Kovatasoiseen Taloustaitokilpailuun osallistui tänä vuonna 25 000 koululaista 388 koulusta eri puolelta Suomea. Kilpailun finaali järjestettiin toukokuun lopussa Helsingissä ja voittaja löytyi Napapiirin yläasteelta Rovaniemeltä.

Voittajaksi selviytyi tarkaksi rahankäyttäjäksi oppinut Iida Saraniemi. Hän suunnittelee aloittavansa paljon keskusteluissa vilisevän sijoittamisen heti kun alkaa saada säännöllisiä tuloja, mutta säästämisen nuorella naisella on jo nyt verissä.

– Laitan rahaa säästöön aina kun saan sitä vaikka synttärilahjaksi. Tällä hetkellä en säästä kuitenkaan aktiivisesti, sillä en saa viikkorahaa tai käy töissä.

Nuorten työssäkäynti onkin asia, joka puhuttaa Iidan kaveripiirissä, sillä monet kokevat töiden saamisen haasteelliseksi. Alle 18-vuotiaiden työllistyminen on haaste ainakin Rovaniemellä, jossa osa-aikaisten töiden tai kesätöiden löytäminen ei ole helppoa.

– Useimmiten nuoret pääsevät kesätöihin vanhempiensa suhteiden avulla. Talvella hiihtosesongin aikaan töiden löytäminen on hieman helpompaa.

Tänä kesänä Iida Saraniemi pääsee itse ensimmäistä kertaa kesätöihin. Kaksi viikkoa kuluu paikallisessa rengasliikkeessä ja yhden viikon ajan hän hoitaa sukulaislastaan.

Laiska sukupolvi?

Uskomusta laiskasta sukupolvesta Iida Saraniemi ei allekirjoita. Hän on sitä mieltä, että nuoret ovat valmiita tekemään töitä rahan saamisen eteen. Samaan hengenvetoon hän kertoo, että rahan tienaaminen on hänen kaveripiirinsä suurin taloudellinen haaste.

Rahalle olisi myös tarvetta, sillä Iida kertoo nuorten olevan pääsääntöisesti kovia tuhlaamaan. Käsissä olevat rahat käytetään usein nopeasti, eikä säästäminen ole kovinkaan monelle nuorelle listan kärkipäässä.

– Oma talousvinkkini nuorille on, että kannattaa säästää asiaan, jonka haluaa. Itse halusin koiraa monta vuotta ja säästin siihen rahaa. Lopulta sain oman koiran, josta maksoin puolet.

Taloustaitokilpailun voitosta Iida nettoaa 500 euroa, mikä on koululaiselle iso raha. Sitä hän ei suinkaan aio laittaa haisemaan, vaan ajattelee normaaliin tapaansa järkevästi.

– En ole vielä ihan varma mihin sen käytän, mutta todennäköisesti se menee säästöön. Ja ehkä toiseen koiraan. Taloustaitokilpailun voittaja

Vuosittain järjestettävän Taloustaitokilpailun kärkikolmikkoon selvisivät Iida Saraniemen lisäksi Aapo Räikkönen Porista ja Iiris Jurmu Limingasta.