Lakka Kivitalojen jyhkeä täyskivitalon arkkitehtuuri on varsin konstailematonta.

Yksitasoisen talon pitkä sivu on 19 metriä pitkä, ja harjakorkeus on kuudessa metrissä. Sisälle mahtuu viisi makuuhuonetta.

Talon omistaja, Tuomo Parkkila, olisi halunnut kodistaan vieläkin yksinkertaisemman, mutta messutalolta vaadittiin hieman Parkkilan omia suunnitelmia enemmän näyttävyyttä.

-Arkkitehti Harri Laatio on ymmärtänyt toiveitani hyvin, vaikka välillä olemme kinanneet. Talo on upea luomus. Siinä on vedetty mutkat suoriksi eikä siinä ole mitään krumeluureja, Parkkila kehuu.

Krumeluureja enemmän Parkkila toivoi nimittäin taloltaan käytännöllisyyttä ja hiljaisuutta. Kivi valikoitui rakennusmateriaaliksi muun muassa eristävyyden vuoksi.

-Toinen vaihtoehto oli hirsi. Asuinalueen lähellä kulkee kuitenkin Kulloontie, ja kivi eristää ääntä puuta paremmin. Kivi myös tasaa lämpöä paremmin. Suurin osa talon väliseinistäkin on kiveä.

Parkkila on panostanut myös ilmanvaihtoon ja sen hiljaisuuteen: ilmanvaihtokanavat ovat suuret, jotta ilma pääsee virtaamaan ja ilmastoinnissa on äänenvaimentimet joka huoneessa.

Mies on rakentanut talon aiemminkin ja tietää, että tärkeintä omassa kodissa on se, kuinka arki siellä sujuu.

-Arkkitehtoniset nyanssit unohtuvat arjessa aika nopeasti ja lopulta aivan toiset asiat ovat tärkeitä: miten pyykinpesu ja ruoanlaitto esimerkiksi sujuvat. Tärkeintä on, että talossa on mukava asua.

Kulutusta ja aikaa kestäviä materiaaleja

Parkkilalle on myös tärkeää, että kaikki materiaalit kestävät hyvin käytössä. Pinnat tulevat nimittäin olemaan talossa kovalla kulutuksella:

-Minulla on kolme poikaa, koira ja papukaijakin. Taloon tulee aika paljon kiveä ja vinyyliä, aitoa puuta taas vähemmän, Parkkila kertoo.

Sisustuksen uuteen kotiin suunnittelee sisustusarkkitehti Iisa Laatio. Parkkilaa itseään sisustus ei ole kovin kiinnostanut ja hän onkin antanut suunnittelijalle suhteellisen vapaat kädet.

-Toivoin kulutusta ja aikaa kestäviä materiaaleja, jotka olisi helppo siivota ja huoltaa. Ettei tarvitse heti olla remontoimassa. Keittiö tehdään ruskeasta puuviilusta, Parkkila kertoo.

Poikien huoneissa nähdään kiinnostava sisustuksellinen yksityiskohta. Niihin rakentuviin parviin tehdään verkot, jotka mahdollistavat vauhdikkaammatkin leikit korkeuksissa.

Piharakentamisessakin Parkkila painottaa käytännöllisyyttä ja helppoutta.

-En ole mikään pihanhoitaja. Pihan ei tule nurmikkoa ollenkaan, vaan luonnonkiveä ja istutuslaatikoita, joissa on automaattinen kastelujärjestelmä. Ei tarvitse kuin hanasta vääntää.

Myös Kamu-koiralle rakentuu pihalle oma paikkansa.

Sijainti, sijainti, sijainti

Parkkila valitsi uuden kotinsa tontin sen hyvän sijainnin perusteella. Hän etsi sopivaa tonttia puolisen vuotta.

-Minulla oli muitakin Tuusulan kunnan kohteita kiikarissa. Tämän alueen etuja olivat kuitenkin hyvät liikenneyhteydet ja se, että alue kehittyy vauhdilla. Lähelle rakentuu esimerkiksi koulu- ja monitoimirakennus, joka on yhteistyössä Microsoftin kanssa, Parkkila tietää.

-Alueelle halutaan monenmoista taloa. Alueohjeet rajoittavat rakentamista tietysti jonkin verran, mutta niiden sisällä sai toteuttaa oman suunnitelman melko vapaasti, Parkkila kiittelee.

Parkkila kiittelee myös lumetonta talvea, sillä se on helpottanut rakentamista entisestään.

Budjetti lipsunut

Budjetissa Parkkila pysyi aluksi hyvin, mutta myöhemmin se on ylittynyt.

-Alussa budjetissa oli helppo pysyä, sillä tein kaiken itse. Jopa maatyöt teimme yhdessä kaivurin omistavan veljeni kanssa. Myöhemmin ylitystä on tullut materiaaleista, vaikka olenkin saanut hyviä alennuksia.

Ensimmäisen talonsa IT-insinöörinä työskentelevä Parkkila rakensi lähestulkoon kokonaan itse, mutta tällä kerralla apuna on ollut myös ulkopuolisia rakennusammattilaisia.

Lämmitysratkaisuksi taloon valikoitui maalämpö, puhtaasti taloudellisista syistä.

-Laskin, että neljän, viiden vuoden kuluttua alkaa tulla jo säästöjä.

Etsitkö asuntoa tai oletko myymässä kotiasi? OP Koti auttaa!