Helena Ahti-Hallberg on ollut koko elämänsä yksityisyrittäjä. Tai ainakin melkein. Ensimmäisessä työpaikassaan hän viihtyi yhden kesän ja sen päätteeksi nuori nainen vietti palkallisen loman. Se jäi hänen viimeisekseen, sillä sittemmin lomaa ei ole juuri ollut. Ainakaan palkallista.

Tanssi on aina ollut osa Ahti-Hallbergin elämää, mutta yrittäjäuransa hän aloitti leipämyyjänä. Parhaimmillaan nuori Helena piti Helsingissä kolmea leipäliikettä, sillä tanssinopettajan työt eivät heti alkuun elättäneet.

– Tiesin, että osasin myydä leipää, sillä olin ollut nuorempana konsulenttina. Hiljalleen tanssi alkoi viedä enemmän aikaa ja leipämyyjän työstä oli pakko luopua.

Viimeiset kolmekymmentä vuotta ikinuori nainen on viettänyt tanssin parissa. Se on samaan aikaan työtä ja intohimon kohde, joten työtunteja ei ole laskettu. Töitä on kuitenkin riittänyt niin tanssisaleissa kuin niiden ulkopuolellakin.

Elämässä pitää uskaltaa

Heittäytymistä ja riskinottoa ei nyt viisikymppisen naisen elämästä ole puuttunut. Jo nuorena yrittäjäksi alkanut Ahti-Hallberg on luonut itselleen uran tanssinopettajana, mikä ei ole se kaikkein helpoin ja varmin ammatti. Samaan aikaan hän kertoo olevansa monen suomalaisen tavoin varovainen ihminen.

– Yritän päästää siitä irti ja uskaltautua tekemään asioita.

Yksi uskallusta vaativa kokemus oli parin vuoden takainen Selviytyjät-ohjelma. Siinä 16 julkisuudesta tuttua ihmistä heitettiin keskenään autiolle saarelle. Fyysisesti raskas rupeama koetteli sekä mieltä, että kehoa.

– Se oli todellinen uskalluksen paikka. Mietin pitkään, että miten vanha rouva voi keikkua siellä telineillä. Mutta jos en olisi lähtenyt mukaan, olisin katunut sitä varmasti loppuelämäni.

Ahti-Hallberg sanoo Selviytyjät-kokemusta ainutlaatuiseksi. Kun ravinto on niukkaa ja mukavuudet viedään pois useaksi viikoksi, oppii arvostamaan elämän perusasioita.

Tätä nykyä kiireinen yrittäjä on myös Suomen tanssinopettajien liiton puheenjohtaja. Se tuo mukanaan lisää työtä, mutta rakkaan asian parissa työskenteleminen ei kaikesta päätellen tunnu raskaalta.

Tanssiopettamisen lisäksi Ahti-Hallberg pyörittää ohjelmatoimistoa, joka on tuonut suomeen ProAm-tanssin. Se on Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmasta tuttu konsepti, jossa myös tavalliset ihmiset pääsevät nauttimaan kilpailemisesta ammattilaisen kanssa.

– Laji on Euroopassa tuntemattomampi, mutta Jenkeissä, Venäjällä ja Aasian maissa hyvin suosittua. Suomessa suosio on kuitenkin ollut hyvässä kasvussa.

Kova työmoraali tuo tuloksia

ProAm -lajin tuominen Suomeen oli yksi naisen unelmista. Tai oikeastaan hän haluaa puhua tavoitteista, sillä tavoitteiden eteen pitää tehdä töitä. Unelmat ovat unelmia, mutta tavoitteiden täyttymisestä vastaa jokainen itse.

– Olen sitä mieltä, että universumi ei tee asioita meidän puolestamme, vaan niiden täytyy nähdä vaivaa.

Ahti-Hallbergin puheesta käy selvästi ilmi valtavan kova työmoraali, jonka ansiosta hän on saavuttanut elämässään paljon. Nainen on innostava puhuja, joka voisi hyvinkin toimia motivaatiovalmentajana. Ja niin varmasti usein toimiikin, sillä tanssi on urheilua, jossa mikään ei tule ilmaiseksi.

Hän on myös esimerkki siitä, että työtä tekemällä saavuttaa tuloksia. Sekä taloudellista että henkistä hyvinvointia. Ahti-Hallberg puhuu usein siitä, miten yrittäjänä oma tulotaso on kiinni siitä, kuinka paljon on valmis tekemään töitä. Kysyttäessä rahan merkityksestä elämässä, pitää nainen pitkän tauon ennen vastausta.

– Raha merkitsee vapautta, mutta se ei ole se voima, joka ajaa minua eteenpäin. Ihminen tulee toimeen hyvin pienellä. Kun on katto pään päällä ja ruokaa, niin se riittää.

Vaikka riskinotto on yrittäjälle arkea, on hän myös tietyllä tapaa varovainen. Koska yrittäjänä huominen ei koskaan ole varma, pitää turvaverkon olla kunnossa. Kun yrittäjä on kipeä, kukaan ei maksa palkkaa. Siksi vakuutukset ovat tärkeitä.

– Jos jalka katkeaa, niin on hyvä, että joku maksaa sen ajan palkkaa. Yrittäminen on jatkuvaa epämukavuusalueella elämistä. Se ei missään nimessä sovi kaikille.

Pohjola Vakuutus on mukana heittäytymässä Tänssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa.