Valmistumislahjaksi saadut rahat voi laittaa kasvamaan tulevaisuutta varten. OP:lla säästämisen ja sijoittamisen palvelumalleja kehittävä Tiina Routamaa vinkkaa, mitä 100, 500 tai 1000 euron lahjarahalla voi tehdä.

1) Mieti, mitä tavoittelet

Säästäminen ja sijoittaminen on helppo aloittaa verkossa, ja erityisen helppoa se on OP Sijoituskumppanin avulla. OP Sijoituskumppani on digitaalinen sijoitusneuvoja OP-mobiilissa. Se auttaa sinua toteuttamaan sijoitustavoitteesi vastuullisesti hoidettujen rahastojen avulla. Sinun tarvitsee vain miettiä, mitä sijoituksillasi tavoittelet, ja OP Sijoituskumppani kertoo sinulle sijoitussuunnitelman unelmasi toteuttamiseen. Palvelu sopii niin aloittaville kuin kokeneille sijoittajille.

2) Harkitse rahastosijoittamista

Voit tehdä verkossa helposti rahastosijoituksen useampaan rahastoon jo pienelläkin summalla. 100, 500 ja 1000 euron lahjarahoilla saat itsellesi jo suursijoittajan edut. Esimerkiksi teemarahastossa, kuten OP-Puhdas Vesi -sijoitusrahastossa, salkunhoitaja valitsee puolestasi sijoituskohteet. Pääset rahaston kautta sijoittamaan kymmeniin eri yrityksiin. 

OP Sijoituskumppanin kautta voit puolestaan sijoittaa esimerkiksi vastuullisesti hoidettuun OP-Tavoite 2 -rahastoon. Voit sijoittaa OP Sijoituskumppanin rahastoihin sekä kertasijoituksina että kuukausittain.

3) Pohdi helppoa säästämistä

Etsiessäsi sijoitustapoja voit miettiä myös säästämisen aloittamista. Verkkopankissa ja OP-mobiilissa olevan Säästölippaan avulla on helppo aloittaa säästäminen. Siinä jokaisesta pankkikorttiostoksestasi menee esimerkiksi euro säästölippaaseen ja siirtyy sieltä esimerkiksi rahastoon.

Voit myös avata verkkopankissa tai OP-mobiilissa jatkuvan säästösopimuksen rahastoihin pienelläkin kuukausisummalla. Vähitellen säästöt ja tulevaisuuden tuottosi karttuvat.

4) Säästä omaan kotiin

Siirrä valmistujaisrahasi ASP-tilille, jos haaveissasi on asunnon ostaminen.

​Säästämiseen ja sijoittamiseen saa apua myös omasta pankista. Esimerkiksi verkkoneuvottelussa voi kysyä itseä askarruttavista asioita asiantuntijalta. Verkossa olevalla säästölaskurilla voi myös tarkastella, millaista tuottoa voit saada erilaisilla säästöillä ja tuotto-odotuksilla.

Kuuntele: Rahapuhetta-podcastista lisää vinkkejä valmistujaisrahojen sijoittamiseen.

Tiesitkö, että rahastosäästämisen voi aloittaa vaikka 10 €/kk ja osakesijoittamisen 100 €/kk? Katso miten pääset alkuun:

Näin aloitat rahastosäästämisen

Näin aloitat osakesijoittamisen 

OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Verotus määräytyy asiakkaan olosuhteiden mukaan ja voi tulevaisuudessa muuttua. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahaston avaintietoesitteeseen. 

Artikkelia on päivitetty 2.6.2022 OP Sijoituskumppania koskevilla lisäyksillä ja se on julkaistu uudelleen 25.5.2023.