1. Turistina kotikaupungissa

Tutustu kotipaikkasi turistipalveluihin ja valitse sieltä sinulle mieleistä tekemistä. Selvitä, kuinka sinne voi kulkea julkisilla kulkuneuvoilla tai pyöräillen. Pakkaa eväät ja tee päiväseikkailu esimerkiksi museoon tai luontokohteeseen. Pääkaupunkiseudulla voit myös hypätä reittiveneeseen ja matkata saaristoon.

2. Mato-ongelle kaloja narraamaan

Mato-ongella voi kalastaa melkein missä vain, eikä siihen tarvitse lupia. Läheinen puro tai joenvarsi, järvi, lampi tai merenranta. Vapa ja siima eivät paljoa kustanna, ja matoja voi kaivaa pensaan juuresta. Saalis paistuu nuotiolla tai grillissä!

3. Uinti yöttömässä yössä

Kaikki elämykset eivät maksa mitään. Kesäyön uintireissu vaatii vain pientä seikkailumieltä. Houkuttele puolisosi, ystäväsi tai perheesi yölliselle seikkailulle. Mikä olisi ihanampi tapa nauttia helteisestä kesäyöstä.

4. Telttaretki lähiluontoon

Yhden yön telttaretki lähiluonnossa on helppo toteuttaa. Tarvitset vain teltan, vähän evästä ja vettä. Yksi metsässä vietetty yö rentouttaa paremmin kuin kaupunkiloma. Ennen lähtöä palauta mieleesi retkeilyetiketti ja jokamiehenoikeudet.

5. Apinoimaan seikkailupuistoon

Löytyykö lähistöltäsi metsästä kiipeilypuisto? Korkealle puihin rakennetussa seikkailupuistossa riittää haastetta kaikenikäisille. Puistoissa on eritasoisia ratoja, joissa pääsee testaamaan voimiaan ja rohkeuttaan. Latvustossa apinoiminen on turvallista, sillä kiipeilijän varusteisiin kuuluvat kypärä ja turvavaljaat.

6. Mäkiauton rakennus

Mäkiauton voi nikkaroida omassa pihassa ja rakentamiseen voi osallistua koko perhe. Voi käyttää erilaisia hukkamateriaaleja, kuten puuta, metallia tai muovia, ja koristella mieleiseksesi. Sitten vain lähimpään mäkeen laskemaan tai järjestäkää vaikka kisat kavereiden kanssa!

7. Melontaretkelle

Melominen on hauska ja edullinen kesäharrastus. Kanootin tai kajakin voi vuokrata ja kuljettaa omalla autolla joen varteen tai järven rantaan. Monet paikat vuokraavat vesipelejä myös suoraan rannasta tai tarjoavat kuljetuksen pientä lisämaksua vastaan. Muista selvittää reitti ennalta ja käytä pelastusliiviä.

8. Kesälukemista edullisesti ja ympäristöystävällisesti

Antikvaari.fi-sivustolta voit tilata mieleisesi kirjat käytettyinä. Sivusto kattaa antikvariaatit ympäri Suomen ja hinnat ovat edullisia.

9. Suosikkijäätelön valmistaminen

Mansikkaa, suklaata, vegaanista mustikkajäätelöä vai perinteinen vanilja? Jäätelön tai mehujään valmistaminen kotona ei ole kovin vaikeaa, eikä kaikkiin resepteihin tarvita edes erityistä jäätelökonetta, vaan pelkkä kulho ja pakastin riittävät. Itse tehty maistuu aina parhaalta ja esimerkiksi sokerin määrää voi säädellä makunsa mukaan.

10. Huonekalujen entisöinti

Kaipaatko kotiin uutta ilmettä? Vanhoille huonekaluille tai kirppislöydöille voi antaa uuden ilmeen pienellä vaivalla. Hionta ja lakkaus tai värinmuutos jämämaaleilla kirkastaa tuolivanhuksen ilmeen. Nikkaroida voi omassa pihassa ja sateella vaikka autokatoksessa. Ohjeita ja ideoita löytyy netistä.

