1. Tee sijoituspäätös

Rahastosäästäminen on helppo tapa aloittaa sijoittaminen. Rahastojen laajasta valikoimasta löytyy vaihtoehto niin varovaisemmalle kuin rohkeammallekin sijoittajalle.

Jos olet aloitteleva sijoittaja, ennen rahasto-osuuden ostoa sinun pitää tietää, kuinka paljon olet valmis sijoittamaan ja kuinka pitkäksi aikaa. Tarvitsetko rahoja jo parin vuoden päästä koittavaan lomamatkaan, vai oletko valmis sijoittamaan pidemmäksi aikaa? Pitkän sijoitusajan vaativaan rahastoon ei kannata sijoittaa sellaisia säästöjä, joita saatat tarvita lyhyellä aikavälillä.

Mieti myös, kuinka suuri riskinsietokykysi on – kestätkö yöunia menettämättä isommatkin sijoitustesi arvon heilahtelut? Jos tarvitset rahaston valintaan tukea, varaa aika OP:n asiantuntijalle verkkopankista tai asiakaspalvelusta.

2. Kirjaudu verkkopankkiin

Kun olet valmis ostamaan rahasto-osuuden itsenäisesti, tunnet riskinsietokykysi ja tiedät, kuinka pitkäksi aikaa pystyt sijoittamaan, voit tehdä sen verkkopankissa joko OP-verkkopalvelun kautta tai kännykkään ladattavalla OP-mobiilisovelluksella. Aloita kirjautumalla palveluun omilla verkkopankkitunnuksillasi.

3. Mene säästöihin ja sijoituksiin

Rahastot löytyvät OP-mobiilista Säästöt ja sijoitukset -välilehden alta Osta rahastoja -kohdasta. OP-verkkopalvelusta rahastosijoituksia voi tehdä Säästöt ja sijoitukset -osiossa Rahastot -kohdasta.

4. Valitse rahasto

Valitse rahasto sinulle sopivan sijoitusajan ja riskinsietokykysi pohjalta. Jos sinulla on mahdollisuus sijoittaa kuudeksi vuodeksi ja et menetä yöuniasi, vaikka sijoituksen arvo vaihtelisi, osakepainotteiset rahastot, kuten OP Rohkea, ovat sinulle sopiva vaihtoehto.

Jos taas voit sijoittaa vain muutamaksi vuodeksi etkä siedä kovin paljon rahaston arvon heilahtelua, valitse korkopainotteinen rahasto, kuten OP Varovainen. Suomen suosituin sijoitusrahasto on OP Maltillinen. Eri rahastoihin sekä niiden tuotto-odotuksiin ja riskitasoon voit tutustua verkkopankissa.

5. Osta rahastoa

Kun rahasto on valittu, valitse joko Säästä säännöllisesti- tai Osta rahastoa -kohta sen mukaan, haluatko tehdä rahastoon kertamerkinnän vai ryhtyä kuukausisäästäjäksi, jolloin valitsemasi summa veloitetaan automaattisesti tililtäsi kerran kuussa.

Kuukausittaisen säästösopimuksen voi lopettaa milloin tahansa, ja siihen voi tehdä halutessaan muutoksia maksutta.

6. Valitse summa

Syötä summa, jolla haluat ostaa rahasto-osuuksia. Minimisijoitus useimpiin OPn rahastoihin on 10 euroa.

7. Hyväksy ehdot

Kun summa on syötetty, lue ja hyväksy rahaston säännöt, hinnasto, avaintietoesitteet ja muut ostoon tarvittavat asiakirjat.

8. Seuraa rahastoja

Rahastot ovat siitä kätevä sijoitusmuoto, että ammattilaiset hoitavat sijoituksiasi puolestasi. Kun haluat käydä seuraamassa rahasto-omistusten arvon kehittymistä, mene OP-verkkopalvelussa ja OP-mobiilissa Rahasto-omistukset-kohtaan.

Asiantuntija: OPn säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen

Lue lisää sijoittamisesta

Harkitsetko sijoittamisen aloittamista? Opettele 11 tärkeintä termiä

Palvelun tuottaa OP-Rahastoyhtiö Oy.