Yli 100 miljardia euroa. Niin suuri summa o suomalaisten pankkitileillä. Säästämisen ja sijoittamisen suosio on kasvanut, mutta miksi tileille säästetään edelleen näinkin paljon?

– Siihen vaikuttaa voi vaikuttaa monikin eri asia, mutta ennen kaikkea se johtuu siitä, että ihmiset eivät edelleenkään tiedä sijoittamisesta tarpeeksi. Sen vuoksi moni ei ole rohkaistunut aloittamaan, OP:n varallisuudenhoidon asiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen valaisee.

Aikaa sijoittamiseen 0-10 min kuussa: valitse rahastosijoittaminen

Kalajainen haluaa madaltaa ihmisten kynnystä sijoittamiseen. Hänen mukaansa sijoittaminen ei ole tarkoitettu vain rikkaille, sillä jokainen voi aloittaa sijoittamisen omista lähtökohdistaan käsin. Kun tililtä menee palkkapäivänä automaattisesti sopiva summa omiin tavoitteisiin sopivaan rahastoon, ei sijoittamisesta tarvitse sen kummemmin huolehtia.

– Rahastosäästämisessä riittää vaikka vain muutaman kymmenen euroa alkuun pääsemiseksi. Ensin kannattaa selvittää, mikä on oma sijoittajaprofiili ja etsiä itselle parhaiten sopivat sijoituskohteet sen mukaisesti.

Voit tutustua erilaisiin rahastovaihtoehtoihin op.fi-palvelussa. Rahastoja löytyy monenlaisia erilaisille riskiprofiileille ja säästämisajoille räätälöityinä.

– Pitkällä sijoitushorisontilla sijoittaja saa todennäköisesti hyvän tuoton sijoituksilleen ja pääsee nauttimaan korkoa korolle -efektin vaikutuksista. Silloin raha tekee sijoittajan puolesta töitä. Pitkä aikaväli myös pienentää sijoittamiseen liittyviä riskejä.

– Toki myös pankkitilillä kannattaa pitää puskurirahastona esimerkiksi kolmen kuukauden palkkaa vastaavaa summaa.

Aikaa sijoittamiseen yli 2 tuntia kuussa: osakesijoittaminen kannattaa

Jos innostut pörssikurssien seuraamisesta ja eri yrityksiin perehtymisestä, suoriin osakkeisiin sijoittaminen on mainio tapa kartuttaa varallisuutta. Osakkeiden ostamiseen voikin suhtautua myös harrastuksena, jonka kautta pääsee perehtymään yrityksiin ja oppimaan taloudesta. Osakesijoittamista varten tarvitset arvo-osuustilin, joka on osuuspankin omistaja-asiakkaille maksuton.

– Varsinaista minimisummaa osakekaupankäyntiin ei ole, mutta suositeltava sijoitussumma on sellainen, mutta kaupankäynnistä syntyvät kulut on hyvä huomioida. OP:n omistaja-asiakkaille on voimassa prosentin maksimi, jolloin pienempiäkin summia voi sijoittaa tuolla enintään prosentin kululla. Aktiivisen osakekaupankävijän palkkio voi olla jopa ainoastaan 0,05 % kauppasummasta.

– Aloittelevankaan osakesijoittajan ei kannata laittaa kaikkia rahoja ei ainoastaan yhteen yhtiöön, vaan hajauttaminen on hyvin tärkeää, Kai Kalajainen vinkkaa.

Osakesalkku kannattaa hajauttaa niin, että yritykset, joiden osakkeita ostaa, ovat eri toimialoilta ja mielellään myös maantieteellisesti eri paikoissa. Silloin riski kaikkien sijoitusten yhtäaikaiseen arvonlaskuun pienenee. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota ajalliseen hajautukseen: varoja on hyvä sijoittaa oman suunnitelman mukaan säännöllisesti, jolloin tasoittaa ajoitukseen liittyvää riskiä.

Miten suurempi summa kannattaa sijoittaa?

Mikäli tilille on kertynyt vähän suurempi summa, esimerkiksi 1000 euroa, ja sen haluaa siirtää tuottavampiin kohteisiin, mihin summa kannattaisi sijoittaa?

– Oikea sijoituskohde riippuu yksilön omasta sijoittajaprofiilista, tavoitteista ja suunnitelmista. Hyvä lähestymistapa monelle voi olla jakaa osa summasta esimerkiksi yhdistelmärahastoon ja osa osakerahastoon. Siitä tulee jo kokonaisuudessaan hyvä paketti.

Sopiva osakerahastovaihtoehto voi löytyä tällä hetkellä erittäin suosituista vastuullisen sijoittamisen rahastoista.

– Vaihtoehtoisesti 1000 eurolla voi ostaa kahden eri yhtiön osakkeita. Tällöin on toki syytä perehtyä hyvin sen yrityksen tunnuslukuihin ja tulevaisuudennäkymiin, jonka osakkeisiin sijoittaa.

Entä jos ihminen saa kuulla saaneensa 50 000 euron perinnön. Mikä olisi hyvä vinkki sen sijoittamiseen?

– Kyseessä on niin iso summa, että se kannattaa hajauttaa sekä ajallisesti että maantieteellisesti. Kun summan sijoittaa pienemmissä erissä, silloin minimoi riskiä, ettei osta osaketta tai osakerahastoa ajallisesti juuri huonoimmalla hetkellä.

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!

Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 24.5.2018.

Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki.