Mikä sai Matti Leirimaan palaamaan ulkomailta Suomeen?

– Ympäristö, puhdas luonto ja ilma. Ne ovat täällä itsestäänselvyyksiä mutta eivät Pekingissä.

Leirimaa, 53, on asunut ulkomailla yhteensä 18 vuotta, joista 14 Kiinassa. Hän on työskennellyt pitkään hankinta- ja projektipäällikkönä kansainvälisessä kännykkä- ja elektroniikkateollisuudessa.

Suomeen palattuaan Leirimaa ryhtyi puutarha-alan yrittäjäksi ja asettui perheineen Rymättylään Varsinais-Suomeen. Luontoa ja rauhaa arvostavalle perheelle paikka on ihanteellinen, sillä metsään pääsee kätevästi omalta pihalta. Pekingin sykkeestä lähimpään metsään oli matkaa satoja kilometrejä.

Paluu kotimaahan tuntui hyvältä.

– Yhteiskunnan toimivuus Suomessa on positiivinen asia. Esimerkiksi viranomaisasiat hoituvat Kiinassa hyvin hitaasti: virastoissa menee koko päivä odottaessa, että pääsee puhumaan jollekin, Leirimaa kertoo.

Muutto ja yrittäjäksi ryhtyminen päättivät jatkuvan kiireen.

– Henkilökohtaisella tasolla se oli hektisyyden loppu, kun yrittäjänä ei ole raportointi- tai esimiesvastuuta.

Maahantuonnista konsultointiin

Ajatus Ukkonen LN Import Oy:sta syntyi vuonna 2014, kun Leirimaa alkoi miettiä kiinalaisen puolisonsa kanssa muuttoa Suomeen.

Seuraavan kesän lomamatkalla idea vahvistui, kun Leirimaa huomasi Yrityspörssissä myynnissä olevan puutarha-alan yrityksen.

– Olen viherpeukalo ja olenkin ulkomailla asuessani kaivannut puutarhahommia, Leirimaa sanoo.

Haave toteutui, kun Leirimaa osti yrityksen ja lensi puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa Suomeen ilman paluulippua.

Leirimaan puolisosta tuli yrityksen toinen osakas, ja he alkoivat tuoda maahan puutarhatarvikkeita. Nyt liiketoiminta on muuttunut, sillä maahantuontibisnes ei kannattanut riittävän hyvin.

– Puutarhatarvikkeiden maahantuonti on kovin kilpailtu ala, ja tällä hetkellä keskitymme auttamaan pieniä skandinaavisia yrityksiä laajentumaan Kiinan ja Aasian markkinoille.

Konsultoinnissa Leirimaa hyödyntää vuosien kokemustaan kansainvälisestä liiketoiminnasta sekä kiinan kielen ja kulttuurin tuntemustaan.

– Aasian asiantuntemukseni on suurin vahvuuteni, Leirimaa toteaa.

Ystävät antoivat uuden liikeidean

Pk-yritysten konsultoinnin lisäksi Leirimaan yritys järjestää kiinalaisturisteille lomamatkoja Pohjoismaihin ja Baltiaan. Liikeidea syntyi ikään kuin vahingossa.

– Muutama vuosi sitten pari ystävää ja tuttua Kiinasta halusi tulla Suomeen lomailemaan. Järjestimme heille ohjelmaa ja opastusta ihan ystävinä. Siitä lähti idea, että voisimmeko järjestää pienille kiinalaisryhmille matkaopastusta yrittäjinä.

Vaikka Ukkonen LN Import Oy:n matkailuliiketoiminta etsii vielä muotoaan, sen potentiaali on suuri. Leirimaan mukaan kiinalaisturistit kuluttavat kaikista Suomeen matkaavista eniten rahaa.

Leirimaan yrittäjätaipale alkoi yskähdellen, mutta liiketoiminnan painopisteen muuttaminen pitäisi olla lääke siihen.

Kotimaa vai ulkomaat?

Leirimaan mielestä Suomi on hyvä maa perustaa yritys, sillä täällä on paljon yrittäjyyttä tukevia organisaatioita. Apua saa, jos sitä haluaa.

Yrittäjyys on kuitenkin yllättänyt Leirimaan.

– Luulin, että hyvä kansainvälinen kokemukseni antaisi eväät yrittäjyyteen, mutta taisin vähän yliarvioida omat kykyni.

Yritystoiminnan alussa Leirimaalla oli selkeä suunnitelma ja tarkat taloudelliset laskelmat, mutta talousarvio ei pitänyt paikkansa: liikevaihto jäi arvioitua pienemmäksi.

Haasteet yrittäjyydessä ja palkkatyössä ovat erilaisia. Yrittäjänä Leirimaa on esimerkiksi joutunut nipistämään omasta tulotasostaan.

Kaduttaako Suomeen palaaminen ja yrittäjäksi ryhtyminen?

Hetken Leirimaa miettii vastaustaan.

– Taloudellisesti kyllä, muuten ei.

Alun perin Leirimaan oli tarkoitus jäädä Suomeen pysyvästi, mutta muutaman vuoden jälkeen hän on alkanut miettiä vaihtoehtoja.

Ulkomaat ovat vetäneet Leirimaata puoleensa kuin magneetti. Ensimmäisen kerran hän lähti maailmalle 18-vuotiaana, kesätöihin Ruotsiin. Sen jälkeen hän reissannut ympäri Eurooppaa ja Aasiaa.

Vielä ei ole varmuutta siitä, missä Leirimaa viettää eläkepäiviään.