Velkaantuminen alkoi vuonna 2012, kun Päivi Rantanen osti rivitaloasunnon ja alkoi remontoida sitä.

– Muutin eron jälkeen lasteni kanssa uuteen kotiin. Halusin laittaa kaiken kerralla kuntoon ja kauniin näköiseksi. Tein hankintoja luottokorteilla ja osamaksuilla.

Velkakierre paheni muutama vuosi myöhemmin, kun Rantanen muutti toiselle paikkakunnalle silloisen puolisonsa kanssa.

– Elämäntyylimme oli tuhlaileva. Vaihdoimme auton uudempaan, teimme lomamatkoja ja kävimme usein ulkona syömässä. Kulutimme ruokaostoksiin ja merkkivaatteisiin suuria summia.

Oli helpottavaa huomata, että rahani riittävät ja pystyn itse hallitsemaan tilanteen.

Rantanen työskenteli tuolloin kaupan alalla esimiestehtävissä. Hän alkoi tehdä toista työtä kotoa käsin, jotta saisi raha-asiansa kuntoon.

– Tuloni olivat 3 000–4 000 euroa kuukaudessa. Tili oli kuitenkin tyhjä heti palkkapäivänä ja loppukuun sinnittelin luottokorteilla. Välillä jouduin lainaamaan rahaa vanhemmiltani.

Rantasella oli jatkuva huoli siitä, että rahat eivät riitä. Hän kärsi unettomuudesta ja ahdistuksesta.

– Työpaikalla olin stressaantunut ja pienetkin vastoinkäymiset saivat minut pois tolaltani. Välttelin läheisten ihmisten kohtaamista, koska halusin salata velkaantumiseni.

”Oloni helpottui, kun tein budjetin”

Asiat alkoivat muuttua vuonna 2018 eron ja paikkakunnan vaihdoksen myötä.

– Pysähdyin tarkastelemaan tilannettani. Kahden työn vuoksi minulla oli ollut vapaapäiviä vain harvoin. Päätin lopettaa toisen työn tulojen pienenemisestä huolimatta. Halusin pärjätä itsenäisesti.

Samoihin aikoihin Rantanen sai vanhemmiltaan säästämistä käsittelevän kirjan.

– Tuo kirja avasi silmäni. Aloin seurata tulojani ja menojani kirjan oppien mukaisesti. Näin konkreettisesti, mihin rahani kuluivat ja aloitin tarkan budjetoinnin.

Rantanen havaitsi, että pienemmilläkin tuloilla on mahdollista tulla toimeen.

– Oli helpottavaa huomata, että rahani riittävät ja pystyn itse hallitsemaan tilanteen. Tein tarkat suunnitelmat rahankäytöstä ja velkojen maksusta. Tärkeintä oli karsia kaikki turhat menot.

Budjetoinnin myötä perheen kulutustottumukset muuttuivat.

– Vaihdoin auton halvempaan ja muutimme edullisempaan asuntoon. Kilpailutin puhelinliittymät, sähkön ja vakuutukset. Ruokakulut puolittuivat, kun aloin tehdä ruokaa itse. Vaatekulut pienenivät, kun hankin vaatteita käytettyinä kirpputoreilta ja opettelin myös korjaamaan niitä. Maksoin ostokset käteisellä luottokortin sijaan.

Päivi Rantanen
Päivi Rantanen kertoo velkatarinaansa Instagram-tilillä @kolmiokuudelle, jotta voisi omalla esimerkillään olla avuksi muille velkaantuneille.

”Suurin muutos tapahtui omassa mielessä”

Oman talouden seuranta ja velkojen maksu vaati päättäväisyyttä.

– Pidin kirjaa velkojen kokonaissummasta ja seurasin sen pienenemistä kuukausittain. Se kannusti jatkamaan. Olin maksanut jo lähes puolet veloistani, kun kesällä 2019 tein rahataitovalmentajan kanssa suunnitelman velkojen vyöryttämisestä. Sen ansiosta loput velat tulivat kuitattua nopeammin.

Velkakierre kesti kuusi vuotta. Rantanen sai maksettua kaikki velkansa kuluvan vuoden maaliskuussa.

– Velkaa oli enimmillään 30 000 euroa asunto- ja autolainan lisäksi. Velat eivät koskaan päätyneet ulosottoon, pystyin aina jotenkin sinnittelemään maksujen kanssa.

Rantanen on tällä hetkellä vanhempainvapaalla ja hänen tulonsa ovat puolet pienemmät kuin velkaantumisen aikaan. Siitä huolimatta hän pystyy nykyisin säästämään yli 500 euroa joka kuukausi. Lisäksi hän sijoittaa kuukausittain rahastoon 50 euroa.

– Pienistäkin tuloista on mahdollista säästää, kun vain suunnittelee rahankäyttöä tarkasti. Se ei ole vaikeaa, mutta vaatii sitoutumista.

Suurin työ on tapahtunut Rantasen mukaan korvien välissä.

– Näyttämisen tarve on kadonnut ja uskallan myöntää, jos rahaa ei ole. Nykyisen puolisoni kanssa pystymme keskustelemaan raha-asioista avoimesti. En kaipaa enää materiaa, vaan arvostan enemmän arkisia hetkiä läheisteni kanssa. Rahaan liittyvä ahdistus on poissa ja tilalle on tullut sisäinen rauha. 

Tutustu seuraavaksi:

Paljonko voisit säästää kuukaudessa? Paljonko tavoittelet tuottoa? Kokeile säästölaskuria!

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu palveluihin!