Sain pienen perinnön – näin saat rahan poikimaan
Fiksusti sijoitettuna pienikin rahasumma alkaa poikia tuottoa mukavalla korolla. Näillä vinkeillä saat pienen perinnön tai muun alkupääoman kasvamaan parhaalla tavalla.
Moni meistä perii elämänsä aikana pienen summan rahaa. Mutta pitäisikö raha käyttää tuoreeltaan vaikkapa lainan maksuun tai matkusteluun, sijoittaako se rahastoihin vai pistää kasvamaan korkoa vaikkapa ensimmäisen asunnon käsirahaan?
Mikäli perintö tulee, suosittelee Tampereen OP:n sijoituspäällikkö Tiia-Maria Nummela olemaan yhteydessä omaan pankkiin aivan ensi tilassa. Erityisesti säästämisen tai sijoittamisen noviiseille pankin antama ammattitaito sekä ohjeet ovat kultaakin kalliimpia.
Pitkä ja lyhyt aikaväli
Sijoittamisessa pidä aina mielessä sekä pitkän että lyhyen aikavälin suunnitelmat. Lyhyen aikavälin sijoittamisessa onkin fiksuinta valita suhteellisen matalariskiset sijoituskohteet, sillä sijoitusten arvo voi heilahdella paljonkin.
− Jos perinnöksi on saatu esimerkiksi 5 000-10 000 euroa ja tarkoituksena on säästää ensimmäistä omaa asuntoa varten, osa varoista kannattaisi siirtää ASP-tilille. Tilille voi säästää kuukausittain mitä tahansa 50:n ja 1000 euron väliltä. Tilin tarkoituksena on auttaa säästämään käsirahan verran, siis 10 prosenttia asunnon arvosta, Nummela kertoo.
Pitkän aikavälin säästösuunnitelmat ovat puolestaan tärkeitä heille, jotka pyrkivät sijoittamaan esimerkiksi yli kuuden vuoden aikavälillä. Nummelan mukaan pidempää sijoitusaikaa varten paras vaihtoehto on OP-sijoitusvakuutus, jossa varat säästetään sijoitusrahastoihin sekä sijoituskoreihin. Erilaisia kohteita on laaja määrä, ja niiden menestyksestä huolehtivat asiantuntevat ammattilaiset.
− Koska asiakas voi valita sijoituskohteet laajasta valikoimasta, pystytään näin rakentamaan hajautettu, monipuolinen ja eri kohteita yhdistävä sijoitussalkku.
Asiakas voi myös halutessaan sijoittaa saamansa perinnön kerralla, tai tehdä suunnitelman säännöllisestä säästämisestä.
− Suosittelemme aina säännöllistä säästämistä, jonka tuotto muodostuu valittujen sijoituskohteiden arvonkehityksen mukaan. Säännöllisellä säästämisellä tasataan arvonheilahtelua, ja voidaan näin olla koko ajan markkinassa mukana, Nummela sanoo.
Loistava alku säästämiseen
OP:n sivuilta löytyvä säästölaskuri on niin ikään oivallinen apu säästöjen suunnitteluun, ja se auttaa havainnollistamaan säästöjen todennäköistä tuottoa vuosien varrella.
Esimerkiksi 5 000 euron arvoinen perintö on alkusijoitus, ja päälle 50 euroa kuukaudessa sen päälle säästämällä OP Maltillinen rahasto voi muuttaa tuoton viidessä vuodessa jopa 9 400 euroksi.
Korkeampiriskisestä pitkän aikavälin säästämisestä loistava esimerkki puolestaan on OP Rohkea -rahasto, joka muuttaa 10 000 euron alkupääoman sekä 100 euron kuukausittaisen säästösumman kahdessakymmenessä vuodessa jopa 73 400 euroksi. Viidessä vuodessa vastaavat summa sekä kuukausittaisen säästön määrä poikisivat OP Maltillinen -rahastolla todennäköisesti noin 19 000 euron potin.
Lue myös:
Kuinka paljon kannattaa säästää?