Metsätilojen metsätaloudellinen arvo ja toteutuvat kauppahinnat vaihtelevat paljon riippuen puun määrästä, tehdyistä hoitotoimista ja metsän sijainnista. Metsäkiinteistökauppojen alueellisista hintatilastoista ei voikaan päätellä oman metsän arvoa. OP on kehittänyt kiinteistön metsätaloudellisen arvon määrittämiseen OP Metsäarvio – ja OP Metsäarvio + -palvelut.

– OP Metsäarviot voit tilata helposti OP:n verkkosivujen kautta, ja molemmat arviointipalvelut hoituvat nopeasti. OP Metsäarvion saat sähköpostiisi 15 minuutissa. OP Metsäarvio+ valmistuu kahden päivän kuluessa, koska metsäammattilainen varmistaa vielä satelliitti- ja ilmakuvien sekä metsänkäyttöilmoitusten perusteella, että metsävaratieto on ajan tasalla. Jos metsäarvion teettää ulkopuolisilla ammattilaisilla, sen saaminen kestää yleensä viikkoja, metsäpalvelupäällikkö Petri Kortejärvi OP:sta kertoo.

OP Metsäarvio sopii esimerkiksi perunkirjoitukseen ja sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun. Verottaja hyväksyy OP Metsäarvion esittämän käyvän arvon perintö- ja lahjaverotuksen perusteeksi. OP Metsäarvio+ käy lisäksi metsätilan vakuusarvon määrittämiseen esimerkiksi lainanhaun yhteydessä.

Arvio laaditaan summa-arviomenetelmällä

OP Metsäarvion tilaamiseen tarvitaan vain kiinteistötunnus ja verkkopankkitunnukset tai luottokortti. Arvio perustuu Suomen Metsäkeskuksen keräämään ja ylläpitämään metsävaratietoon.

– Metsätilan metsätaloudellinen käypä arvo lasketaan summa-arviomenetelmällä, jossa puuston, taimikoiden ja maapohjan arvot lasketaan yhteen ja summasta vähennetään arvonkorjaus, joka OP Metsäarviossa on 30 prosenttia, Kortejärvi valottaa.

– Emme kuitenkaan suosittele OP Metsäarviota kiinteistökaupan asiakirjaksi, koska se esittää ainoastaan kiinteistön metsätaloudellisen arvon. Kiinteistön muita arvoja voivat olla esimerkiksi tontit, rakennukset, pellot tai hyvä sijainti ja hyvät kulkuyhteydet. Näiden arvo tulee määritellä erikseen.

Metsätilojen kovan kysynnän vuoksi tiloista maksetaan yleisesti enemmän kuin niiden metsätaloudellinen arvo summa-arviomenetelmällä laskettuna on. Jos on myymässä metsäkiinteistöään, kannattaa teettää perinteinen, ammattilaisen maastokäynnin sisältävä arvio oikean myyntihinnan määrittämiseksi, Kortejärvi neuvoo.

OP Metsäarvioita voi käyttää perunkirjoituksissa, sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa, metsän vakuusarvon määrittämisessä sekä ja perintö- ja lahjaveron perusteena.

OP Metsäarvion hinta on 129 euroa (sis. alv 24 %). OP Metsäarvio+ maksaa 199 euroa. OP Metsäarvio -tilauksen voi tehdä OP-Metsän verkkosivulta, op-metsa.fi/metsaarvio. Tilaus maksetaan verkkopankkitunnuksilla tai luottokortilla. OP Metsäarvio on kaikkien metsänomistajien käytettävissä ja se voidaan tilata ja maksaa minkä tahansa pankin verkkopankkitunnuksilla.