Kotimaanmatkailu on kasvattanut suosiotaan kuluneen vuoden aikana. VR tiedotti kesäkuussa, että kotimaan junamatkailijoiden määrä on lisääntynyt. Paikallisuus kiehtoo suomalaisia, ja kansan ympäristötietous on karttunut.

Satakuntalaisen yrittäjän Carita Saarisen alpakkatilalla on kuluneena kesänä riittänyt asiakkaita niin runsaasti, ettei Saarinen pian enää pysty hoitamaan kaikkea yksin.

– Jos elämysbisneksessä oli matkalla pieni sudenkuoppa, niin se on nyt ylitetty. Hyvin tulee yhteydenottoja, Saarinen kertoo.

Alpakoista mielenrauhaa

Ihmiset luulivat Saarisen höpsähtäneen, kun hän viitisen vuotta sitten lähti tuottamaan elämysmatkailua alpakoiden kanssa. Nykyisin Satakunnassa sijaitseva Wuthering Heights Ky, suomalaisittain Humisevan Harjun tila, tarjoaa alpakoiden kanssa tehtäviä patikkaretkiä sekä alpakkatreffejä erilaisille ryhmille.

– Kotipihani on aidattu ja alpakat ovat siellä vapaana laumana. Alpakkatreffeillä voi juoda kahvit tai grillailla ja viettää samalla aikaa alpakoiden kanssa. Huonon sään sattuessa sateensuojana on oleskelutilaksi kunnostettu vanha talli, Saarinen kertoo.

Vierailijat pääsevät halutessaan myös käsitöihin, sillä alpakanvillaa voi huovuttaa ja kehrätä tai tehdä villamaalauksia. Lisäksi Saarinen järjestää alpakanhoidon viikonloppukursseja ihmisille, jotka suunnittelevat alpakoiden hankkimista.

Yrittäjä Carita Saarinen ja alpakka Carlos. Kuva: Carita Saarinen

Kaupunkilaiset tarvitsevat elämyksiä luonnossa

Yrittäjät Jarkko ja Päivi Peltola pyörittävät Lieksassa Ruunaan Matkailua, joka tarjoaa majoituspalveluita, ruokailua sekä erilaisia aktiviteetteja, joista tärkein on koskenlasku.

Jarkko Peltola kertoo, että Ruunaan Matkailun liikevaihto on koko ajan pienessä kasvussa. Vaikka väliin on mahtunut jokunen huonompikin vuosi, ei sillä ole ollut merkitystä kokonaiskehitykseen.

– Nykypäivänä ihmiset ovat niin kaupunkilaistuneita, että he tarvitsevat elämyksiä luonnossa, Peltola sanoo.

Koskenlaskun lisäksi tarjolla on muun muassa kalastus- ja patikointiretkiä. Talvella toiminta keskittyy pitopalveluihin ja juhlien järjestämiseen. Ulkoaktiviteettien puolella Peltolat pitävät kunnossa hiihtolatuja ja tarjoavat kelkkaretkiä.

Talvella aikaa suunnittelulle

Carita Saarisen alpakoilla on tilausta myös kesäsesongin ulkopuolella, mutta talveksi toiminta hiljenee, kun ihmisten lomat loppuvat ja ilmat huononevat. Saarinen pyrkii sijoittamaan alpakanhoitokurssit keväälle ja syksylle, jotta työmäärä tasaantuisi.

Heinäkuussa Humisevan Harjun tilalla aloitti alpakanvillan testauslaboratorio, jonka myötä Saarisesta tuli alpakanvillateknikko. Uusi pesti vie yrittäjän ympäri Eurooppaa järjestettäviin alpakkanäyttelyihin sekä alpakanvillan työpajoihin, joista hän toivoo lisätuloja talveensa.

– Pidän talvikautta merkittävänä, sillä silloin jää aikaa asioiden yleiselle tarkastamiselle. Ehdin laittaa nettisivut kuntoon ja suunnitella tulevaa kesää ja kursseja, Saarinen kertoo.

Puskaradio ja sosiaalinen media markkinoinnin välineinä

Iso osa elämysyrittäjän työstä on näkyvyyden hankkimista ja markkinointia.

Jarkko Peltolan mukaan nykyisin ihmiset tekevät varauksia ja yhteydenottopyyntöjä nettisivujen välityksellä. Matkatoimiston kautta tehdään enää murto-osa varauksista.

– Panostamme pienellä budjetilla rahallisesti Google-näkyvyyteen. Se on vaikuttanut positiivisesti kasvuun, kun yritys näkyy hakutulosten kärjessä, Peltola kertoo.

Koskenlaskijoita Ruunaalla. Kuva: Ismo Pekkarinen

Sosiaalinen media on elämysyrittäjän tärkein markkinointikanava. Carita Saarinen kertoo, että laadukkaiden kuvien lisäksi tekstin tulee olla loppuun asti mietittyä. Puhtaan mainostykityksen sijaan parhaiten toimivat julkaisut, jotka tarjoavat lukijoille viihdettä tai uutta tietoa.

Saarinen jakaa yrityksensä Facebook-sivuilla aktiivisesti alpakoiden kuulumisia ja tietoa tilan tapahtumista. Hän on myös opetellut valokuvaamaan.

– Napsin itse kuvia vieraista alpakoiden kanssa. Asiakkaat saavat kuvat muistoksi, ja he jakavat hyviä otoksia eteenpäin somessa, Saarinen sanoo.

Hyvin palveltu asiakas on tärkein markkinointikeino

Ruunaan Matkailun Jarkko Peltola muistuttaa, että avain onnistuneeseen mainontaan on se, että asiat toimivat.

– Vierailunsa jälkeen ihmiset voivat kirjoittaa arvosteluja nettiin, joten pyrimme siihen, että palaute on hyvää, hän sanoo.

Carita Saarinen kokee, että elämysmatkailuyrittäjän tulisi aina antaa ihmisille parastaan. Kun ryhmäkoot ovat pieniä, on asiakassuhde intiimimpi.

– Yksinyrittäjänä toimintani on melko henkilökohtaista. Kun meillä käy vierailijoita, minua kiinnostaa keskustella heidän kanssaan ja vastavuoroisesti he haluavat kuulla tarinoitani. Se on yksi syy, miksi ihmiset tulevat takaisin ja kertovat hyvää eteenpäin.