisia samana iltana.

– Istuin itsekseni uuden saunan lauteilla ja fiilistelin pehmeitä löylyjä ja uunituoretta levyä.

Pikkutarkalle muusikolle rakennusprojekti on ollut terapeuttinen.

– Musan kanssa meinaa tulla hulluksi, koska siinä ei ikinä tunne, että tämä on oikein. Myöhemmin aina harmittelee, että joku asia olisi pitänyt tehdä toisin. Rakentaessa näkee heti, että nyt tämä pysyy kasassa ja toimii.

Lue seuraavaksi:

Mökkien ostamisessa nuorten osuus kasvussa – "Halusimme ihan oman mökin, jonka herroja voisimme olla"

Tilastot kertovat: Tämä on Suomen mökkipääkaupunki