11. Polkupyörän kotihuolto

Jos polkupyörän vuosihuolto on jäänyt välistä, voi sen tehdä omin voimin. Sisuskumien uusiminen, ketjujen kiristäminen ja rasvaaminen tai satulan vaihtaminen eivät ole kovin haastavia hommia, ja apua löytyy internetin opetusvideoilta. Samalla säästät huoltokuluissa!

12. Tarjoudu hoitamaan muiden lemmikkejä

Onko naapurissa suloinen koira, jota on kiva rapsutella aina pihalla tavatessa? Moni koiranomistaja ilahtuu lenkitysavusta. Yhtä lailla esimerkiksi kissat, kanit ja marsut kaipaavat hoitajaa omistajiensa lomareissun aikana. Saat lääkettä eläinkuumeeseen ja uuden karvaisen ystävän!

13. Geokätköily

Maastoon piilotettavat geokätköt ovat koko perheen puuhaa. Kätköjä voi etsiä tai piilottaa itse hyödyntäen GPS-laitetta tai älypuhelinsovellusta.

14. Virtuaalinen kesäteatteri

Jotkin kesäteatterit tarjoavat tänä kesänä esityksiä myös netin striimeinä. Näin kesäisen teatterielämyksen voi kokea vaikka omalla terassilla. Tämä aktiviteetti sopii esimerkiksi kulttuuria rakastaville riskiryhmäläisille.

15. Hyönteishotellin rakennus

Hyönteishotelli on tämän kesän hittijuttu! Pelasta pörriäinen ja rakenna lokoisa pesintäpaikka hyönteisille omaan pihaan. Kiitokseksi pörriäiset pistävät poskeensa puutarhan kirvat ja muut tuholaiset.

16. Lettujen paistoa sadepäivänä

Sadekelin ei tarvitse tarkoittaa tylsää päivää, vaan kannattaa ottaa päivästä ilo irti ja paistaa läjä lettuja kermavaahdon ja mansikkahillon kera.

17. Rakenna maja olohuoneeseen

Tee majaan mukava pesä, missä voit viettää treffit puolisosi kanssa tai loikoilla koko perheen voimin. Majassa voi lukea yhdessä kirjaa tai katsoa elokuvaa läppäriltä.

18. Lautapelien pelaaminen

Löytyykö porukastanne kilpailuhenkeä? Lautapelejä on kiva pelata sisällä sadepäivänä tai ystävien kanssa piknikillä.

19. Kesäkirppis

Siivoa kaapit ja kellari sadepäivänä ja pidä kesäkirppis kotipihalla tai Facebookissa tutuille ja kavereille. Toisen turhake voi olla toiselle aarre.

20. Soita ja ilahduta

Auta sukulaista asioiden hoitamisessa, tarjoa kaverille päiväkahvit, kysy kummilasta leikkipuistotreffeille. Soita toiselle yllättäen ja ehdota yhteistä tekemistä ilman kalentereita ja turhaa säätämistä.

21. Kesän kaunein kukkaseppele

Herätä sisäinen hortonomisi. Mene metsään tai kaupunkisi keskuspuistoon ja kerää mahdollisimman montaa eri kukkasorttia suoraan luonnosta. Sido kauneimmista seppele. Ohjeita erilaisten seppeleiden punomiseen löytyy kasapäin netistä.

22. Pihapelit

Pistäkää pihapelit pystyyn! Frisbeen heittely, jalkapallon potkiminen, koripallon pelaaminen, hippa tai vanha kunnon kirkonrotta. Pihapelit ovat ilmaisia ja samalla tulee liikuttua ja vietettyä aikaa ystävien tai perheen kanssa.

23. Ryhdy marjanpoimijaksi

Vietä päivä lähiseudun mansikkamaalla ja poimi talven marjat pakkaseen. Itsepoiminta- ja suoramyyntitiloja löydät Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton sivuilta.

