OP:n varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen puhuu vahvasta buumista, jonka takana on säästämisen ja sijoittamisen selkeä nousu kansalaisten agendalle.

– Jos katsotaan eurooppalaisia tutkimustuloksia, niin suomalaiset kotitaloudet ovat kärjessä koko Euroopassa siinä, miten nopeasti sijoittamisen suosio on kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana, Kalajainen toteaa. Voimakkain kasvu tässä on tullut viimeisen parin vuoden aikana ja vuosi 2020 oli todella kova.

Kalajaisen mukaan piensijoittajat pohtivat taloudellisia kysymyksiä aiempaa selvästi enemmän viime vuonna, kun koronakriisi myllersi täydellä voimallaan. Esimerkiksi vaivatonta vaihtoehtoa kaipaaville säästäjille suunnatut yhdistelmärahastot ovat olleet OP:ssa erittäin suosittuja, ja niihin säästetään tyypillisesti kuukausittain. 

– Suurin osa meidän rahastoasiakkaistamme on nimenomaan kuukausisäästäjiä, hän toteaa.

Kohti kestävämpää sijoittamista

”Rahastomagneetteina” toimivat kestävä kehitys, ilmastonmuutos ja vastuullisuus. OP Ryhmän henkilö- ja pk-yritysasiakkaat sijoittivat viime vuonna vastuullisen sijoittamisen rahastoihin ja indeksirahastoihin lähes 80 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

– Vastuullisuus on ollut tapetilla jo pitkään, koska ihmiset haluavat toimia vastuullisesti. Siitä ei ole vain välttämättä oltu valmiita maksamaan, Kalajainen kuvailee.

Aikaisemmin kuluttaja usein ajatteli, että jos on rinnakkain kaksi samantapaista ja samanhintaista tuotetta, kestävämmin periaattein valmistettu tuote vie pitemmän korren. Nyt kuluttaja voi jo maksaa enemmän vastuullisemmasta tuotteesta.

Muutos näkyy ja kuuluu sijoitusmarkkinoilla:

– Kun vastuulliset sijoituskohteet ovat tuottaneet jopa paremmin kuin muut, niin kiinnostus niitä kohtaan on kasvanut entisestään.

Vastuullisempi on vakaampi

Kalajaisen mukaan vastuulliset yhtiöt ja rahastot hallitsevat nyt ilmatilaa: kun korona heilutteli kursseja vuosi sitten, vastuullisen sijoittamisen rahastojen nettomerkinnät pysyivät parhaiten plussalla.

Viime vuonna sekä indeksirahastot että vastuullisen sijoittamisen rahastot olivat OP:n suosituimpien rahastojen kärjessä, ja niihin tehtyjen sijoitusten yhteenlaskettu osuus oli 84 prosenttia kaikista vähittäisasiakkaiden tekemistä nettosijoituksista. Uusista osuudenomistajista jopa 96 prosenttia valitsi sijoituskohteikseen vastuullisen sijoittamisen teemarahastoja tai indeksirahastoja.

– Viime vuonna suosituin yksittäinen rahasto meillä oli OP-Ilmasto, Kalajainen kertoo. 

Pelkästään vähittäisasiakkaiden indeksirahastoihin tekemät euromääräiset nettomerkinnät kasvoivat viime vuonna 45 prosenttia. Kovan kysynnän vuoksi OP lanseerasi uusia tuotteita, kuten digitaalisen sijoituspalvelun OP Sijoituskumppanin, joka – sekin – kannustaa asiakasta vastuulliseen sijoittamiseen. 

Hajautus kuntoon kertaheitolla

Ekonomisti Antti Alakiuttu Suomen Pankin rahoitusvakaus- ja tilasto-osastolta tietää kertoa, että suomalaisten rahastovarallisuus on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana.

– Joulukuussa 2014 suomalaisilla oli rahastoihin sijoitettuna 17 miljardia euroa ja vastaavasti vuoden 2020 joulukuussa rahastoissa oli rahaa kiinni 28 miljardia, hän vertailee. Rahastot koetaan mielekkääksi vaihtoehdoksi, koska se on samalla helppo tapa hajauttaa.

Lähiaikojen kehityksessä kotitalouksia ovat kiinnostaneet etenkin kotimaiset osakerahastot, mutta viime vuosina katse on kohdistunut kauemmaskin. 

– Sijoittaminen ulkomaisiin rahastoihin nostaa koko ajan suosiotaan. Kun ulkomaisiin rahastoihin oli viime vuoden loppuun mennessä sijoitettuna suomalaisten rahoja 3,6 miljardia euroa, niin siinä näkyy peräti yhden miljardin euron lisäys viimeisen kahden vuoden aikana, kertoo Alakiuttu.    

Kiinteistörahastot ovat Suomen Pankin tilastojen mukaan kuumaa kamaa nekin. Seitsemässä vuodessa kiinteistörahastojen ”rahamassa” on paisunut 400 miljoonasta eurosta 2,7 miljardiin.

– Viimeisen kahden vuoden aikana on tehty merkintöjä 900 miljoonan euron edestä, lisää Alakiuttu.

Raha, hommiin sieltä!

Vaikka rahastotrendi on vahva ja sijoittaminen mukavassa myötätuulessa, sekä Kalajainen että Alakiuttu muistuttavat, että parantamisen varaa on vielä. Suomalaisten varallisuudesta noin 30 prosenttia makaa edelleen toimettomana pankissa, etupäässä erilaisilla käyttelytileillä. Varallisuudesta 12 prosenttia on kiinni pörssinoteeratuissa osakkeissa ja 8 prosenttia rahastoissa.

– Samalla kun kotitalouksien varallisuustaso kasvaa, lisääntyvät myös sijoitukset osakkeisiin ja rahastoihin, uskoo Alakiuttu.

Omaan elämään kannattaa aina sijoittaa

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!

Kiinnostuitko rahastosäästämisestä? Lue lisää!

Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.