Project Mama –nimistä blogia pitävä Katja Lahti on kuullut kyllästymiseen asti toinen toistaan huonompia säästövinkkejä, jotka eivät johda mihinkään. Yksi niistä on todellinen klassikko: Älä osta lähikahvilan kallista erikoiskahvia, vaan keitä kotona samaan hintaan pannullinen itse.

– Mulla meinaa lähteä taju kun kuulen näitä ”älä käy kampaajalla vaan anna hiustesi kasvaa” -vinkkejä. Keskituloiselle sellaiset on ihan älyttömiä. Jos kohtuullisesti toimeentulevan ihmisen täytyy miettiä, onko hänellä varaa kolmen euron kahviin, on ongelma jossain muualla.

Usein ongelmat rahan suhteen ovat varsin perustavanlaatuisia. Asunto on liian kallis tai perheellä on kaksi autoa. Ne ovat Lahden mukaan useimmille sokeita pisteitä, asioita joita ei haluta edes nähdä. Auto on hyvä esimerkki suuria summia nielevästä hyödykkeestä. Hänen mukaansa kahden auton pitäminen on kaupungissa turhaa.

Rahankäyttöä on helppo seurata verkkopankissa

Vaikka bloggaaja ei ole talousvinkkien suuri ystävä, kehottaa hän ihmisiä pohtimaan juuri näitä sokeita pisteitä ja seuraamaan talouttaan. Lahden perheessä taloutta ei seurata Exceleillä, vaan verkkopankissa.

– Sieltä pystyy helposti sorttaamaan erilaisia asioita, joista näkee helposti mihin rahaa kuluu.

Yksi perheen taloudenhallinnan työkaluista ovat erilliset tilit. Perheen vanhemmilla on molemmilla omat palkkatilit, joista siirretään kuukausittain rahaa asuntotilille ja päivittäisostostilille. Lisäksi lapsilla on omat tilinsä.

Lasten tilille Project Mama –blogia pitävä Katja Lahti ei varsinaisesti säästä, mutta se on olemassa sitä varten jos sukulaiset haluavat lelujen sijaan muistaa lapsia rahalahjoituksilla. Sijoittamisen ja säästämisen he hoitavat perheen yhteisellä sijoitustilillä.

Katja Lahti ei säästele sanojaan. Räväkästi puhuva ja kirjoittava bloggaava perheenäiti uskaltaa sanoa niitä vähän arkojakin asioita ja puhua suoraan. Edes raha ei ole tabu. Hän kertoo avoimesti olevansa onnekkaassa asemassa, sillä on hyvätuloinen, eikä rahasta tarvitse juuri murehtia.

– Hyvätuloisena tämä on toki helppo sanoa, mutta ei raha meillä keskusteluissa juuri pyöri.

Lahden perhe on harvinainen ja onnekas tapaus, sillä useiden tutkimusten mukaan parisuhteen suurin yksittäinen riidanaiheita on raha. Ongelmaksi se muodostuu erityisesti pariskunnilla, joiden tulotasot poikkeavat toisistaan.

Puhe kääntyy siihen kuinka paljon suomalaiset käyttävät rahaa kesälomaansa. Keskimääräinen summa vaihtelee tutkimuksesta riippuen 1100-1400 euron välillä. Se kuulostaa Lahdesta suurelta, sillä heidän perheensä viettää paljon aikaa mökillä ja tekee kesän aikana vain yhden reissun.

Suurin menoerä on arki

Rahaa bloggaajan perheessä kuluu niihin aivan tavallisiin asioihin. Isoimman siivun nielee luonnollisesti asuminen, päivittäiset ostokset, sähkö, vakuutukset, puhelin ja netti. Eli päivittäisen arjen pyörittäminen. Vaikka kyseessä on lapsiperhe, ei Lahti edes mainitse lapsia menoeräksi.

Välillisesti niin varmasti kuitenkin on, sillä suurempi perhe vaatii enemmän tilaa ja ruokaa. Lisäksi on harrastukset, kesäleirit, iltapäiväkerhot, päivähoitomaksut, sisäleikkipuistot, kaverisynttärit ja niin edelleen.

– Meillä ei kyllä juuri käydä sisäleikkipuistoissa, koska lähistöllä on paljon samanikäisiä lapsia kuin omamme. Tuossa ne leikkivät ulkona ihan kuin 70-luvulla tehtiin, naurahtaa Lahti.

Toki viikonloppureissuja tehdään silloin tällöin ja esimerkiksi huvipuiston rannekkeet ja ruokailu nielaisevat helposti parisataa euroa. Yksi asia mihin erityisesti kesällä menee yllättävän paljon rahaa on ruoka.

– Kun lapset eivät ole koulussa ja hoidossa, niin sitä joutuu taikomaan kolmet ruoat päivässä pöytään.

Katja Lahti eli Project Mama murtaa lapsiperheen rahamyyttejä OP Helsingin Arjen muotoilupäivässä 12.6. Itiksessä. Tapahtuma on osa Helsinki-päivän ohjelmistoa ja se on tarkoitettu OPn omistaja-asiakkaille. 13.6. tapahtuma järjestetään Ison Omenan toimipisteessä Espoossa.