24. Hillotalkoot

Marjatilalta tai metsästä poimituista marjoista tai pihalla kasvavan omenapuun antimista voi keittää hilloa. Hillon tekeminen on helppoa ja ohjeita löytyy kosolti netistä ja keittokirjoista. Kotitekoinen puolukka- tai omenahillopurnukka on iloinen yllätys myös läheiselle.

25. Yrttejä metsästä

Kasviopas koriin ja mars lähimetsään villiyrttijahtiin! Suomalaiset metsät tarjoavat paljon erilaisia yrttejä, joita voi kuivattaa mausteiksi. Tai valmista vaikka herkullisia nokkoslettuja.

26. Päivä urheilijana

Kokeile perheen tai ystävän kanssa jotain itselle uutta urheilulajia ja pistäkää pystyyn vaikka leikkimieliset kesäolympialaiset. Liikunta saa olla hauskaa, eikä sitä tarvitse ottaa aina vakavasti. Tiedä vaikka löytäisit itsellesi uuden lempilajin.

27. Uskaltaudu satulaan

Googlaa lähiseudun kotieläinpihat ja lähde ihastelemaan lampaita, kanoja ja lehmiä. Monessa paikassa on myös turvallista tutustua ratsastamisen saloihin.

28. Joogahetki luonnossa

Ruohikolla luonnon helmassa joogaaminen on paitsi hyvää liikuntaa, se myös rauhoittaa ja palauttaa energiatasoja. Youtubesta löytyy eritasoisia ja -mittaisia opastettuja joogaharjoitteita. Liikuntahetken päätteeksi voit vielä pitää rentouttavan meditaatiohetken ja kuunnella luonnon ääniä.

29. Oma yrttitarha

Joka kodista löytyy paikka yrttien kasvatukseen. Ellei omasta pihasta löydy kasvimaata, voi kukkapenkin reunaan raivata pienen kaistaleen. Kerrostaloasunnossa yrtit kukoistavat pikkuruukuissa aurinkoisella ikkunalaudalla. Siemeniä ja multaa saat lähikaupasta. Mikä olisikaan ihanampaa kuin tuoreet basilikanlehdet aamupalaleivällä?

30. Vietä päivä ilman kännykkää

Kokeile, millaista elämä on ilman jatkuvia ilmoituksia ja häiriötekijöitä. Tuntuuko päivä erilaiselta? Saatat havaita asioita, jotka tavallisesti voisivat jäädä huomaamatta. Houkuttele ystäväsikin mukaasi viettämään kännykätöntä päivää.

4 vinkkiä, joilla kotimaanmatkailu sujuu mutkitta

• Maksa auton, mökin ja hotellihuoneiden vuokraukset turvallisesti luottokortillasi. Matkalla hotellihuoneen tai auton vuokraus voi olla mahdotonta ilman luottokorttia.

Lue 5 järkisyytä käyttää luottokorttia

• Hyödynnä Siirto-maksua kesän tori- ja kirppisostoksissa. Siirto-maksulla raha siirtyy pelkän puhelinnumeron välityksellä tililtä toiselle, eikä käteistä tarvita. Jos kuitenkin tarvitset matkallesi käteistä, saat nostettua sitä automaateilta ja kaupan kassoilta.

Tutustu Siirto-maksuun

• Tilaa esimerkiksi mökkireissun ruokaostokset kätevästi etukäteen netistä. Ostoksien maksaminen netissä onnistuu kortilla tai verkkopankkitunnuksilla.

Lue lisää verkkomaksamisesta

• Huolettaako, että et ehdi maksaa postilaatikkoon tipahtavia laskuja ajallaan ollessasi pois kotoa? E-laskut tavoittavat sinut, vaikka olisit koko kesän mökillä eikä sinun tarvitse muistaa laskujen eräpäiviä.

Lue lisää e-laskusta